Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Hoe houd ik mijn kat actief

Katten zijn van nature jagers die met hun prooi spelen en hun territorium nauwlettend bewaken. In de natuur hebben ze genoeg aan hun hoofd om de hele dag bezig te zijn. Als huiskatten echter, zijn al die dingen helemaal nodig. Misschien vraagt u zich daarom wel eens af: hoe houd ik mijn kat actief?

Binnenkatten en buitenkatten

Er zit vaak een groot verschil in activiteit tussen binnenkatten en buitenkatten. Dat is natuurlijk niet zo vreemd. Buitenkatten hebben veel meer ruimte om rond te lopen, te klimmen en nieuwe dingen te ontdekken. Daarnaast hebben ze buiten vaak wel een soort territorium dat verdedigd moet worden en hebben ze de kans om te jagen. Binnenkatten moeten het doen met de ruimte die ze in huis hebben, waardoor ze vaak minder beweging krijgen en meer de neiging hebben om meer te slapen en te rusten dan buitenkatten. Zeker voor binnenkatten is het dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze actief blijven.

Een mogelijkheid is om de katten op een gecontroleerde manier naar buiten te doen. Als u uw katten binnen houdt omdat u bang bent dat ze weglopen, gestolen worden (bijvoorbeeld omdat het dure raskatten zijn), of gewoon omdat de omgeving gevaarlijk is, kunt u op verschillende manieren toch uw kat naar buiten laten. Er zijn bijvoorbeeld 

te koop waarmee u uw kat kunt uitlaten. Hier zal de kat even aan moeten wennen – katten zijn solitaire wezens en zijn niet gewend om samen met anderen te lopen – maar het kan voor binnenkatten een enorme uitkomst zijn.

Ook het veilig maken van uw tuin of balkon is een goed idee. Als de kat de tuin of het balkon op kan zonder dat u bang hoeft te zijn dat hij of zij verdwijnt, heeft de kat wat meer bewegingsruimte en ook wat interactie met de buitenwereld. Zelfs als het maar een klein balkon is, kan uw kat nog proberen te jagen op vogels die langs komen, waardoor hij wat meer beweging krijgt. Een balkon kunt u vaak vrij makkelijk met gaas afsluiten, zodat de kat niet kan ontsnappen of vallen.

Voedsel verstoppen

In de natuur krijgen katten de meeste beweging als ze op zoek zijn naar voedsel. Het jagen op muizen, vogels en kikkers kost een hoop energie. Wanneer de kat thuis al zijn voedsel gewoon in zijn 

krijgt, is het dan ook wel erg makkelijk om lui te worden. Heeft uw kat wat meer stimulatie nodig om te bewegen, dan kun u altijd het jachtelement terug halen bij het geven van eten. Dit kan bijvoorbeeld door  in kleine porties op verschillende plekken te verstoppen door het huis. Zo moet hij wel bewegen!

Er zijn ook speeltjes waarin voedsel verstopt kan worden. Dit gebeurt op verschillende manieren. Sommige speeltjes hebben een holle binnenkant, waar 

of  in gestopt kunnen worden. Deze vallen eruit wanneer de kat het speeltje rond laat rollen of ertegenaan stoot. Dit geeft wat meer het gevoel dat ze echt op jacht zijn en niet zomaar bediend worden. Daarnaast vindt u in onze ‘ ’-sectie bij het  speeltjes die wat meer een puzzel vormen. Katten moeten er zelf achter komen wat ze moeten doen om hier voedsel uit te krijgen.

Het verstoppen van voedsel kan helemaal spannend worden als uw huis wat meer ingericht is op het hebben van katten, bijvoorbeeld als u een hoge 

met plateaus heeft, of een ‘catwalk’ langs de muur. Hierdoor zullen de katten zich in allerlei bochten moeten wringen om bij hun voedsel te komen. Dit is handig als u bijvoorbeeld een tijdje van huis bent en zelf niet met de kat kunt spelen, maar het is ook leuk als u wel thuis bent. De katten die door het hele huis lopen, op zoek naar voedsel, zijn namelijk heel leuk om naar te kijken!

Eten en spelen

Naast de plaatsen waar het voedsel ligt, is het natuurlijk ook belangrijk om goed kattenvoer te kopen. U heeft zelf vast wel eens meegemaakt dat u een dag of een paar dagen ongezond heeft gegeten en merkt dat u veel minder energie hebt. Dit geldt ook voor katten. Wanneer u 

koopt, met veel dierlijke ingrediënten en weinig granen, kan dat een enorme impact hebben op het energielevel van uw kat. Er bestaat ook speciaal . Dit bevat minder calorieën en zal daarom minder snel voor overgewicht zorgen.

Verder kunt u zelf invloed uitoefenen op het gedrag van uw kat door speelgoed en 

voor hem in huis te halen. Wie er het geld en de ruimte voor heeft, kan kiezen voor een groot  waar de kat veel ruimte heeft om te spelen en te klimmen. Ook een  met een extra plateau kan al wat toevoegen aan de beweging van de kat, omdat hij zo toch iets heeft om op te klimmen. Wie kiest voor een goedkope , kan de kat uitdagen door deze bijvoorbeeld boven een kast op te hangen.

Ook speeltjes kunnen zo uitgebreid en simpel zijn als u zelf wilt. Katten vinden het leuk als een speeltje beweegt of geluid maakt, zodat zijn jachtinstinct wordt getriggerd. Zorg ook dat u zelf tijd maakt om met de kat te spelen – het liefst twee keer per dag een kwartier op z’n minst. Met een rinkelend balletje, een laserpointer, of een kattenhengel kunt u uw kat prima bezighouden!