Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Katten en honden

Katten en honden gaan niet samen, volgens een oude volkswijsheid. De meeste mensen weten inmiddels wel dat dat niet klopt. Zeker wel gaan katten en honden samen, alleen niet altijd en ook niet vanzelf. Als u het verstandig aanpakt kunt u probleemloos zowel honden als katten houden, en u zult merken dat het juist heel leuk is om ze allebei te hebben. Huisdierenbazaar geeft u graag advies over dit onderwerp.

Honden en katten: verschillende werelden

Katten en honden lijken eenvoudigweg niet op elkaar. Ze leven als het ware in verschillende werelden, met elk een eigen logica. Ze communiceren heel anders, de lichaamstaal van de kat is een andere dan die van de hond, en omgekeerd. Ze zullen elkaar dan ook maar moeilijk begrijpen, er ontstaan snel misverstanden en ze voelen onderling ook de nodige concurrentie. Honden en katten zijn van nature niet elkaars vrienden.

Tegelijk zijn katten intelligente dieren, die goed aan allerlei situaties kunnen wennen en in staat zijn om nieuwe dingen te leren. Hetzelfde geldt voor honden, en daar komt dan nog bij dat honden hun eigenbelang altijd ondergeschikt maken aan het algemeen belang. Dat algemeen belang, dat is het gezin waarin ze leven, hun “roedel”. U kunt uw hond leren dat u wilt dat hij of zij goed met uw kat omgaat; uw kat zal zich ook aan deze situatie kunnen aanpassen.

Katten en honden

Honden en katten in conflict

Als het niet goed gaat, dan raken honden en katten met elkaar in conflict. Dat begint met wat dreigen over en weer, maar uiteindelijk komt het tot geweld. De kat kan uithalen en uw hond zo veel zeer doen. In sommige gevallen eindigt hier het conflict: de hond erkent zijn meerdere in de kat en dat blijft zo. Maar meestal laat de hond het er niet bij en dan komt vanzelf het moment dat de kat het zekere voor het onzekere neemt en wegvlucht. Helaas maakt juist dat vluchtgedrag de escalatie compleet: het jachtinstinct van de hond wordt erdoor opgewekt en de hond zal de kat gaan najagen. Dit levert veel stress op voor beide dieren, en ook voor u. U zult een dergelijk conflict dus moeten voorkomen.

Katten en honden aan elkaar voorstellen

Honden en katten moeten aan elkaar wennen. Als ze samen opgroeien gaat dat vanzelf en dan is er geen probleem, maar vaak is dat niet de situatie en moet u bijvoorbeeld de kat aan de hond voorstellen, of andersom. Het makkelijkst is het als de nieuwkomer de kat is: u kunt uw hond, die u immers gehoorzaamd, leren om de kat in ieder geval niet op te jagen, en u kunt uw hond laten zien dat de kat welkom is. Vaak gaat dit zonder veel extra maatregelen al goed.

Maar niet iedere hond is zo makkelijk. Soms moet u beide dieren echt wat tijd gunnen. U kunt ze dan van elkaar scheiden, door de kat eerst in een aparte kooi te houden, zodat het dier zich veilig voelt. Ze kunnen dan op die manier aan elkaars aanwezigheid wennen. Uw dierenarts kan u hier ook goede adviezen voor geven. Geef kat en hond de tijd!

Als de hond de nieuwkomer is zal hij of zij moeten aanvaarden dat de katten de baas zijn. De meeste honden doen dit, er ontstaan dan weliswaar geen vriendschap tussen kat en hond, maar ze laten elkaar ook met rust. Toch verdedigen hun katten hun territorium soms erg vel en dan kunnen conflicten escaleren. Bescherm uw dieren tegen elkaar, dan voelen zij zich veilig.

Een goede manier om honden en katten aan elkaar te laten wennen is ze samen hun dierenvoer te laten eten. Zo voorkomt u ook een sterke onderlinge concurrentie. Zowel de hond als de kat zijn deel van uw huishouden en krijgen dus eten, bescherming en een veilige plek.

Katten en honden samen houden

Honden en katten samen houden, het kan dus, en het kan zelfs heel leuk zijn. Het gebeurt vaak genoeg dat er wel degelijk een vriendschapsband tussen beide dieren ontstaat en dat is geweldig om te zien. De hond samen met de kat in de hondenmand: het is een mooi beeld, leuk om te fotograferen ook. De moeite die u heeft gedaan om hond en kat aan elkaar te laten wennen wordt uiteindelijk beloond!

Katten en honden bij Huisdierenbazaar

Bij Huisdierenbazaar houden we van katten én van honden. U vindt dan ook volop informatie over deze dieren op onze website, die een ware huisdierenencyclopedie is. Daarnaast is Huisdierenbazaar een webshop, waar u spullen kunt kopen voor honden, katten en andere dieren. Denk aan een hondenriem, krabpaal, kattenbak en natuurlijk kwalitatief hondenvoer en kattenvoer. Bovendien hebben we een gewone dierenwinkel, gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp, waar u langs kunt komen om ons bedrijf nog beter te leren kennen. Misschien tot ziens!