Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Katten spreekbeurt

Ga je een spreekbeurt over katten houden? Dat vinden we bij Huisdierenbazaar heel leuk. Wij zijn echte kattenliefhebbers en door ons werk weten we veel over katten te vertellen. We willen je dan ook graag helpen bij je katten-spreekbeurt, daarom is er deze pagina, boordevol informatie over de kat.

Huisdierenbazaar is een dierenwinkel op internet. Misschien hebben je vader en moeder al wel eens bij ons gewinkeld: je kunt bij ons kattenvoer kopen, maar ook heel veel andere dingen, zoals kattenbakken, kattenmanden, middeltjes tegen vlooien… Ga zo maar door. Omdat we zoveel spullen voor katten verkopen, weten we ook heel veel over katten. Bijna te veel om op te noemen, maar op deze web-pagina doen we een poging. Dat is goed voor jouw katten-spreekbeurt!

Vertellen over katten

Is vertellen over katten moeilijk? Aan de ene kant niet. Katten zijn ontzettend interessant en ze zijn ook grappig. Genoeg leuke verhalen over katten, dus! Maar dat is ook weer een beetje lastig: er zijn zo veel verhalen, dat het nog niet zo makkelijk is om een keuze te maken. Voor je spreekbeurt over katten moet dat wel. Anders ben je nog niet uitgepraat als de schooldag al om is!

Bij Huisdierenbazaar helpen we je met kiezen. Wat is het belangrijkste dat je over katten moet weten? Dat kun je dan vertellen tijdens je spreekbeurt. Een handige tip is om veel te vertellen over het dagelijks leven met katten: hoe verzorg je ze, wat eten ze, wat doen ze voor dingen… Zulke verhalen vinden je klasgenoten vast leuk om te horen.

Tegelijk is het ook goed om iets te vertellen over de geschiedenis van katten. Wist je bijvoorbeeld dat katten in het oude Egypte heilig waren? Ze werden vereerd alsof ze koningen en koninginnen waren! Dat vonden die katten natuurlijk fantastisch. Een beetje eigenwijs zijn katten immers wel. Ze gedragen zich nu ook graag alsof ze de baas zijn!

Katten spreekbeurt

Katten spreekbeurt informatie

Hoe kom je aan alle informatie voor je katten-spreekbeurt? Nou, door rond te kijken op Huisdierenbazaar natuurlijk! Onze website staat vol info over katten. We hebben een eigen Huisdierenencyclopedie waarvan je de inhoud linksonder iedere pagina ziet. Daar staan heel wat hoofdstukken over katten in...

Onze huisdierenencyclopedie is er voor onze klanten. Zij lezen die kattenverhalen om te bepalen wat voor spullen ze bij ons gaan kopen. De teksten zijn soms wel een beetje moeilijk, met lange zinnen en woorden die je misschien nog niet kent. Je ouders kunnen je natuurlijk helpen bij het lezen van die teksten vol katten-info.

Maar deze pagina, waar je nu bent, daar heb je je ouders niet bij nodig. Hier vind je heel veel info bij elkaar, geschreven in gewoon Nederlands. Dat kun je best lezen! Zo helpen we jou om je spreekbeurt over katten voor te bereiden.

Katten spreekbeurt informatie

Katten spreekbeurt onderwerpen

Het onderwerp van jouw katten-spreekbeurt is natuurlijk… katten. Zover waren we al. Maar ook een spreekbeurt heeft hoofdstukken, net als een boek. Als je aan het vertellen bent over katten, dan komen er verschillende onderwerpen voorbij. Katten verzorgen, katten eten geven, katten aaien – dat soort dingen. Maar ook: katten-geschiedenis, katten-gedrag, katten in de natuur. Wat wil je allemaal vertellen?

Het is verstandig om van tevoren op te schrijven over welke onderwerpen je gaat spreken. Dan kun je natuurlijk ook veel eenvoudiger informatie opzoeken… Op deze pagina van Huisdierenbazaar vind je in ieder geval wat weetjes over katten in de natuur en over katten als huisdier. Daar is natuurlijk verschil tussen.

Wil je over ándere onderwerpen meer weten? Bekijk dan de andere pagina’s op onze website. Ze zijn iets moeilijker geschreven, maar ze staan wel weer vol info over katten, dus je hebt er vast wat aan tijdens je spreekbeurt over katten!

Katten spreekbeurt onderwerpen

Katten in de natuur

Heb je wel eens tijger gezien, of een panter? Deze grote roofdieren lijken wel een beetje op katten, ook al zijn ze dus veel groter. Het zijn verre familieleden van onze huiskat. Ook leeuwen, luipaarden en zelf hyena’s zijn aan katten “verwant”. Dat betekent niet dat ze echt familie zijn, niet zoals jij en je ooms en tantes – maar verder weg. Duizenden jaren geleden leefden ze nog wel samen. Mensen zijn trouwens op dezelfde manier verwant aan apen… Maar dat is een ander verhaal, voor een andere spreekbeurt.

Katten lijken dus op leeuwen en andere wilde katachtigen. Het zijn echte jagers. Katten jagen ‘s nachts. Ze hebben extreem goede ogen, waarmee ze ook in het pikkedonker nog goed kunnen zien. Zoiets is voor mensen nauwelijks voor te stellen! Kattenogen zijn dan ook heel anders dan onze ogen. Katten kunnen heel goed ver kijken, ze zien alles bewegen, en als ze wat zien, dan gaan ze op jacht. Ze besluipen hun prooi… En vangen hem! Zielig voor de vogel, of de muis, maar ja, dat is de natuur.

Katten in de natuur

Omdat katten vlees eten moeten ze ook veel rusten. Dan kan hun lijf al dat eten goed verwerken. “Verteren” heet dat: mensen doen dat ook, na het eten voel je soms ‘n beetje moe en je hoort het dan rommelen in je buik. Bij katten duurt het verteren veel langer dan bij mensen. Daarom rusten ze zo veel! Alleen… Dat is in de natuur niet zo handig. Slapen in de wildernis, dat is vol gevaar. Gelukkig heeft de kat een oplossing bedacht.

Katten en mensen

Die oplossing, dat zijn wij! Katten hebben duizenden jaren geleden al bedacht dat die mensen het goed voor elkaar hebben, met onze warme huizen en die grote voorraden eten. Dus dacht de kat: laat ik daar gaan wonen. En ach, de mensen vonden het prima. Katten zijn lieve dieren en ze zijn nuttig, ze houden ongedierte weg. Tegelijk zijn katten schoon, ze wassen zichzelf, ze maken geen rommel en plassen doen ze buiten. Je hebt geen last van ze.

Zo is het gekomen dat katten en mensen samen verder gingen. Katten zijn altijd geliefde huisdieren gebleven. Maar katten zijn wel anders dan honden: ze zijn niet gehoorzaam, ze zijn juist eigenwijs. Ze doen echt hun eigen ding.

‘s Nachts gaan katten op jacht en sommige katten blijven wel dagen weg. Dan zijn hun baasjes bezorgd. Gelukkig komen ze daarna weer terug. Want hoe eigenwijs ze ook zijn, katten houden van mensen. Zolang die mensen maar goed voor ze zorgen...

Katten en mensen

Katten verzorgen

Bij je katten-spreekbeurt vertel je vast ook iets over de verzorging van de kat.

Katten verzorgen is niet heel moeilijk. Katten houden van warmte en van rust, en ze willen natuurlijk lekker eten krijgen. Als je daarvoor zorgt zal de kat je dankbaar zijn. Dan spint de kat. Mensen vinden dat een heel fijn geluid, alsof de kat ons een cadeautje geeft.

Dat spinnen, dat doen katten al als ze klein zijn (kitten). Wat ze dan ook doen is hun moeder zachtjes op de buik duwen. Dat is het teken dat ze melk willen. Komt dit je bekend voor? Volwassen katten duwen mensen ook wel eens op hun buik, met hun voorpootjes. Het betekent hetzelfde: etenstijd!

Katten willen dat de mensen net zo goed voor hun zorgen als hun moeder. Dat is natuurlijk heel goed te begrijpen. Mensen doen wat ze kunnen. Huisdierenbazaar helpt je daarbij: in onze dierenwinkel kunnen je ouders kattenbrokken kopen, en allerlei spullen om de kat nog beter te verzorgen, zoals kattenspeelgoed, een fijn mandje of een mooie krabpaal.

Katten bij Huisdierenbazaar

Huisdierenbazaar is dus een dierenwinkel, op internet, maar we zijn ook een website vol katten-info. We vinden het een groot plezier om je te helpen met je spreekbeurt over katten. Je kunt de plaatjes op onze website natuurlijk gebruiken tijdens je spreekbeurt. We hopen dat je er een mooi cijfer voor haalt!