Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Een hond als nieuw gezinslid: op deze kosten moet u rekenen

Het zorgen voor een hond brengt de nodige kosten met zich mee. Naast de aanschaf van de hond zelf komen er diverse andere kosten bij kijken. Zo kan een bezoek aan de dierenarts flink in de papieren lopen. Ook moet u rekening houden met de aanschaf van hondenvoer, verzorgingsproducten, medicatie en hondenspeelgoed. We vertellen u graag wat het houden van een hond ongeveer kost. Zo weet u precies wat u straks kunt verwachten en komt u goed beslagen ten ijs.

Benodigdheden voor de hond

Wanneer u een hond als nieuw gezinslid gaat verwelkomen komt daar best veel bij kijken. Volgens het Nibud geeft een gemiddeld hondenbaasje ongeveer 600 tot 1000 euro per jaar uit aan zijn of haar hond. Allereerst zijn er enkele basisbenodigdheden die elke hond nodig heeft om in zijn eerste levensbehoeften te voorzien. Denk aan een voerbak, een drinkbak en een veilige plaats om te slapen. Vaak is dit een hondenmand, een kussen of een hondenbench. Ook heeft u ook verzorgingsproducten nodig voor de hond.

De nageltjes moeten immers netjes worden geknipt, het gebit moet worden verzorgd en de hond moet zo nu en dan worden geborsteld en worden gewassen met hondenshampoo. Ook een vlooienkam en producten tegen vlooien, mijten en wormen zijn hard nodig om uw hond gezond te houden. Denk ook aan een halsband of tuigje en een hondenriem om lekker met uw viervoeter te kunnen wandelen.

Hondenvoer kopen: welk voer kiest u?

Dan moet uw hond natuurlijk ook nog eten. Naast diverse hondensnacks die gebruikt kunnen worden voor het trainen van uw pup of hond, zijn er ook gezonde basisbrokken nodig. Kies voor hondenvoer van een merk dat kwalitatief hoogwaardige brokken produceert. Gezond hondenvoer bevat niet teveel granen of koolhydraten: maximaal 40%. Ook bestaat ten minste 25% van de brok uit eiwitten uit vlees of vis. Acana, Riverwood, Canagan en Orijen produceren hondenvoer dat voor een groot deel uit vlees bestaat. Ook merken als Carocroc, Natural Health, Profine en Prins produceren smakelijk hondenvoer van uitstekende kwaliteit.

U heeft de keuze uit diverse soorten hondenvoer. Zo is er speciaal puppyvoer, adult hondenvoer en senior hondenvoer. Voor elke leeftijdsklasse is er voer dat precies op de behoeften van een hond in die levensfase is afgestemd. Ook heeft u de keuze uit verscheidene soorten dieetvoer. Bijvoorbeeld hypoallergeen voer, graanvrij hondenvoer, brokken voor honden met overgewicht of diabetes, hondenvoer voor huid- en vachtproblematiek en speciaal voer voor gesteriliseerde honden. Ook kunt u dan nog kiezen voor natvoer of juist droogvoer. Kijk van tevoren goed wat bij uw pup of hond past.

Op onze website kunt u veel informatie lezen over de verschillende merken hondenvoer en wat deze te bieden hebben.

Medische kosten die u voor de hond moet maken

Naast alle bovengenoemde zaken kan het natuurlijk altijd gebeuren dat uw pup of hond ziek wordt en naar de dierenarts moet. Een bezoekje aan de dierenarts kan een flinke duit kosten. De arts onderzoekt uw hond. Voor dit consult betaalt u. Los daarvan komen er nog kosten bij voor de behandeling of voor het voorschrijven van medicatie. Het is dan ook slim om een hondenverzekering voor uw viervoeter af te sluiten. Op deze manier betaalt u maandelijks een premie, waardoor dierenartskosten gedeeltelijk of zelfs helemaal worden gedekt.

Er zijn verschillende soorten hondenverzekeringen af te sluiten bij diverse bedrijven. Lees vooraf goed welke kosten wel en niet worden gedekt. Kies voor de verzekering die het beste bij u en uw dier past.

Overige kosten die u maakt wanneer u een hond heeft

Natuurlijk zijn dit niet alle kosten die u maakt wanneer u een hond heeft. Werkt u fulltime? Dan moet u misschien gebruikmaken van een uitlaatservice. Gaat u op vakantie? Dan kan het handig zijn om uw trouwe compagnon tijdelijk onder te brengen in een pension of bij een vertrouwde hondenoppas. Tevens hebben honden natuurlijk ook speeltjes nodig om ze uitdaging te bieden. En een lekker bot kauwt op z’n tijd ook heerlijk weg. Dit zijn misschien geen torenhoge kosten, maar bij elkaar kan het best oplopen.

Grotere honden kosten over het algemeen ook meer dan kleinere rassen. Een grote hond eet meer. Ook is het verzekeren van grote hondenrassen vaak duurder op maandbasis. Al met al is er dus best een aantal financiële zaken waarmee u rekening dient te houden voordat u een hond aanschaft.

Conclusie: dit kost het houden van een hond echt

De cijfers van het Nibud zijn wat ons betreft vrij accuraat. Sommige mensen besteden echter minder geld aan hun hond, sommigen veel meer. De waarde van een hond als gezinslid is echter niet in geld uit te drukken. U krijgt zoveel terug van uw viervoeter, dat hij elke cent dubbel en dwars waard is. Een trouwe bondgenoot die u steunt door dik en dun, een volwaardig lid van het gezin en een vriend voor het leven die u feilloos aanvoelt: uw hond heeft dit allemaal in huis.

Ieder hondenbaasje zal dit kunnen bevestigen: honden zijn zeer bijzondere dieren waarmee u een diepe en liefdevolle band kunt opbouwen. We wensen u veel plezier en geluk met het opnemen van een (nieuwe) hond of pup in uw familie. Voor kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, benches en kennels, hondensnacks, hondenspeelgoed en andere benodigdheden voor uw lieve huisdier kunt u altijd terecht in onze webshop. Ook bent u uiteraard van harte welkom in onze dierenspeciaalzaak in De Rijp.