Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Teken hond

Wie een hond heeft, wil daar natuurlijk zo goed mogelijk voor zorgen. Goed hondenvoer is al een prima basis voor de verzorging van een hond, net als regelmatig uitlaten en zorgen dat er voldoende hondenspeelgoed is, zodat hij zich niet gaat vervelen. Als u bij een bos, heide of ander natuurgebied woont, of misschien gewoon in de buurt van een groot park, zijn dat natuurlijk prachtige plekken om uw hond mee naartoe te nemen. Dit zorgt wel voor een extra stap in de verzorging van uw huisdier: controleren op teken bij uw hond.

Teken bij honden: de gevaren

Teken zijn kleine, spinachtige beestjes die zich voeden met bloed. Vanuit hoog gras en lage struiken klimmen ze in de vacht van een hond (maar ook op andere dieren en zelfs op mensen) en zoeken een goed plekje om zich vast te bijten. Het zijn dus parasieten. Van de teek zelf zal de hond niet zoveel last hebben. De beet is vrijwel pijnloos en de hoeveelheid bloed die de teek drinkt is te verwaarlozen. Het probleem van teken zit hem dan ook niet in de beet zelf, maar in de ziektes die het beestje kan overbrengen.

De bekendste ziekte die door teken wordt overgedragen is de ziekte van Lyme. Als uw hond hiermee besmet is geraakt, zal hij wat slomer zijn en koorts krijgen. Als de ziekte niet op tijd behandeld wordt, kunnen er ernstigere problemen ontstaan, zoals gewrichtsschade, ontstekingen en zelfs veranderingen in gedrag. Teken kunnen ook nog twee andere ziektes overdragen: babesiose en ehrlichiose. Beide ziektes kunnen een dodelijke afloop hebben voor uw trouwe viervoeter.

Teken hond

Teken bij honden: voorkomen en genezen

Bij het horen van die ernstige ziektes is het misschien erg makkelijk om te gaan doemdenken. Teken zitten overal en honden spelen nou eenmaal graag in gras en bosjes. Gelukkig zijn er goede manieren om teken en de ziektes die zij overdragen te voorkomen.

Ten eerste moet gezegd worden dat alle drie de ziektes pas na een tijdje overgedragen worden. Hoe eerder de teek verwijderd wordt uit de huid van de hond, hoe kleiner de kans dat de hond er ziek van wordt. Als u de teek binnen een dag met een tekentang verwijdert, is het zeer waarschijnlijk dat uw hond nergens last van krijgt.

Teken bij honden: voorkomen en genezen

Om echt te voorkomen dat uw hond last krijgt van teken, is het handig om een tekenband te gebruiken. Deze verspreidt een stof over de huid van de hond die giftig is voor teken. Als de hond gebeten wordt, zal de teek door het gif sterven en vanzelf loslaten. In onze catalogus vindt u verschillende middeltjes tegen teken en andere parasieten, zoals vlooien en wormen. Wij helpen u graag uw hond te beschermen tegen ongedierte. Blader maar eens door onze online dierenwinkel. Mocht u nog vragen hebben over het bestrijden van teken, lees dan verder in onze encyclopedie, of neem contact met ons op. Net als in onze echte dierenwinkel, staan we u ook online graag te woord.