Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Welke verschillen zijn er tussen hondenrassen?

Honden bestaan in alle soorten en maten, zo veel is duidelijk. Er zijn op dit moment meer dan 350 erkende hondenrassen en daarnaast bestaan er natuurlijk nog een heleboel vuilnisbakkenrassen. Welke verschillen zijn er tussen hondenrassen? Gaat het dan alleen om uiterlijk, of zit er meer achter? Wij vertellen u graag wat meer over hondenrassen.

Uiterlijk en karakter

De verschillen tussen hondenrassen hebben zowel te maken met uiterlijk, als met karakter. Hondenrassen ontstaan doordat honden met bepaalde eigenschappen gekruist worden, om zo een hond te krijgen die uiteindelijk precies de eigenschappen heeft waar de fokker naar op zoek was. Op die manier kunnen fokkers kiezen om honden met lange oren met elkaar te kruisen, maar ook honden die heel rustig zijn, of vriendelijk voor kinderen. Op die manier ontstaan er dus  hondenrassen die niet alleen een bepaald uiterlijk hebben, maar ook een bepaald karakter.

Dit is handig, want honden worden gefokt voor heel verschillende doeleinden. Een jachthond moet niet alleen snel zijn en een korte vacht hebben, zodat hij niet vast komt te zitten. Het is ook handig als hij een beetje jachtinstinct heeft en lekker veel energie. Een hond die komt wonen bij een groot, gezellig gezin mag juist wat rustiger en vriendelijker zijn. Zo bestaan er schaapshonden, politiehonden, schoothonden, waakhonden, boerderijhonden, hulphonden… Natuurlijk zijn soms bepaalde honden ook gewoon ‘in’. Dan loopt opeens iedereen met een pug of een chihuahua. Ook daar wordt bij het fokken aan gedacht.

Verzorging van grote en kleine honden

We zouden een hele encyclopedie moeten schrijven als we in wilden gaan op alle verschillen tussen rassen, dus daarom hebben we gekozen voor een aantal opvallende verschillen die ook een verschillende verzorging behoeven. Het eerste verschil is: grote en kleine honden. Als het gaat om de grootte van uw hond, zijn er natuurlijk een aantal logische dingen om rekening mee te houden. Grote honden hebben natuurlijk een grote  hondenmand of grote  bench nodig. Aangezien de kans op gewrichtsproblemen bij veel grote hondenrassen groter is, is een orthopedisch  hondenkussen vaak ook geen overbodige luxe.

Veel  merken hondenvoer hebben ook speciale  voeding voor grote rassen en kleine rassen. Het is namelijk niet alleen zo dat grote rassen meer eten, maar ook hun voedingsbehoefte is net even anders. Kleine honden hebben relatief veel energie nodig, maar hebben een kleinere maag. Hun  hondenbrokken moeten dus meer calorieën per kilo bevatten dan hondenvoer voor grote honden. Ook mogelijke gezondheidsklachten kunnen meespelen. Zoals we hierboven al noemden, krijgen grote honden bijvoorbeeld sneller last van hun gewrichten. Vaak zit er in  hondenvoer voor grote honden dus ondersteunende voedingsstoffen tegen gewrichtsklachten.

Lange of korte vacht verzorgen

Een ander duidelijk verschil tussen hondenrassen is hun vacht. Honden met een korte vacht zullen minder verharen, minder snel klitten krijgen en in het algemeen minder vachtverzorging nodig hebben dan honden met een lange vacht. Met name honden met een dubbele vacht (dat wil zeggen: een korte, warme ondervacht met lange dekharen die de huid droog houden) zullen veel verzorging nodig hebben. De vacht van honden met lange haren zal vaak geborsteld moeten worden om losse haren weg te halen. Dat is niet alleen prettig voor de hond, maar ook fijner voor degene die thuis moet stofzuigen.

Naast borstelen is ook het wassen van de lange vacht een groter karwei dan het wassen van een korte vacht. Een lange vacht houdt echter meer vocht en viezigheid vast en dat maakt het juist belangrijk om vaak te wassen. Er bestaat speciale hondenshampoo, zoals de vachtverzorging van Tropiclean , die veilig is voor de huid van uw hond. Mocht de hond nu echt een te lange vacht krijgen, die bijvoorbeeld zijn bewegingen in de weg zit, of in zijn ogen hangt, dan kunt u natuurlijk ook naar een professionele hondentrimsalon.

Actieve honden vs rustige honden

Een laatste verschil dat we willen benoemen is dat tussen actieve en rustige honden. Ook hier bestaat voornamelijk een verschil in hondenvoer. Actieve honden gebruiken veel meer energie dan rustige honden en hebben dus ook hondenvoer nodig met veel calorieën. Het merk  Barca richt zich met name op werkhonden en is daarmee erg geschikt voor actieve hondenrassen. Ook andere goede hondenmerken, zoals  Prins en Kennels’ Favourite , hebben vaak een optie voor actieve honden. Dit hondenvoer bevat niet alleen meer calorieën, maar is ook lichter verteerbaar, zodat de honden na het eten geen buikpijn krijgen als ze veel bewegen.

Rustige honden hebben weer een ander probleem: een verhoogde kans op overgewicht. Net zoals mensen die te weinig bewegen, zullen ook minder actieve honden sneller te dik worden. Gewoonweg minder hondenvoer geven is niet altijd een goed idee, aangezien de hond dan bepaalde voedingsstoffen tekort kan komen. Gelukkig bestaan er verschillende soorten ‘light’ hondenvoer. Ook  dieetvoeding voor honden kan helpen. Overleg in het geval van dieetvoeding wel eerst met de dierenarts of dit een goed idee is. Deze kan het beste bepalen wat uw hond nodig heeft en wat hij juist te veel krijgt.

Uiteraard is wat we hierboven hebben besproken slecht een klein deel van de verschillen die bestaan tussen hondenrassen. Uiteindelijk is elke hond, ongeacht het ras, uniek en heeft hij of zij een eigen verzorging nodig. Het belangrijkste is dan ook dat u goed op de gezondheid van uw hond blijft letten en regelmatig een controle bij de dierenarts doet. Voor specifieke vragen over rassen zijn rasverenigingen vaak ook een goede plaats.