Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Weetjes over dieren

Héél veel informatie vind je op de site van Huisdierenbazaar: praktische tips, info voor spreekbeurten over huisdieren, verhalen over dierenvoer en de merken die er bestaan, achtergronden… Op deze pagina vind je een overzicht van de leukste weetjes over dieren. Feiten die niet iedereen weet, of die vaak vergeten worden.

Hier vind je dus weetjes over honden, katten en andere huisdieren op een rij, omdat het gewoon leuk is!

Honden slapen evenveel als katten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: iedereen zegt wel dat katten slaapkoppen zijn, maar honden zijn dat ook. Ze slapen makkelijk 14 uur op een dag. Dat is ongeveer evenveel als katten slapen. Toch is er een verschil: katten slapen vooral overdag, dus dat valt meer op. Honden slapen ‘s nachts en overdag doen ze dutjes.

Dat honden en katten zoveel slapen heeft met hun spijsvertering te maken. Het zijn echte vleeseters en om dat vlees te verteren is het belangrijk dat ze veel rust houden.

Honden trokken karren

Honden slapen misschien veel, als ze wakker zijn, dan zijn ze heel actief en ook heel sterk. Vroeger werden honden dan ook voor allerlei klusjes gebruikt. De hondenkar was een kar die door honden werd voortgetrokken en zulke karren waren ook in Nederland ooit heel normaal. Honden hebben nu eenmaal veel kracht, denk ook maar aan sledehonden. Toch zijn honden veel gelukkiger als ze dit soort zwaar werk niet hoeven doen.

Honden slapen evenveel als katten

Katten zijn verziend

Katten hebben goede ogen, dat weet iedereen. Ze kunnen zelfs ‘s nachts goed zien. Toch zouden katten, als ze mensen waren, echt naar de opticien moeten: ze kunnen alleen maar goed vérzien. Dichtbij zien ze bijna niks. Ze zijn dus verziend en hebben een leesbril nodig. Gelukkig hebben ze die van de natuur al gekregen: hun snorharen. Met die snorharen kan een kat heel goed vaststellen wat er dichtbij is. Die snorharen gebruikt de kat bijvoorbeeld bij het wassen.

Katten kozen voor mensen

Katten zijn goede muizenvangers, maar toch is het niet zo dat mensen de kat temden om het dier muizen te laten vangen. Andere dieren, zoals de fret, zijn veel tammer en die vangen net zo goed muizen, of zelfs beter. Katten zijn bij mensen komen wonen omdat ze dat zélf een goed idee vonden. Voor katten is het namelijk belangrijk om altijd bij eten en warmte in de buurt te zijn. Katten houden ook van beschutting. Mensen zorgen daar voor. Katten herkennen ook menselijke gezichten en ze begrijpen voor een groot deel hoe we ons gedragen. Ze vinden mensen dus prima huisdieren!

Katten zijn verziend

Konijnen zijn sociaal

Konijnen zijn geen grote praters. Ze maken bijna nooit geluid. Daarom denken mensen wel eens dat ze ongezellig zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Konijnen zijn erg gesteld op gezelschap. Ze zijn juist helemaal niet graag alleen. Ze leven het liefste samen met andere konijnen, maar ook mensen vinden ze heel gezellig. Dat maakt konijnen een heel leuk huisdier.

Ook andere vogels “papegaaien”

Papegaaien papegaaien: ze doen andere dieren en mensen na. Ze kunnen verrassend genoeg imiteren, het is echt heel knap. Papegaaien zijn dan ook intelligente en sociale dieren. Maar ze zijn zeker niet de enige vogels die dit kunnen. Er is een andere vogel die het zelfs nog veel beter kan: de liervogel. In het Engels heet de liervogel “lyre bird” en als je daar ‘ns ‘n filmpje van opzoekt op het internet, dan begrijp je vast meteen wat we bedoelen...

Konijnen

Vissen zijn niet dom

Een weetje dat je wel eens hoort: goudvissen zijn zó dom, als ze in een kom een rondje zwemmen merken ze niet eens dat ze steeds hetzelfde rondje maken. Een grappig weetje, maar het is niet waar. Vissen hebben een goed verstand, ze kunnen zich heel goed aanpassen aan allerlei omstandigheden, en ze kunnen ook prima onthouden waar het goed toeven is en waar niet. Goudvissen kun je dan ook veel beter in een groot aquarium houden. In een kom worden ze minder oud en groeien ze slechter.

Heb je zelf ook een leuk weetje over dieren? Vertel het ons op Facebook of Twitter. De Huisdierenbazaar is er natuurlijk ook op de sociale media!

Vissen zijn niet dom