Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Welke krabpaal voor kleine katten?

Alle katten hebben een krabplaats nodig, zelfs de allerkleinste. Ze moeten hun nagels kunnen scherpen en zullen dat aan uw meubels of behang doen als er geen beter alternatief is. Het is dus raadzaam om een goede  krabpaal aan te schaffen. Maar wat is de beste krabpaal voor kleine katten?

Waar moet ik op letten als ik een krabpaal kies?

Als uw kat erg klein en licht is, heeft u als voordeel dat bijna alle krabpalen wel hoog en stevig genoeg zijn om aan te krabben, in te klimmen en op te spelen. Een Munchkin kan zich met zijn korte pootjes uitstrekken wat hij wil, maar een hoge  krabpaal zal hij nooit nodig hebben. Lichte kattensoorten, zoals de Singapura, zullen niet snel een krabpaal doen omvallen wanneer ze erin klimmen. Dit geeft u als baasje een grote range van krabpalen om uit te kiezen. Een krabpaal zal namelijk niet snel te groot zijn voor een kat.

Waar u nog wel op moet letten, is de favoriete krabrichting van uw kat. Veel katten hebben het instinct om aan bomen te krabben en zullen dus de voorkeur geven aan een verticale krabpaal. Er zijn echter ook katten die zich liever op de grond uitstrekken en daar krabben. Deze horizontale krabbers vinden een typische krabpaal veel minder interessant. U kunt ze blijer maken met een krabhelling,  krabplank of krabkrul. Let er, zeker bij een krabkrul of ander bijzonder ontwerp, wel op dat uw kat hier daadwerkelijk gebruik van kan maken en het kraboppervlak niet te hoog voor hem zit.

Verschillende soorten krabpalen voor kleine katten

Voor kleine katten bestaan heel veel klassieke krabpalen. Katten houden van spelen en klimmen en er zijn een hoop krabpalen waar een extra  kattenspeeltje aan hangt, of zelfs in de bodem een  kattenspeeltje zit. Het enige waar u bij dit soort krabpalen op moet letten, is de hoogte van de plateau’s. De bodem van veel krabpalen is maar een centimeter of 2 hoog, maar er zijn ook krabpalen die op een hoger stuk staan – bijvoorbeeld omdat er een slaapplaats onder zit. Zorg dat u zeker weet dat uw kat er bovenop kan komen, anders heeft de paal zo weinig zin.

Heeft u meerdere katten van verschillende rassen? Dan is het niet erg om voor uw kleine kat een  grote krabpaal te kopen, die de andere katten ook kunnen gebruiken. Zoals we eerder al noemden, krabben katten in de natuur vaak aan boomschors. Zolang de kat dus makkelijk op het plateau kan komen, kan de krabpaal eigenlijk niet ‘te groot’ voor ze zijn. Wilt u een uitgebreid krabkasteel voor uw kat kopen? Ook dan is het handig om bij de aanschaf erop te letten dat alle plekjes goed bereikbaar zijn voor uw kleine kat.

Heeft u helemaal geen ruimte in huis voor een groot  krabmeubel en is zelfs een krabpaal nog krap? Dan kan een krabplankje een oplossing zijn. Een  krabplank is klein en ziet er misschien niet zo interessant uit, maar het heeft allerlei voordelen. Zo kunt u hem zo hoog of laag ophangen als uw kat nodig heeft en kan hij gewoon aan een muur of meubelstuk vastgemaakt worden. Ook is een krabplank niet zo duur als andere krabmeubels . Een  goedkope krabplank heeft u al voor een paar euro. Ook goed te gebruiken als tijdelijke oplossing dus.

Goede merken kleine krabpalen

Bij Huisdierenbazaar hebben we ons vertrouwen gelegd in twee merken krabpalen:  Beeztees en EBI . Vergeleken met onze andere categorieën lijkt dit misschien een kleine selectie, maar Beeztees en EBI produceren beide heel veel verschillende soorten krabpalen, waardoor we zeker weten dat er ook voor uw kat wel iets bij zit. Krabpalen, krabtonnen , krabkastelen en krabplanken, u vindt het allemaal bij deze twee merken. Daarnaast weten we van Beeztees en EBI dat ze krabpalen van hoge kwaliteit produceren, wat wij bij Huisdierenbazaar erg belangrijk vinden. Toegegeven, een krabpaal van een goed merk is wat duurder, maar gaat dan ook veel langer mee.

Beeztees krabpalen hebben over het algemeen een beetje een informeel uiterlijk. Ze zijn heel duidelijk bedoeld om in te spelen, klimmen en krabben. Een Beeztees krabpaal in huis geeft een speelse sfeer waar de kat duidelijk welkom is. EBI krabpalen zijn wat luxueuzer en helemaal ‘on trend’ wat interieur design betreft. EBI heeft dan ook trendwatchers in dienst, die ervoor zorgen dat hun krabpalen en andere huisdierenspullen nooit misstaan in een moderne inrichting. Verder verkopen wij van Beeztees veel klassieke krabpalen, terwijl EBI juist meer grote krabmeubels in de aanbieding heeft.

Krabpaal voor kittens

We hebben het nu veel gehad over krabpalen voor katten die hun leven lang klein blijven, maar hoe zit dat met krabpalen voor kittens? In een ander item in deze  Q&A ( welke krabpaal voor kittens? ) gaan we daar dieper op in, maar in het kort zit het zo: kittens groeien erg snel en onze krabpalen gaan lang mee. Als u verwacht dat uw kitten groot wordt als volwassene, is het daarom beter een grote krabpaal met een laag opstapje te nemen dan een kleine krabpaal . De kittens zullen hun kleine krabpaal anders snel ontgroeien.

Natuurlijk kunnen wij het als  dierenspeciaalzaak ook waarderen als u elke paar maanden een nieuwe krabpaal komt kopen, wanneer de kittens verder gegroeid zijn, maar we informeren onze klanten liever op een eerlijke manier. Heeft u verder nog vragen over krabpalen of iets anders? Stel ze vooral aan onze klantenservice!