Pups

Pups worden geboren nadat de moederhond ongeveer 64 dagen drachtig is geweest. Bij sommige hondenrassen kan dit echter een stuk langer duren, zoals bijvoorbeeld bij de bouvier.

Een nestje bestaat meestal uit iets van zes pups. Na de geboorte zijn zij nog de eerste tien tot vijftien dagen blind, hoewel de pups al een prima reukvermogen hebben. Pasgeboren puppy's blijven als vanzelf bij elkaar op een hoopje liggen en raken erg van streek als zij fysiek contact met de anderen verliezen. De moeder zal haar nestje zo'n drie weken lang laten zogen, daarna worden de opkomende tandjes te hinderlijk en zal zij haar pups gaan wegduwen. Vanaf dit moment kunt u als baasje puppyvoeding beschikbaar gaan stellen, zodat de puppy's aan vast hondenvoer kunnen wennen. Bijna alle merken verkopen wel gespecialiseerd puppy-voer, zoals Prins, Smolke, Barca en Canagan.

Pups trainen en opvoeden

Honden zijn bijzonder intelligente huisdieren en juist daarom is het zo belangrijk jong te beginnen met het aanleren van goed gedrag. Pups van hun zesde tot negende maand 'in de puberteit' en in deze fase zullen zij minder goed op commando's gehoorzamen. Maar laat dit u niet afschrikken, na een maand of drie zal dit grotendeels overwaaien.

Het goed trainen en opvoeden van een puppy, bijvoorbeeld met zindelijkheidstraining,  is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste is het voor u als baasje wel zo prettig als uw pup naar u luistert : niemand wil blijven roepen naar een hond die niet meewerkt. Ten tweede is het ook beter voor de hond zelf, een goed getrainde hond weet op allerlei mogelijke situaties goed te reageren, waardoor de kans op stress en gevaarlijk gedrag minimaal blijft.

Vanaf acht weken kunt u al met uw pup naar een hondenschool. Hier kunnen zij goed de basisvaardigheden leren. Voor rashonden kunt u vaak ook terecht bij een vereniging, waar de training speciaal op de kenmerken van het ras is afgestemd.

Pups trainen en opvoeden

Zorg voor pups

Nadat puppy's niet meer door hun moeder gezoogd worden, kunt u beginnen met puppyvoer. Hierin zitten alle belangrijke voedingstoffen om uw hond gezond groot te laten worden. Wanneer uw jonge hond aan brokken gewend is, kunt op regulier hondenvoer overstappen. Dit zorgt ervoor dat zij goed blijven kauwen om het gebit gezond te houden.

Als uw pup nog getraind moet worden, kunt u een puppyren overwegen. Zo kan de pup alvast wennen aan het buiten zijn, zonder het risico dat hij wegloopt. Verder hebben wij op huisdierenbazaar.nl ook speelgoed, slaapmatten en verzorgingsproducten die op pups zijn afgestemd. Mocht u met uw pup op stap willen, dan is een hondenfietsmand misschien een goede optie.

Honden assortiment