Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Papegaaien

De huisvogel die mensen het meest tot de verbeelding spreekt is de papegaai. De mooie kleuren van deze vogel en de krachtige, typische snavel zouden daar al reden genoeg voor kunnen zijn, maar wat mensen het meest fascineert aan de papegaai is natuurlijk het “praten” dat de papegaai doet. Het is een waar mirakel. Hieruit blijkt wel hoe intelligent en eigenzinnig deze vogel is.

Papegaaien geschiedenis

In het wild komen papegaaien voor in Afrika, Zuid-Azië en Zuid-Amerika. Het zijn tropische vogels, maar anders dan veel andere tropische vogels hebben ze al een heel lange geschiedenis in Europa. Handelaren brachten de papegaai al vroeg naar het Middellandsezeegebied. Zo leerden de oude Grieken de papegaai kennen en ook zij namen dit bijzondere dier mee op hun reizen naar elders. De band tussen papegaai en mens is dus al heel oud.

In de natuur zijn papegaaien groepsdieren, die opvallen door hun intelligentie en door hun ingewikkelde sociale verhoudingen, waarbij samenwerking en strijd elkaar snel afwisselen. Met hun snavel kunnen ze harde noten kraken en ook anderszins zijn ze bijzonder goed aan de natuur aangepast. Papegaaien zijn echte overlevers. Ze zijn sterk, trouw en vol karakter. Geen wonder dat mensen ze al vroeg bewonderden.

Papegaaien geschiedenis

Papegaaien als huisdier

Papegaaien zijn al heel lang een geliefd huisdier. De band tussen mens en papegaai is hecht: omdat deze vogels zo sociaal en intelligent zijn, kunnen ze ook echt een band opbouwen met hun baasje. Die genegenheid blijkt ook uit het kopieergedrag. Het napraten van het baasje is een manier om contact te leggen en te houden. Daarom is het ook goed om veel terug te praten tegen uw papegaai.

De verzorging van een papegaai vereist niet heel veel energie, maar u moet wel op een aantal zaken letten, Blijf vooral aandacht geven aan uw papegaai, dat is echt belangrijk. Als de papegaai ongelukkig is laat het dier dit merken aan gestrest en aan het verlies van veren. Zorg voor een mooie, schone papegaaienkooi en voor goed vogelvoer. Huisdierenbazaar kan u hierbij helpen, want wij hebben de producten in huis. Het is ook belangrijk dat papegaaien zich niet vervelen. Daarom moeten ze genoeg papegaaienspeelgoed hebben.

Papegaaien als huisdier

Papegaaien praten

Het praten van papegaaien is een hoofdstuk apart. Papegaaien doen onze stemmen na, spreken onze woorden, imiteren onze kuchjes en onze lach. Het is geen kunstje, het is echt een manier van contact leggen. Toch lijkt het er niet op dat papegaaien ook echt begrijpen wat ze zeggen. Ze zijn intelligent genoeg om woorden aan bepaalde situaties te bevinden, dus ze kunnen ook betekenis toekennen aan woorden, maar de menselijke taal begrijpen ze niet werkelijk.

Het imiteergedrag van de papegaai is spreekwoordelijk. Ook andere vogels kunnen geluiden nadoen – je hoort buiten wel ‘ns ‘n vogeltje de ringtone van ‘n mobieltje nafluiten, bijvoorbeeld – maar de papegaai is hier toch echt wel heel goed in. Er is echter nog een vogel die de papegaai overtreft: de liervogel, of in het Engels lyre bird. Zoek die vogel maar ‘ns op, er zijn wel youtubefilmpjes van: zelfs elektronische apparaten bootst dit dier feilloos na!

Maar de liervogel is geen huisdier. De papegaai is dat wel. Hoewel het dier in de natuur niet praat, of tenminste, niet in mensentaal, is het gedrag wat de papegaai in gevangenschap vertoont heel normaal geworden voor de papegaai. Het is gezellig en papegaaienliefhebbers kunnen zich nauwelijks voorstellen hoe het is om thuis te komen zónder door je vogel te worden begroet.

Papegaaien en Huisdierenbazaar

Een karaktervol huisdier als de papegaai heeft de juiste verzorging nodig en daar helpen wij van Huisdierenbazaar u graag bij. Wij hebben een groot vogelproducten en ook producten voor andere huisdieren. Ook voor mooie vogelkooien en vogelstandaards kunt u in onze webwinkel slagen. Naast de webwinkel hebben we ook een gewone winkel, gelegen in De Rijp, centraal in Noord-Holland; daar bent u natuurlijk ook altijd welkom als u zoekt naar spullen voor uw papegaai.

Ook voor andere huisdieren en vogels kunt u bij ons producten kopen. Naast vogelspullen hebben wij ook producten voor honden, katten en meer!

Papegaaien en Huisdierenbazaar