Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Vogels

Vogels

Vogels horen bij mensen. Iedereen komt iedere dag wel vogels tegen, hun gezang hoort bij de lente, de roep van een grutto of kievit hoort bij de velden... Vogels hebben mensen dan ook altijd gefascineerd. Het is geen wonder dat mensen vogels als huisdier zijn gaan houden. Zo haalt u het vrolijke gezang en de mooie kleuren van vogels in huis. In de webwinkel van Huisdierenbazaar vindt u heel veel spullen voor uw vogel.

Vogels als huisdier

Vogels zijn sociale dieren die veel communiceren en ingewikkelde relaties aangaan. De dingen die mensen zo leuk vinden aan vogels – het fluiten, het kwetteren, het levendige gedrag – hebben allemaal hun betekenis. Wie vogels als huisdier houdt zal dan ook merken dat een vogel veel aandacht nodig heeft en echt contact zoekt. Vogels zijn verrassend intelligent. Dat maakt vogels ook zo leuk.

De vogel als huisdier heeft het niet altijd gemakkelijk. Door slechte voorlichting maken verzorgers soms vergissingen die, ondanks de goede bedoelingen, voor veel stress en onrust kunnen zorgen bij vogels. Wie een vogel als huisdier heeft doet er dan ook goed aan zich in de vogel te verdiepen, bijvoorbeeld met informatie zoals wij die geven op Huisdierenbazaar.nl. Zo kunt u de beste verzorging geven aan uw vogel.

Vogels als huisdier

Vogels zijn sociaal

We schreven het al: vogels zijn sociale dieren die reageren op u en op anderen. Vogels hechten zich ook aan mensen. Het sterkst zien we dat bij de valkparkiet, maar ook de andere soorten gaan een relatie aan met hun verzorgers. Zo worden vogels ook tam: ze zullen meer en meer rekening met u houden en u kunt ze zonder problemen uit hun kooi laten. Geef vogels veel aandacht, laat ze nooit schrikken, praat tegen ze als u ze voert. Zo bouwt u een goede band op met uw vogel.

Veel mensen houden vogels in groepen, in ruime volières. In dat geval gaan de vogels ook onderling relaties aan. Ze worden dan dus minder tam. Dit heeft als voordeel dat u minder tijd aan uw vogel hoeft te besteden. Een vogel die alleen gehouden wordt moet dagelijks veel aandacht krijgen, dat is niet altijd makkelijk te combineren met een werkend leven.

Vogels en kippen

Kippen zijn natuurlijk ook vogels, maar als we het over vogels als huisdier hebben, zullen we niet in de eerste plaats aan kippen denken. Kippen leven dan ook in de tuin, in een ren, met een slaapplaats daar nog bij. Kippen leven in groepjes en hebben veel minder aandacht nodig. Toch kunt u ook kippen tammer maken, ook deze vogels kunnen zich aan u hechten. Uiteraard bestaan er ook kippen die niet voor de eieren, maar voor de sier gefokt worden, net als bij zangvogels.

Vogels en kippen

Vogels verzorgen

Aandacht is wel de belangrijkste verzorging van uw vogel. Zorg er verder voor dat uw vogel zo min mogelijk stress heeft. Alle vogels zijn gevoelig voor stress – ook de vogels in de natuur kunnen heel gestrest zijn, denk maar aan het rondfladderen van kieviten in een weiland. Zorg dat uw vogel niet schrikt, voorkom plotselinge veranderingen, laat ze niet in de buurt van roofdieren (katten bv.) komen. Stress is ongezond voor uw vogel (en trouwens ook voor mensen...).

Vogels verzorgen is natuurlijk ook: vogels voeren. Zorg voor afwisselende voeding, dat houdt uw vogel gezond en het voorkomt verveling. In de webwinkel van Huisdierenbazaar kunt u veel afwisselende voeding kopen, bijvoorbeeld van het merk Witte Molen PUUR. Goed vogelvoer levert alle noodzakelijke bouwstoffen voor uw vogel. De veren blijven mooi en de pootjes gezond.

Vogelkooi

Heel belangrijk is ook de huisvesting van uw vogels. Een mooie volière is vaak handwerk, maar een goede vogelkooi of kippenren kunt u eenvoudig bestellen in de webwinkel van Huisdierenbazaar. Deze kooi is de vaste plek van uw vogel, zijn territorium. Verplaats deze kooi niet, of tenminste niet vaak, dat zou voor stress zorgen. Zorg ervoor dat er veel contact mogelijk blijft, zet de kooi bij voorkeur ergens waar u zelf vaak zit.

In de kooi heeft de vogel een zitstok om op te zitten. Die moet de juiste dikte hebben. U kunt natuurlijk ook voor meerdere stokken met verschillende diktes zorgen, zodat uw vogel keuzevrijheid heeft. Of dat kan hangt natuurlijk ook van de grootte van de kooi af. Geef uw vogel de ruimte! Veel soorten kunnen ook probleemloos los worden gelaten, dat is natuurlijk een leuke manier om contact met uw vogel te hebben.

Voor meer informatie over vogelkooien, lees ook ons artikel over parkietenkooien, of de informatie die bij onze producten staat in de catalogus.

Vogel producten bestellen

In de online dierenwinkel van Huisdierenbazaar koopt u allerlei artikelen om het uw vogel naar de zin te maken. Daar hoort uiteraard ook goed voer bij. Blijf uw vogel aandacht geven, koop eens een cadeau voor dit huisdier: wij hebben een groot assortiment vol inspiratie. Heeft uw vragen of verzoekjes? Neemt u dan gerust contact met ons op.