Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Parkieten

Van alle vogels die in huis worden gehouden, zijn de parkieten toch wel de bekendste en de populairste. Er zijn verschillende soorten parkieten, waarvan de grasparkiet het meest voorkomt – voor veel mensen zijn de woorden “grasparkiet” en “parkiet” haast synoniem. De valkparkiet is een andere bekende verwant, net als de halsbandparkiet. Soms worden parkieten ook wel met kanaries verward, maar dat zijn echt andere vogels.

Met papegaaien worden parkieten dan weer nooit verward, omdat we onder papegaaien grotere vogels verstaan. Maar de wetenschappelijke realiteit is anders: de parkiet is een papegaaiachtige. Het zijn leden van dezelfde familie. Natuurlijk is het onderscheid dat we in het dagelijks spraakgebruik maken duidelijk genoeg, ook op Huisdierenbazaar hebben we het dus over “parkieten” enerzijds en “papegaaien” anderzijds.

Parkieten in de natuur

Parkieten zijn kleurrijke vogeltjes die oorspronkelijk voorkomen in warme landen. De grasparkiet komt bijvoorbeeld uit Australië, net als de valkparkiet, terwijl de halsbandparkiet zijn oorsprong heeft in Afrika en India. De monniksparkiet komt dan weer uit Zuid-Amerika. Toch komen parkieten tegenwoordig ook in de Nederlandse natuur voor. Het gaat dan om ontsnapte volièrevogels, die zich toch prima weten te handhaven in het koele, maar zachte Nederlandse klimaat.

Parkieten zijn sociale vogels die in de natuur hechte relaties aangaan met andere parkieten. Ze kijken echt naar elkaar om. Paartjes zijn in de regel monogaam, zoals je dat wel bij meer vogels ziet (bijvoorbeeld ook bij zwanen en bij kauwtjes). Parkieten zijn verstandige dieren die zich goed kunnen aanpassen aan de wetten van de natuur. Dat maakt dat ze ook flexibel kunnen omgaan met het leven als huisdier, bijvoorbeeld als volièrevogel of als siervogel in huis.

Parkieten in de natuur

Parkieten als huisdier

Het sociale gedrag wat parkieten in de natuur vertonen maakt ze ook geschikt als huisdier. Het gezelschap van mensen stellen ze ook best op prijs, hoewel ze natuurlijk het best kunnen opschieten met soortgenootjes. Daarom is het ook leuk om meerdere parkieten in een ruime volière te houden, dan boots je de natuurlijke omstandigheden het beste na. U kunt ook een stelletje in huis opnemen. De trouw van parkieten is natuurlijk mooi en ook symbolisch voor het huiselijk geluk.

De eerste parkieten werden echter niet als huisdier uitgekozen omdat ze zo gezellig of romantisch waren. De reden om parkieten te domesticeren is hun schoonheid geweest. Het zijn fijne, gekleurde vogels, heel wat bonter dan de vogels die je in Europa meestal ziet. Ook zingen ze mooi. Als zang- en siervogels zijn ze populair geworden, en ze zijn populair gebleven door hun vriendelijke karakter.

Parkieten soorten

Er zijn heel veel soorten parkieten. We noemden de bekendste al op: de grasparkiet, de monniksparkiet, de halsbandparkiet… De valkparkiet valt hier eigenlijk ‘n beetje buiten, omdat het een kaketoe-achtige is, dus wel een verwant van de parkieten, maar geen echte soortgenoot. In de volksmond maakt dat niet uit en hoort de valkparkiet er gewoon bij.

Naast de bekende en populaire soorten zijn er ook zeldzamere parkieten die door toegewijde liefhebbers worden verzameld en in volières worden gehouden. Elke soort heeft zo z’n eigen specifieke kenmerken. Daarnaast hebben parkieten zeker ook individuele kenmerken, het zijn diertjes met karakter. Wie meerdere parkieten heeft zal dan ook vast en zeker leren ze uit elkaar te houden. Een leuk idee is een bordje met afbeeldingen bij de volière, zo kunnen uw gasten eenvoudiger de verschillende vogels herkennen. Met behulp van het internet is zoiets natuurlijk makkelijk te fabriceren.

Parkieten bij Huisdierenbazaar

De vele mogelijkheden van het internet kennen wij bij Huisdierenbazaar natuurlijk als geen ander. Bij ons kunt u allerlei benodigdheden voor het houden van parkieten kopen. Dat gaat van vogelvoer tot parkietenkooien; we verkopen ook verzorgingsproducten en vogelspeelgoed. Bij Huisdierenbazaar letten we sterk op kwaliteit, we verzamelen het beste van het beste bij elkaar. Tegelijk kunnen we scherpe prijzen hanteren omdat we een webshop zijn.

Maar Huisdierenbazaar is meer dan een webshop voor parkieten. Alle huisdieren hebben bij ons een plek gekregen, niet alleen honden en katten, maar ook knaagdieren en vissen. Op de website kunt u eenvoudig door ons assortiment zoeken. We hebben naast deze webshop ook nog een “gewone” winkel, in De Rijp, centraal in Noord-Holland. Daar kunt u ons natuurlijk komen opzoeken, we helpen u dan graag verder bij het doen van uw aankoop.

Parkieten bij Huisdierenbazaar