Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Kanaries

Ze worden vaak in één adem genoemd: kanaries en parkieten. Toch zijn kanaries echt andere vogels, die geen nauwe verwant van de parkiet zijn. Parkieten zijn papegaaiachtigen. Kanaries zijn vinkachtigen, ze zijn de exotische tegenhanger van de vinkjes, die voorkomen in de Nederlandse natuur. Wat ze met parkieten gemeen hebben is dat ze kleine, sierlijke vogeltjes zijn die zeer goed als huisdier of als volièrevogel gehouden kunnen worden.

Kanaries en de Canarische eilanden

Kanaries zijn afkomstig van de Canarische eilanden. Hun naam is ook afgeleid van de naam van deze eilandengroep. Het omgekeerde is dus niet waar: deze eilanden zijn niet naar de kanarie genoemd. Opmerkelijk is dat de Canarische eilanden wél naar een huisdier zijn vernoemd: de naam is afgeleid van het Latijnse canis en dat betekent hond. We zouden de eilanden dus ook wel „Hondseilanden” kunnen noemen, maar ja, dan zou de kanarie „hondsvogel” heten en dat klinkt toch minder mooi dan kanarie.

De Canarische eilanden horen bij Spanje, maar liggen voor de Afrikaanse kust. Ook op de Azoren en op Madeira, eilanden die bij Portugal horen, komt de kanarie voor. Deze eilanden zijn heel zonnig en warm, ze hebben dus een heel ander klimaat dan we in Nederland hebben. Toch komt ook in ons deel van de wereld een kanarie voor, de „Europese kanarie”. Deze vinkachtige kun je in Nederland gewoon in het wild aantreffen.

Kanaries

Kanaries in het wild

In de natuur zijn kanaries vrolijke, drukke vogeltjes die opvallen door hun mooie zang. Het zijn vooral de mannetjes die zingen en met deze zang proberen ze vrouwtjes het hof te maken. Niet alleen door hun vrolijke gefluit vallen kanaries op, ook hun mooie kleur trekt de aandacht. Toch zijn wilde kanaries heel wat minder fel gekleurd dan de kanaries die we als huisdier houden: door gericht fokken zijn onze kanaries extra sierlijk geworden.

Kanaries als huisdier

Fokken voor de sier: dat is één van de redenen waarom de mens de kanarie heeft gedomesticeerd. Maar als huisdier heeft de kanarie ook andere kwaliteiten dan alleen z'n uiterlijk. We noemden al de mooie zang van de kanarie. Verder is de kanarie gezellig, sociaal en leuk om bezig te zien, het gedrag van dit vogeltje is een plezier om naar te kijken. De kanarie is dan ook een echte gezelschapsvogel geworden.

Vroeger diende de kanarie ook een praktisch nut: het vogeltje werd door mijnwerkers meegenomen de mijn in, omdat de kanarie de mijnwerkers kon waarschuwen voor giftige lucht (koolmonoxide). Overigens ging de kanarie daarbij wel letterlijk „van zijn stokje”, het dier overleefde het zelf niet als het gas inademde – maar de mijnwerkers konden tijdig vluchten. De kanarie heeft dan ook nog altijd een speciale betekenis voor wie in de mijnen heeft gewerkt.

In huis wordt de kanarie al vele eeuwen gehouden. De kanarie wordt vaak in een vogelkooi gehouden, maar ook in volières, waar de kanarie volop de ruimte heeft om z'n typische vrolijke, drukke gedrag te vertonen en te zingen. Kanaries functioneren het best in gezelschap, daarom worden ze samen met andere kanaries gehouden. Soms leidt dat tot geruzie, maar meestal zullen kanaries, sociaal als ze zijn, goed met elkaar opschieten.

Kanaries bij Huisdierenbazaar

Huisdierenbazaar.nl is een online winkel voor huisdierenbenodigdheden. De kanarie zelf koopt u natuurlijk niet in een webshop, maar z'n vogelvoer wel en ook voor kooien en verzorgingsartikelen voor vogels kunt u bij ons terecht. Ook hebben wij lekkere vogelsnacks, voor wie zijn kanarie eens echt wil verwennen. Wij zorgen er voor dat wat u bij ons koopt snel geleverd wordt, zodat u en uw kanaries er direct profijt van hebben.

Uiteraard kunt u bij de Huisdierenbazaar ook voor andere huisdierenproducten terecht. Bekijkt u gerust eens de rest van ons assortiment. Wilt u het allemaal met eigen ogen zien? Kom dan langs in onze dierenwinkel in De Rijp (Noord-Holland), dan maken we kennis en praten we verder over kanaries en andere huisdieren.

Kanaries bij Huisdierenbazaar