Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Hoeveel moet mijn puppy eten?

Voeding is belangrijk voor elk levend wezen, maar zeker voor jonge dieren die nog in de groei zijn. Als u een pup heeft, zult u dus goed moeten opletten wat u hem allemaal te eten geeft en in welke hoeveelheden. Hoeveel moet een puppy eten? Wij vertellen het u op deze pagina.

Wanneer begin ik met brokjes?

Nadat jonge hondjes geboren zijn, drinken ze natuurlijk eerst een tijdje melk bij hun moeder, voordat ze beginnen met het eten van hondenbrokjes en

. Hoe lang een hond blijft zogen, verschilt heel erg per hond. Sommige houden het maar 7-9 weken vol, terwijl andere honden hun pups na 16 weken nog laten drinken. Natuurlijk maakt het hier ook uit wat u of de fokker doet. Als u de pups eerder laat wennen aan het eten van andere voeding, zullen ze ook sneller stoppen met melk drinken. Pups gaan meestal met 8 weken bij de fokker (en dus ook van hun moeder) weg.

Vanaf zo’n 3 weken kunnen pups bijgevoerd worden met brokjes. Als deze dan nog te hard zijn voor hun melktanden, is het meestal mogelijk de brokjes te weken in water tot een soort papje. Zeker met 

is dat goed te doen. Ook natvoer voor puppy’s is een optie wanneer de tanden van de hond nog niet volgroeid zijn. U kunt de hoeveelheid  langzaamaan opbouwen, zodat de pups minder bij hun moeder hoeven te drinken. Zo wennen ze aan hun nieuwe  en worden ze minder afhankelijk van hun moeder.

Dosering van puppyvoer

Puppy’s eten ten eerste veel vaker dan volwassen honden. Ze hebben een kleine maag en gebruiken veel energie om te spelen, dingen te leren en natuurlijk om te groeien. Het is daarom verstandig om ze zo’n 4 keer per dag eten te geven. Doe dit zolang ze jonger dan 12 weken zijn. Na 12 weken kunt u dit afbouwen naar 3 keer eten per dag. Ouder dan 6 maanden is het mogelijk over te schakelen naar 2 keer per dag. Dit hoeft natuurlijk niet, maar het is voor baasjes die overdag meestal weg zijn wel zo handig.

Hoeveel een pup precies op een dag moet eten, is lastig te zeggen. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Niet elk merk voer voor puppy’s heeft dezelfde verhoudingen, waardoor er soms meer of minder voer nodig is voor dezelfde hoeveelheid energie. Ook is er van natvoer altijd meer nodig dan van hondenbrokken. Op de meeste verpakkingen van voer voor pups staat gelukkig een tabel waarin u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kunt lezen. Daarnaast is het ras van uw hond ook een belangrijke factor. Grote rassen eten natuurlijk meer dan kleine.

Naast goede voeding, is het ook heel belangrijk dat pups genoeg water krijgen. Zorg daarom dat er altijd een bakje water klaarstaat voor uw pup als hij wil drinken. Over het algemeen horen honden ongeveer 50 ml water per kilo lichaamsgewicht te drinken. Een hond van 10 kilo zou dus een halve liter water per dag moeten drinken. Ververs het water ten minste elke dag en het liefst vaker – zeker op warme dagen – zodat u zeker weet dat het vers blijft. Als u zelf niet thuis bent, is een waterfontein ook een oplossing. Deze houdt het water in beweging en daarmee fris.

Wat is er speciaal aan voer voor puppy’s?

Hondenvoer voor pups bevat vaak meer energie dan 

voor volwassen honden. Dit is best logisch, want pups hebben een heleboel energie nodig om te kunnen groeien en de wereld te ontdekken. Dit betekent wel dat volwassen honden die voer voor pups eten hier sneller overgewicht van kunnen krijgen. Als u meerdere honden van verschillende leeftijden heeft, geef deze dan afzonderlijk van elkaar voedsel. Drachtige en zogende honden kunt u wel puppyvoer geven. Deze hebben sowieso meer calorieën nodig en de voedingsstoffen komen zo via de moedermelk bij de pups terecht.

Hondenvoer voor pups wordt vaak opgedeeld in grote en kleine rassen. Het verschil hiertussen is vaak – buiten de grootte van de brokjes – het calciumgehalte in het hondenvoer. Grote hondenrassen krijgen namelijk sneller last van groeipijn en een hoog calciumgehalte verergert dit. Ook de verhouding van andere mineralen is bij voer voor puppy’s heel belangrijk. Denk hierbij aan ijzer, magnesium en zink. Deze mineralen helpen bijvoorbeeld bij de groei van de botten, het gebit en de organen. Daarnaast heeft voer voor puppy’s meestal stoffen die het afweersysteem versterken, aangezien ook dit nog niet volgroeid is bij pups.

Wanneer stap ik over op volwassen hondenvoer?

Wanneer honden uitgegroeid zijn, verschilt per ras. Kleine honden zijn over het algemeen na 7 maanden klaar met groeien. Zij kunnen dan langzaam gaan wennen aan hondenvoer voor volwassen honden. Voor grote rassen duurt dit iets langer: tot ongeveer een jaar. Het is mogelijk grote honden al eerder hondenvoer voor volwassen honden te geven, wanneer er geen ‘large breed’ puppyvoer beschikbaar is in het merk dat u graag geeft. Hondenvoer voor volwassen honden bevat namelijk minder calcium dan puppyvoer. Na 4 maanden beginnen met volwassen hondenvoer kan op die manier ook de groeipijn verminderen.

In onze webshop kunt u hondenvoer voor pups en hondenvoer voor volwassen honden kopen van verschillende topmerken. Wilt u meer lezen over hondenvoer of over puppy’s? Bekijk dan de pagina’s in onze

. Wij informeren onze klanten graag over alles dat belangrijk is voor huisdieren.