Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Katten lichaamstaal

Katten hebben sprekende gezichten, waarin mensen allerlei emoties menen te herkennen. Maar klopt ons aanvoelen wel? Lang niet altijd. Katten hebben hun eigen lichaamstaal en die is anders dan die van mensen. Katten communiceren ook zeker niet alleen met hun gezicht, maar ook met hun staart en met hun houding. Bij Huisdierenbazaar geven we u graag wat extra tips om de communicatie van uw kat beter te begrijpen.

Communiceren met katten

Communiceren met katten: dat het niet eenvoudig is zóu vanzelf moeten spreken, maar toch lijken mensen het vaak te onderschatten. Dat heeft vast van alles te maken met het uiterlijk van de kat. Grote ogen hebben ze, die vooruit kijken, net als bij mensen. Onwillekeurig zien we daar een gezicht in en van dat gezicht lezen we allerlei emoties af, zelf als we beter weten. Mensen zijn nu eenmaal van nature geneigd om gezichten van andere dieren net zo te lezen als mensengezichten.

Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren. Het bijzondere is: we kunnen dat leren, we kunnen zelf best iets van de katten-lichaamstaal overnemen, wat het communiceren met katten een stuk makkelijker maakt.

Communiceren met katten

Ook voor dat laatste geldt trouwens dat het omgekeerde ook kan: katten zijn intelligente dieren die best wat van de menselijke lichaamstaal opsteken, en ons zo beter kunnen begrijpen. Dat maakt communiceren met katten toch wel heel bijzonder: zowel mensen als katten kunnen hun intelligentie aanwenden om elkaars lichaamstaal beter te doorgronden. Huisdierenbazaar helpt u daar graag bij.

Ontvang 2.500 spaarpunten

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang eenmalig spaarpunten.

Kattentaal: het gezicht

Het “gezicht” van de kat is misschien wel de grootste aantrekking van het dier, mensen herkennen er echt iets van zichzelf in en dat versterkt de band tussen mens en kat. Voor de lichaamstaal van katten is het gezicht inderdaad net zo belangrijk als voor mensen. Veel communicatie geschiedt door “gezichtsuitdrukkingen”, zoals het openen of juist toeknijpen van de ogen.

  • Met open ogen houdt de kat anderen in de gaten. Dat is alleen nodig als de kat de ander niet vertrouwt. Bij mensen is het omgekeerd: als wij iemand vertrouwen, zullen we die persoon recht in de ogen kijken. Doe dit niet bij uw kat. Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet!
  • Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen.
  • Als u kennismaakt met een kat, zoek dan zijn of haar blik en knijp vervolgens uw ogen dicht. Doe dit een paar keer. De kat zal dit gebaar herhalen. Nu is duidelijk dat er wederzijds vertrouwen is. Katten doen dit ook als ze elkáár tegenkomen.
  • Anders dan mensen communiceren katten ook met hun oren. Als de oren plat liggen is de kat bang of onzeker, probeer uw kat dan met uw ogen gerust te stellen. Als de oren omhoog staan, maar naar achteren gericht lijken, dan is dat een teken van boosheid. Let dan zeker ook op de opengesperde ogen. Uw kat is niet tevreden! Dat is de kat wel als de oren gewoon omhoog, naar voren gericht staan; de kat is dan geïnteresseerd en vertrouwt u.
  • Met hun bek communiceren katten minder. Ze houden hem in principe dicht, tenzij ze bang zijn: dan blazen ze, om u af te schrikken. Ook een halfopen bek met een gespannen houding duidt op wantrouwen. Laat uw kat in dit soort gevallen met rust.
Kattentaal: het gezicht

Het gezicht is belangrijk voor uw communicatie met uw kat. Katten letten op mensengezichten en ze lezen ze als die van soortgenoten. Met uw ogen kunt u dus het vertrouwen winnen van een kat, door hetzelfde te doen als katten onderling doen. Glimlachen, iets wat katten zelf niet doen, werkt overigens ook goed: uw ogen gaan dan vanzelf een beetje dicht. Katten lijken ook wel te weten dat glimlachende mensen het goed bedoelen.

Kattentaal: de staart

Een belangrijk struikelblok in de communicatie tussen mensen en katten is de staart. Mensen hebben geen staart en letten ook slecht op de staart van katten, terwijl voor katten de staart juist heel belangrijk is voor hun lichaamstaal. Met de staart geeft de kat aan hoe hij of zij een situatie beoordeelt, en of er mogelijk tot agressie zal worden overgegaan. Katten proberen agressie liever te voorkomen door er met de staart voor te waarschuwen.

  • Als de kattenstaart rustig omlaag hangt, is er niks aan de hand. De kat is ontspannen, de lichaamstaal is dat ook. De kat is tevreden zo.
  • Heel anders is dat als de staart omhoog staat. Dan zoekt de kat contact. Meestal is dat positief: de kat is geïnteresseerd en vriendelijk. Alleen als de haren overeind staan is de kat boos: om extra overwicht uit te stralen maakt de kat de staart groter. Voorkom conflict en laat de kat met rust.
  • Een zwiepende staart duidt op onrust. De kat is geïrriteerd en zal mogelijk tot agressie overgaan als er niet gauw iets verandert. Hoe sneller de staart zwiept, hoe hoger de spanning oploopt. Katten snappen om deze reden vaak maar niks van kwispelende honden.
  • Wat katten wel met honden gemeen hebben is dat ze hun staart tussen de poten houden als ze angstig zijn. Met de staart tussen de benen, luidt de uitdrukking.
  • Een ander bijzonder staartgebaar is de gekrulde straat buitenom één van beide achterpoten. Dit gebaar maakt de kat als hij of zij op liefdespad is...
Kattentaal: de staart

Mensen hebben geen staart, dus wij kunnen deze kattenlichaamstaal niet imiteren. De kat zal dat ook niet van ons verwachten. In de plaats let de kat op ons gezicht en ook wel op onze handen. Ze weten natuurlijk best hoe mensen kunnen reageren en die kennis gebruiken ze om ons te interpreteren als de lichaamstaal van het gezicht niet duidelijk is. Van wilde bewegingen kunnen ze schrikken, misschien omdat ze het met hun eigen staartbewegingen associëren.

Alles voor uw kat

Bij Huisdierenbazaar vindt u alles wat uw nodig heeft voor uw kat. Van kattenbrokken tot kattenspeeltjes. Bekijk hieronder een kleine selectie van ons uitgebreide assortiment voor katten.

Sale
GRATIS VERZONDEN!
Carocroc Kattenvoer 3-Mix 29/12 12,5 kg
Normale prijs € 43,20 Speciale prijs € 41,04 Vanaf € 39,99
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
GRATIS VERZONDEN!
Smolke Sterilised 10 kg
€ 71,49
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
GRATIS VERZONDEN!
Smolke Adult Lamb & Rice 10 kg
€ 69,49
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
Amanova Cat Adult Chicken & Shrimps in Bouillon Can 70 gram
€ 1,49
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
Amanova Cat Adult Tuna & Beef Can 70 gram
€ 1,49
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
Amanova Cat Adult Tuna & Mango Can 70 gram
€ 1,49
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)

Andere lichaamstaal katten

De belangrijkste kattenlichaamstaal is die van het gezicht en van de staart, maar ze hebben natuurlijk ook nog hun lichaamshouding. Die is vaak eenvoudig te interpreteren, omdat ze liikt op die van mensen. Als de kat kwaad is, maakt het dier zich groot, ook door de haren omhoog te laten rijzen. De kat ziet er zo heel dreigend uit. De rug kromt zich. Iedereen kent dit gevaar wel, mensen weten dat ze in zulke gevallen uit de buurt moeten blijven.

Iets minder duidelijk is het als de kat zich klein maakt. Dat komt onderdanig over, alsof de kat onzeker is, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. De kat maakt zich ook klein als hij of zij aan wil vallen, bijvoorbeeld om een prooi te pakken. Leg in zulke gevallen contact met uw kat door het dier aan te kijken. Zo laat u de kat merken dat u hem of haar in de gaten hebt.

Katten begrijpen met Huisdierenbazaar

Katten zijn voor ons een deel van ons werk. Als specialisten in kwalitatief kattenvoer en verzorgingsproducten voor katten doen we natuurlijk onze best om katten te begrijpen. Dat lukt niet altijd, ook voor ons zijn katten soms echt raadselachtig! Maar de lichaamstaal van katten begrijpen we goed en natuurlijk weten wij ook als geen ander wat een kat nodig heeft om gezond te blijven.

De website van Huisdierenbazaar staat boordevol met informatie over katten, zodat u uw huisdier beter zult begrijpen. Onze huisdierenencyclopedie is een bron van kennis, wij delen hier met u wat wij weten en wat wij belangrijk vinden. Uiteraard vindt u hier ook weer veel informatie over de producten die wij verkopen, zoals zo ondersteunt onze encyclopedie ook weer onze webwinkel.

Voor katten en andere huisdieren hebben wij allemaal producten in de aanbieding. Kwalitatief dierenvoer (hondenvoer, kattenvoer en meer), een mooie hondenmand of kattenbak, leuke kattenspeeltjes, u vindt het allemaal in onze webshop.

Katten begrijpen met Huisdierenbazaar