Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Kittens

Jonge katjes tot zes maanden oud worden meestal kittens genoemd. Katten krijgen nestjes van drie tot vijf kittens. De moederpoes bevalt van haar kittens met tussenpozen van tien minuten tot een uur nadat zij negen weken drachtig is geweest. Kitten komen doof en blind ter wereld en kunnen pas na twee weken kruipen. Kittens zijn hierdoor volkomen afhankelijk van hun moeder. De moederpoes zoogt haar nestje en leert haar kittens gaandeweg steeds meer belangrijke vaardigheden.

Zodra de kittens kunnen lopen leert de moeder ze bijvoorbeeld om de kattenbak te gebruiken. Ook leren de kittens in deze fase spelen, iets wat in het wild cruciaal zou zijn om hun jachtinstinct te helpen ontwikkelen. Voor mensen is deze speelsheid juist een belangrijke reden om een kitten in huis te willen halen.

Socialisatie van kittens

Voordat kittens bij hun moeder weg mogen worden gehaald moeten zij tenminste zeven weken oud zijn. Fokkers van raskatten wachten vaak zelfs tot dertien weken, zodat de kittens volledige gevaccineerd zijn voordat zij naar hun nieuwe eigenaar toe gaan. Tussen de twee en de zeven weken oud vindt er een proces plaats dat wij socialisatie noemen. In deze fase leert een kitten wennen aan de aanwezigheid van mensen, vreemde en nieuwe geluiden, aanrakingen en ook verzorgende handelingen zoals bijvoorbeeld geborsteld worden met een kattenborstel.

Kittens die te jong bij de moederpoes vandaan worden gehaald raken niet goed gesocialiseerd. Dit uit zich in gedragsproblemen zoals angst en agressie, maar ook onzindelijkheid. Slecht gesocialiseerde katten ontwikkelen vaak ook gezondheidsproblemen zoals huidirritatie en een slecht ontwikkeld immuunsysteem. Het is voor uw toekomstige kitten dus van zeer groot belang dat het socialisatieproces correct en volledig verloopt. Of u nou bij een professionele fokker of via een nestje van een bekende een kitten in huis haalt is het belangrijk hier zoveel mogelijk op toe te zien. Niet allen voor de gezondheid van de kittens, maar ook voor uzelf als eigenaar, want een agressieve of onzindelijke kat is zeker geen plezierige huisgenoot.

Socialisatie van kittens

Kittens verzorgen

Nadat u een kitten in huis heeft gehaald zijn er bepaalde zaken waar u aandacht aan moet besteden. Zo rond de achttien weken, bijvoorbeeld, zal uw kitten zijn melkgebit gaan verwisselen. Schrik dus niet als u ergens een tandje terugvindt! En als u de kitten wat jonger in huis haalt is het belangrijk dat u rond de negen weken naar de dierenarts gaat voor de eerste vaccinatie. Ook een belangrijk onderdeel van kittens opvoeden is het geregeld ontwormen van kittens. Kittens hebben namelijk bijna altijd last van wormen.

Een ander ingrijpend proces is het steriliseren van uw kitten. Dit kan al vanaf acht weken, maar de standaardleeftijd hiervoor is eigenlijk 24 weken. Hierdoor weet u zeker dat uw kitten goed volgroeid is. Voor kittens en jonge katten tot twaalf maanden oud is er aangepast voedsel voor kittens beschikbaar, bijvoorbeeld van Prins of Smølke. Ook is er kattenspeelgoed beschikbaar dat voor kittens op maat is gemaakt. Kijk maar eens rond op Huisdierenbazaar.nl of er wat voor uw kitten bij zit!

Kittens verzorgen

Bij Huisdierenbazaar vindt u producten voor kittens, maar ook voor volwassen katten en andere huisdieren. Zoekt u een krabpaal, een kattenbak, kattenvoer of ander dierenvoer? Wij hebben het allemaal.