Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Luizen

Er bestaat een oude uitdrukking om „leven als God in Frankrijk” mee te zeggen: een leventje als een luis op een zeer hoofd. Zo kun je het inderdaad ook bekijken: luizen veroorzaken jeuk en pijn, maar zélf hebben ze het natuurlijk goed voor elkaar. Toch zorgen we er liever voor dat ze niet op ons hoofd zitten, of op ons huisdier. Luizen zijn plaagdieren.

Luizenleven

Een luis op een zeer hoofd heeft dus een luizenleven. Maar wat is dat nou, een luizenleven? Over luizen bestaan veel misvattingen. De grootste is nog wel dat luizen één diersoort zijn. In werkelijkheid zijn er veel verschillende soorten luizen en die komen vaak niet door elkaar voor. De luis waar het in de uitdrukking om gaat is de hoofdluis, een luis die ook echt alleen maar bij mensen voorkomt, niet bij huisdieren.

De mens heeft niet alleen hoofdluizen, ook andere luizen hebben zich in ons gespecialiseerd. Een bekende luis is de schaamluis. Een gevaarlijke luis is de kleerluis, die ook echt ziektes kan overdragen. Dat is meteen ook wel uitzonderlijk: er bestaan luizen die voor mensen of dieren schadelijk zijn, maar de meeste luizen zijn dat helemaal niet. Luizen zijn dus veel minder bedreigend dan vlooien of teken. Ze zijn alleen wel vervelend.

Luizen en dieren

Maar zoals er mensenluizen zijn, zo zijn er dus ook hondenluizen. De meest voorkomende hondenluis is de zogenaamde haarluis. Ook de vogelmijt wordt wel een luis genoemd en ook deze komt voor bij honden en katten, soms ook bij de mens. Hoewel luizen minder vaak voorkomen dan vlooien, kunnen ze voor uw huisdier erg vervelend zijn en is het dus goed om ze te bestrijden. Daarvoor gelden grofweg dezelfde adviezen als voor vlooien.

Luizen bestrijden

Net als bij andere plaagdieren is het moeilijk om luizen te voorkomen. Luizen komen in grote getalen voor en ze gaan gemakkelijk van de ene vacht naar de andere. Door ze dan meteen te bestrijden kunt u wel voorkomen dat uw hond of kat weer andere dieren besmet. Door dit soort bestrijding is de hoofdluis, die vroeger bij alle mensen voorkwam, tegenwoordig behoorlijk teruggedrongen. Het kan dus wel.

Luizen bestrijden kan al met dezelfde middelen die ook tegen vlooien worden gebruikt. Er zijn natuurlijk ook gespecialiseerde luizenmiddelen op de markt. Ook het goed kammen van de vacht van uw huisdier, met een speciale kam, is een goede manier om luizen tegen te gaan. Zorg er verder voor dat u de mand of de kussens waar uw huisdier op slaapt goed wast.

Luizen bestrijden

Neten

Luizen leggen eitjes: de zogenaamde neten. Die neten plakken vast aan de haren van uw kat of hond en zijn daarom moeilijk te verwijderen. Was de haren goed en kam ze grondig. Een luizenshampoo kan van dienst zijn, daardoor laten de neten los. Als u de neten niet bestrijdt zullen de luizen blijven terugkeren en raakt het probleem dus maar niet opgelost.

Luizen dierenwinkel

Huisdierenbazaar.nl is een online dierenwinkel voor alle dierbenodigdheden die u maar kunt opnoemen. Dat betekent dat we ook middelen in huis hebben om luizen tegen te gaan. We houden een groot en gevarieerd assortiment aan, zodat u altijd kunt kiezen uit veel verschillende producten voor honden en producten voor katten en andere huisdieren. Uiteraard bent u bij ons ook aan het goede adres voor middelen tegen vlooien en teken, andere plaagdieren die voor veel overlast kunnen zorgen.

Huisdierenbazaar.nl vindt het belangrijk dat u goed weet waar u aan toe bent. Daarom steken we veel tijd in informatie en advies. Onze huisdierenencyclopedie is hier het product van, maar we zijn ook altijd bereikbaar voor persoonlijk advies. Via onze website kunt u ons gemakkelijk bereiken. Daarnaast bent u natuurlijk van harte welkom in onze winkel in De Rijp (Noord-Holland), waar u ons hele assortiment met eigen ogen kunt aanschouwen.