Wie huisdieren heeft krijgt in veel gevallen ook met vlooien te maken. Dat zijn kleine beestjes die toch een grote plaag kunnen zijn, in de eerste plaats voor uw hond of kat, maar ook voor u, want ook de mensenhuid vindt de vlo interessant. De meeste mensen zien vlooien vooral als hinderlijk, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn, zeker voor uw huisdier. Daarom is het belangrijk om vlooien te bestrijden.
De vlo
Vlooien zijn met het blote oog nauwelijks te zien, zo klein zijn ze. Onder een microscoop blijken het echter echte beestjes te zijn, met poten, een kop en een lijfje. Vlooien zijn insecten. Ze hebben tandjes en hun poten zijn naar verhouding groot (al zie je dat met het blote oog dus niet goed) – door die grote poten kunnen ze goed springen. En springen doen ze! Moeiteloos springen ze uw huis binnen als ze denken dat daar wat te halen valt en vlooien in huis, dat is iets wat u niet wilt.
Vlooien zijn bloedzuigers. Ze leven van het bloed van allerlei dieren. De vlo die in Nederland het vaakst voorkomt heet de kattenvlo. Deze vlo heeft zich gespecialiseerd in het bloed van katten, maar drinkt even graag wat van uw hond en als het zo uitkomt ook van u. De kattenvlo is dus de vlo die we bedoelen als het om vlooien gaat. Er bestaat wel een soort die zich in honden heeft gespecialiseerd, de hondenvlo, maar die komt niet vaak voor en die richt zich ook niet op mensen.
Vlooien herkennen
Vermoedt u dat uw hond of kat last heeft van vlooien? Wanneer uw dier veel krabt, zichzelf overmatig likt of in de vacht bijt, kan dat een teken zijn dat er vlooien in het spel zijn. Kam uw hond of kat goed uit met een vlooienkam en zoek in de vacht naar kleine, zwarte spikkeltjes die een beetje op zwarte peper lijken. Dit zijn vlooienpoepjes, en dat is toch wel een aardige indicatie dat er dus inderdaad sprake is van een vlooienbesmetting. Soms ziet u de vlooien in de vacht van uw hond lopen.
Bij een kat kan het wat lastiger zijn om vlooien te herkennen, omdat katten zichzelf erg goed schoonhouden. Het beste kunt u uw kat met een vlooienkat uitkammen boven een vel wit papier. Als uw kat last van vlooien heeft, zult u aan het einde van de kambeurt de vlooienpoepjes op het witte papier zien liggen. Is er sprake van vlooien? Dan is het zaak om uw dier zo snel mogelijk te behandelen om nare gevolgen te voorkomen.
Het risico van vlooien
Vlooien zijn parasieten, die zich voeden met het bloed van een ander dier. Dat is niet erg sympathiek, maar op zichzelf ook niet gevaarlijk. Het grote probleem van vlooien is dat ze zelf ook geparatiseerd worden: lintwormen nestelen zich graag in vlooien. Zodra de vlooien in de huid van uw hond of kat kruipen zal dat voor jeuk zorgen en daar zal uw huisdier op reageren door te bijten of te likken. Zo komt de lintworm in de spijsvertering, met alle gevolgen van dien. Zorg er dan ook voor dat u dit goed in de gaten houdt en regelmatig uw hond of kat ontwormt.
De jeuk is natuurlijk een ander probleem. Jeuk zorgt voor veel stress, ook bij honden en katten. Zeker honden kunnen er dan toe over gegaan om zichzelf te bezeren, ze trekken er dan haren uit en blijven bijten op plekken waar veel vlooien zitten (vaak bij het begin van de staart). Dergelijk gedrag kan op een allergie wijzen: uw hond is dan extra gevoelig voor de vlooien. Er bestaan diëten die zo'n allergie kunnen verminderen.
Vlooienallergie
Wanneer uw huisdier vaker dan eens aan vlooien blootgesteld wordt, bestaat de kans dat er een vlooienallergie ontstaat. In dat geval is uw hond of kat niet allergisch voor de vlooien zelf, zoals de naam doet vermoeden, maar voor het speeksel van de vlo. Doordat de vlooien uw huisdier bijten komt het in aanraking met het speeksel. Een vlooienallergie is een aandoening die voor uw hond of kat hele vervelende gevolgen heeft. Symptomen van een vlooienallergie zijn veelvuldig krabben, bijten in de vacht en rode bultjes op de huid. Des te meer reden om de nodige maatregelen te treffen om vlooien te voorkomen en bestrijden.
Wist u dat de vlooien van uw hond of kat ook op u en andere gezinsleden kunnen overspringen? Wanneer een vlo u bijt, zult u aanvankelijk rode, jeukende bultjes krijgen, meestal op de onderbenen. Ook mensen kunnen uiteindelijk een vlooienallergie ontwikkelen. In dat geval verspreiden de rode bulten zich over andere delen van het lichaam en zullen ze ook wat groter zijn. Ook krijgt u last van jeuk. Het is dus van belang dat u voorkomt dat u last krijgt van een vlooienplaag. Heeft uw huisdier vlooien? Dan is het zaak om deze zo snel mogelijk te bestrijden om erger te voorkomen. In onze online dierenspeciaalzaak vindt u diverse middelen die vlooien bestrijden.
Bestrijdingsmiddelen
Vlooien zijn dus vervelend en mogelijk schadelijk. Ook zelf kunt u last krijgen van de vlooien die uw huisdieren bij zich dragen. Het is dan ook belangrijk om vlooien te bestrijden. U kunt er voor zorgen dat vlooien in uw huishouden geen kans krijgen en u kunt de vlooien die er zijn te lijf gaan met bestrijdingsmiddelen. Dat is misschien zielig voor de vlo, maar het beste voor uw huisdier en voor u.
Er zijn veel verschillende bestrijdingsmiddelen voor vlooien op de markt. Bekend zijn de halsbanden die vlooien uit de weg houden: vlooienbanden voor honden en vlooienbanden voor katten. Maar er bestaan natuurlijk ook pipetten met vlooiendruppels voor honden en vlooiendruppels voor katten. Die zijn effectief, maar de samenstelling verschilt. Gelukkig zijn er veel verschillende merken, zodat u een overwogen keuze kunt maken voor wat u het beste vindt. Bij Huisdierenbazaar.nl hebben we een groot assortiment voor u klaar liggen. Voor vlooien bij honden zijn er speciale vlooienshampoo's, die u kunt overwegen.
Maar wanneer de vlooien zich intussen tot een plaag hebben ontwikkeld, is het noodzaak om ook uw omgeving en dat van uw huisdier te behandelen. Daarvoor is er speciale omgevingsspray ontwikkeld. Hiermee behandelt u het tapijt in huis, de manden van uw huisdier en zijn omgeving. Beaphar omgevingsspray is gemakkelijk toepasbaar. Het is wel belangrijk om uw dier tegelijkertijd ook vrij van vlooien te maken. Op deze manier vindt er minder gemakkelijk een nieuwe vlooienbesmetting plaats. Ligt uw hond of kat wel eens bij u op bed, of op een dekentje? Was uw beddengoed en dekens dan op een temperatuur boven de 60 graden om er zeker van te zijn dat u van de vlooien verlost bent.
Vlooien voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt uiteraard ook voor vlooienoverlast, maar vlooien voorkomen is makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk is het altijd goed om uw huis schoon te houden, maar vlooien laten zich echt niet afschrikken door de stofzuiger. Het is ook zeker goed om de mand en de kussens regelmatig heet te wassen, maar ook hiermee sluit je niet alles uit. Echt 100% voorkomen kun je vlooien niet.
De belangrijkste zorg is dan ook: voorkomen dat vlooien een plaag worden. Om vlooien echt voor te zijn is het dan ook verstandig om toch met hulpmiddelen als vlooienbanden en spray te werken. Ook een regelmatige wormenkuur is verstandig, zo zorgt u er in ieder geval voor dat lintwormen geen kans maken. Zo kan het niet uit de hand lopen.
Vlooien dierenwinkel
Huisdierenbazaar.nl is een online dierenwinkel. Wij zijn er voor alle dieren – maar we zijn tegen vlooien. Bij ons vindt u dan ook allerlei goede middelen, van gerenommeerde merken zoals Fronline en Advantix, om vlooien te bestrijden en om overlast te voorkomen. Ook het merk Bolfo, met hun bekende lijn 'Bolfo Gold' is in ons assortiment te vinden. Bekijk het assortiment in onze webshop en lees verder in de informatieve huisdierenencyclopedie die onze website daarnaast ook is. Huisdierenbazaar help u graag met goede producten én goede adviezen!
Naast middelen tegen vlooien verkope wij een hoop andere verzorgingsproducten voor honden en verzorgingsproducten voor katten. Kijkt u vooral eens in onze catalogus.