Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Het verschil tussen natvoer en droogvoer

Als honden- of kattenbaasje is u vast al opgevallen dat er tegenwoordig veel verschillende soorten hondenvoer en kattenvoer verkrijgbaar zijn. Veel mensen vinden het dan ook lastig om te bepalen wat nu eigenlijk de juiste soort voer voor hun trouwe compagnon is. Zo is er bijvoorbeeld natvoer en droogvoer. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen natvoer en droogvoer? En wat is de beste keuze voor uw huisdier? We leggen het u graag uit.

Natvoer of droogvoer: wat is beter?

Het wordt ons nog regelmatig gevraagd: is natvoer nu beter voor mijn hond of kat, of kan ik beter voor droogvoer kiezen? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De kwaliteit en de ingrediënten van het voer bepalen immers in hoge mate of het voer geschikt is voor uw huisdier of niet. Het belangrijkste onderscheid dat gemaakt kan worden tussen natvoer en droogvoer is dat natvoer voor een groot gedeelte uit vocht bestaat. Droogvoer bevat veel minder vocht en is dus geconcentreerder. Er bestaat zowel natvoer als droogvoer van uitstekende of juist minder goede kwaliteit.

U bepaalt zelf of u voor natvoer of voor droogvoer kiest. Droogvoer is langer houdbaar dan natvoer. Het kan langer in de voerbak van uw huisdier blijven liggen zonder dat het oud wordt. Sommige huisdiereigenaren vinden dat het daardoor meer gemak biedt en ook schoner is in de omgang. Omdat droogvoer daarnaast geconcentreerder is, hoeft uw hond of kat er minder van te eten om toch veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Er wordt vaak beweerd dat droogvoer daarnaast beter is voor de tanden van uw huisdier. Door de harde structuur zou het gebit van uw hond of kat door droogvoer worden gereinigd.

Dit is echter nooit wetenschappelijk aangetoond. Er zijn ook deskundigen die geloven dat droogvoer juist slechter is voor het gebit van de hond of kat doordat er makkelijker etensresten tussen de tanden blijven plakken. Of u nu natvoer of droogvoer voert: het is altijd goed om extra aandacht aan het gebit van uw hond of kat te besteden. Poets de tanden van uw huisdier minimaal 3 keer per week, schaf een gebitsverzorgingsset aan of geef uw dier speciale kauwstrips of kauwsnoepjes die tandplak voorkomen en verwijderen.

Welk voordeel biedt natvoer voor honden en katten?

De voordelen die droogvoer biedt hebben we hierboven besproken. Toch biedt natvoer voor honden en katten ook de nodige voordelen. Zo hebben katten nog wel eens moeite om voldoende vocht binnen te krijgen over de dag. Waar honden vaak probleemloos hun drinkbak leegslobberen, gaan katten een stuk zuiniger om met drinkwater. Ze zijn van nature gewend hun vochtinname vooral uit voedsel te halen. De dorstprikkel van katten is dus niet zo aanwezig als bij honden. Door uw kat natvoer te voeren blijft het dier eenvoudiger gehydrateerd omdat dergelijk voer veel vocht bevat.

Daarnaast is natvoer in verpakkingen van diverse formaten verkrijgbaar. Het bederft weliswaar sneller dan droge brokken, maar als u natvoer kiest dat per maaltijd is verpakt heeft u daar natuurlijk geen last van. Ook bevat natvoer vaak minder koolhydraten dan droogvoer. Honden en katten zijn meer gebaat bij een voeding die voornamelijk uit hoogwaardige eiwitten bestaat, aangevuld met gezonde vetzuren. Ook zijn sommige honden en katten moeilijke eters. Zij zijn vaak eerder voor de maaltijd te enthousiasmeren wanneer ze natvoer voorgeschoteld krijgen.

Sommige honden en katten krijgen medicatie toegediend. Niet elk huisdier stelt het op prijs om een pilletje te moeten slikken. U kunt uw huisdier eenvoudig foppen door medicatie in natvoer te verstoppen. Zo kan medicatie zonder strijd worden toegediend met behulp van natvoer.

Natvoer en droogvoer combineren

Sommige huisdiereigenaren vinden het fijn om natvoer en droogvoer te combineren. Dit kan in principe geen kwaad, behalve wanneer uw hond of kat spijsverteringsproblemen heeft of speciaal dieetvoer moet eten. In dat geval is de beste keuze om altijd hetzelfde voer te voeren. Dit kan zowel natvoer als droogvoer zijn: net wat u en uw hond of kat het beste bevalt. We raden overigens wel af om natvoer en droogvoer te mengen: doordat droogvoer een hoge calorische waarde heeft wordt uw huisdier hierdoor makkelijk te dik. Natvoer en droogvoer combineren kan dus prima, zolang het op afzonderlijke tijden gevoerd wordt.

Kijk altijd goed hoe uw hond of kat reageert op het combineren van natvoer en droogvoer. Krijgt uw huisdier last van darmklachten of andere ongemakken? Houd het dan bij of natvoer of droogvoer.

Natvoer of droogvoer: wat kiest u?

Of u voor natvoer of droogvoer kiest hangt dus geheel van uzelf en van uw huisdier af. Het een is niet per definitie beter dan het ander. Voor welke soort hondenvoer of kattenvoer ook kiest: let altijd op dat u kwalitatief hoogwaardig voer koopt. De juiste samenstelling van het voer is veel belangrijker dan het feit of het natvoer of droogvoer betreft. Daarnaast is het van belang dat u kiest voor voer dat bij uw huisdier past. Sommige huisdieren hebben immers speciale dieetvoeding nodig. Bij Huisdierenbazaar kunt u terecht voor zowel natvoer als droogvoer van hoge kwaliteit.

Bent u op zoek naar gezond dierenvoer? In onze webshop treft u enkel dierenvoer van merken aan die hondenvoer en kattenvoer van uitstekende kwaliteit ontwikkelen. Gezonde huisdieren leven langer en hebben een hogere kwaliteit van leven. Huisdierenbazaar zet zich dan ook graag in om uw huisdier zo lang mogelijk gezond te houden. Koopt u uw dierenvoer liever niet online? Dan bent u van harte welkom in onze dierenspeciaalzaak in De Rijp.