Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Welk kattenvoer bij voedselallergie?

Net als mensen, kunnen ook katten voor allerlei verschillende dingen allergisch zijn. De meest voorkomende allergieën bij katten zijn vlooienallergie en atopie: een allergie voor stof en andere kleine deeltjes. Daarna komen de voedselallergieën. Welk kattenvoer geef ik een kat met een allergie? Bij Huisdierenbazaar hebben we een aantal opties voor u.

Waar zijn katten allergisch voor?

Zoals we al zeiden is de meest voorkomende allergie dus vlooienallergie. Deze pagina is echter gericht op verschillende voedselallergieën die een kat kan hebben. Opvallend is dat de meeste voedselallergieën bij katten voor een bepaald eiwit zijn. Hoewel tarwe ook vrij hoog in het lijstje staat, zijn kip, rund en lam vaker bron van een allergische reactie. Dat voelt misschien wat tegennatuurlijk aan, aangezien katten carnivoren zijn. Echter, een allergie voor het ene eiwit, betekent natuurlijk niet dat ze voor alle eiwitten allergisch zijn. Het is dan gewoon zaak dat ene eiwit te vermijden.

Ook interessant is het om te weten dat katten alleen een allergie opbouwen als ze langere tijd aan een bepaald ingrediënt worden blootgesteld. Dit betekent dat het na een dieetwissel zo kan zijn, dat uw kat in eerste instantie nog nergens last van heeft, maar na een paar weken, of zelfs maanden, opeens klachten krijgt. Deze klachten bestaan vaak uit huidklachten die een beetje lijken op eczeem. Katten krijgen jeuk en gaan zichzelf krabben. Zo ontstaan er vaak ook wonden of kale plekken. In sommige gevallen kunnen allergische reacties ook leiden tot maag- en darmklachten, maar dat komt minder vaak voor.

Hoe werkt ‘hypoallergeen’ kattenvoer?

Hypoallergeen betekent dat iets geen allergie kan opwekken. Zoals we hierboven al genoemd hebben, kunnen katten pas een allergie voor iets krijgen als ze het lange tijd achter elkaar te eten krijgen. Aangezien veel allergieën door eiwitten komen, wordt in  hypoallergeen kattenvoer dan ook vaak een eiwitbron gebruikt die de kat hoogstwaarschijnlijk nog nooit heeft gegeten. Denk hierbij aan hert, geit, paard of zelfs struisvogel! Een dieet met dergelijke eiwitten wordt vaak ook tijdelijk ingezet door dierenartsen, om te controleren of de klachten door een voedselallergie, of door iets anders veroorzaakt worden.

Naast het gebruiken van exotische eiwitten, is het ook gebruikelijk om eiwitten in hypoallergeen  kattenvoer te hydrolyseren. Dat betekent eigenlijk dat het eiwit in kleine stukjes wordt geknipt, waardoor de kans op een allergische reactie enorm verkleind wordt. Naast de focus op het eiwit, noemden we net ook al dat tarwe relatief vaak allergische reacties opwekt. Vaak is hypoallergeen kattenvoer dan ook tarwevrij of zelfs helemaal graanvrij. Natuurlijk betekenen al deze maatregelen niet dat het  kattenvoer 100% hypoallergeen is. De meest zeldzame allergieën kunnen er nog wel eens doorheen glippen.

Welke soorten kattenvoer zijn hypoallergeen?

In onze webwinkel vindt u verschillende soorten kattenvoer die hypoallergeen zijn. Dit zijn voornamelijk de merken Prins , Smølke Greenheart en . Prins is een merk dat bekend staat om zijn grote aanbod van speciale voeding en dieetvoeding. Hypoallergeen kattenvoer van Prins valt dan ook onder het echte  dieetvoer en wordt door dierenartsen voorgeschreven als onderdeel van sommige behandelingen. Smølke en Greenheart zijn wat dat betreft iets minder medisch bezig, maar ook deze merken maken hypoallergeen kattenvoer van hoge kwaliteit. U kunt wat dat betreft gewoon het merk kiezen dat het beste bij u past.

Riverwood is een beetje een geval apart in dit verhaal. Dit merk heeft namelijk geen ‘speciale hypoallergene kattenvoeding’. In plaats daarvan is al het kattenvoer dat ze maken hypoallergeen. Riverwood kattenvoer wordt altijd gemaakt met hypoallergene eiwitten en is 100% graanvrij en aardappelvrij. Op die manier voorkomt Riverwood dus ook in het reguliere kattenvoer dat allergieën worden getriggerd. Riverwood heeft een groot aanbod aan kattenvoer in verschillende smaken en met verschillende eiwitbronnen. Als uw kat dus een overgevoeligheid heeft voor een bepaalde eiwitbron, kunt u bij Riverwood ook gewoon kiezen voor een andere smaak!

Wat is het voordeel van graanvrij kattenvoer?

We hebben  graanvrij kattenvoer nu vooral genoemd als onderdeel van een hypoallergeen dieet, maar er zitten nog meer voordelen aan dan enkel het voorkomen van een allergische reactie. Katten zijn van nature vleeseters en halen dus het grootste deel van hun energie uit vetten en proteïnen. Granen bestaan uit vezels en koolhydraten, welke voor katten eigenlijk bijna niet te verteren zijn. Graan is een goedkoop ingrediënt en wordt daarom vaak gebruikt als bindmiddel in goedkope merken kattenvoer , maar eigenlijk voegt het dus maar heel weinig voedingswaarde toe. Kattenvoer met een hoog eiwitgehalte is veel gezonder.

Granen zijn niet alleen een relatief overbodige vulstof, maar kunnen uw kat ook nog eens buikpijn bezorgen. Nu is het niet zo dat alle katten last krijgen van hun darmen als ze te veel graan eten, maar de kans hierop is wel groter dan bij kattenvoer met weinig tot geen graan. Ook daarom is het meestal een goed idee om te kiezen voor een soort kattenvoer met een laag percentage aan graan. In graanvrij kattenvoer is dit meestal vervangen door andere plantaardige producten, zoals linzen of erwten. Deze ingrediënten zijn veel beter te verteren voor katten.

Hypoallergeen kattenvoer kan een geschenk uit de hemel zijn voor katten die erg last hebben van voedselallergieën. Wij willen echter wel aanraden om bij het vermoeden van een voedselallergie eerst naar de dierenarts te gaan. Huidklachten bij katten kunnen verschillende oorzaken hebben en het is natuurlijk heel vervelend als er uiteindelijk toch iets anders aan de hand blijkt te zijn.