Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Muizen

Muizen en mensen hebben een lange geschiedenis met elkaar. Niet altijd was de muis een genode gast: we kennen dit dier ook als een diefje, dat onze voorraden wegsnoept – maar zelfs wie wel eens last van een muis heeft gehad moet erkennen dat de dieren er toch wel schattig uitzien, met hun kraaloogjes en hun kleine klauwtjes, die aan handjes doen denken. Dat schattige uiterlijk heeft er voor gezorgd dat mensen muizen als huisdier zijn gaan houden.

Muizen geschiedenis

Muizen zijn kleine, snelle zoogdieren. In de lange geschiedenis van de aarde zijn zoogdieren lang niet altijd dominant geweest, iedereen kent wel de dinosaurussen, die uiteindelijk uitstierven. Kleine zoogdieren wisten toen te overleven, deze zoogdiertjes moeten al veel op muizen geleken hebben. Muizen zijn dus heel oude dieren. Je zou kunnen zeggen: „dat ontwerp gaat lang mee!” Dat komt natuurlijk omdat het een goed „ontwerp” is.

Muizen zijn knappe overlevers. Ze kunnen zich aan allerlei omstandigheden aanpassen. Warmte, kou, droogte, vocht, ze weten altijd wel een manier te vinden om te overleven. Weinig diersoorten zijn zo flexibel. Als er één diersoort is die de muis in overlevingskunst evenaart, dan is het wel de mens, die ook overleeft van de Noordpool tot de Sahara. Het is dan ook niet verrassend dat muizen met mensen zijn meegereisd. Wat wij kunnen, dat kunnen zij immers ook.

Muizen

Muizen en mensen: ongedierte?

Muizen en mensen zijn dus aan elkaar verbonden, door het lot eigenlijk. Sommigen zeggen: muizen en mensen zijn tot elkaar veroordeeld. Want die verbondenheid is niet alleen maar positief. Muizen eten van ons eten, wat in tijden van schaarste natuurlijk erg vervelend is, en muizen zijn helaas ook niet erg hygiënisch. Ze verspreiden urine en ze kunnen ook ziektes verspreiden, hoewel dat in ons deel van de wereld niet veel voorkomt.

Muizen lijken uiterlijk natuurlijk op ratten, hoewel ratten groter zijn. Die associatie is voor veel mensen ook al niet positief, hoe onterecht die angst voor ratten ook is. Iets begrijpelijker is dan dat mensen schrikken van muizen: ze rennen ontzettend snel, dat maakt ze onvoorspelbaar. Ook de knagende geluiden die muizen 's nachts maken zijn niet plezierig als je niet weet waar ze zitten. Het is dus best wel begrijpelijk dat muizen vaak als ongedierte worden gezien. Maar in plaats van muizen te doden kun je ze ook temmen!

Muizen en mensen: huisdier!

Muizen zijn namelijk ontzettend leuke huisdieren. Hun schattige uiterlijk beschreven we al. Muizen zijn verrassend intelligent en ze houden van gezelschap, ook dat maakt ze leuk. Een tamme muis is een gezellig huisdier, de muis legt echt contact met je, onthoudt wie je bent en hecht zich aan je... Muizen kunnen leuke trucjes leren en hun speelse natuur maakt hun gedrag leuk om naar te kijken.

Bij Huisdierenbazaar zien we de muis dan ook echt als een leuk huisdier!

Muizen en mensen: huisdier!

Muizen als huisdier houden

Wie muizen als huisdier houdt, zal een mooie muizenkooi voor ze willen uitzoeken. Het is immers wel zo handig om je muis een beetje in de hand te houden, ook voor z'n eigen veiligheid. Katten zijn immers ook een leuk huisdier... Alleen niet voor de muis. Bij Huisdierenbazaar.nl kun je mooie, veilige kooien voor je muizen vinden. Muizen zijn klein, maar ze hebben wel ruimte nodig voor hun comfort. Bekijk ons assortiment op deze site.

Ook voor muizenvoer en voor verzorgingsproducten voor muizen kun je bij ons terecht. Speelgoed voor muizen hoort daar ook bij. We hebben producten die je muis gezond en fit houden. Je vindt alles overzichtelijk bij elkaar in de webwinkel van Huisdierenbazaar!

Muizen als huisdier houden

Muizen en Huisdierenbazaar

Huisdierenbazaar is zowel een webshop als een encyclopedie. Bij ons vind je dus veel producten voor je muizen, maar je vindt ook veel informatie. Onze encyclopedie breidt almaar uit. Heeft u vragen? Stel die gerust, dan maken we misschien wel een nieuw artikel aan. Ook voor wie, bijvoorbeeld, een spreekbeurt over muizen wilt houden is onze site interessant. Wij brengen alles samen wat met huisdieren te maken heeft, dus ook alles over muizen.

Meer lezen over knaagdieren? Bekijk onze artikelen over hamsters, cavia's, konijnen of ratten eens!