Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Konijnen

Konijnen zijn tegenwoordig één van de normaalste diersoorten die je in Nederland tegen kunt komen. Ze zijn een populair huisdier, maar ook in het wild zie je ze veel, en lang niet alleen in bossen. Konijnen komen bijvoorbeeld ook voor bij stations en op bedrijventerreinen. Konijnen horen er echt helemaal bij. Wat niet iedereen beseft is dat konijnen oorspronkelijk helemaal niet voorkwamen in onze regionen...

Konijnen geschiedenis

Konijnen komen oorspronkelijk alleen voor op het Iberisch schiereiland, dus daar waar nu Spanje en Portugal liggen. Via een omweg gaat de naam „Spanje” zelfs terug op de daar aanwezige konijnen (afgeleid van een woord in de oude Fenicische taal). De konijnen vonden het blijkbaar goed toeven in Spanje en Portugal, want ze waren er heel talrijk, en de Pyreneeën staken ze niet uit zichzelf over.

De mens heeft het konijn verder verspreid. Mensen hielden konijnen, aanvankelijk niet zozeer als huisdier, maar als vee: van de vacht werd bont gemaakt en het vlees werd gegeten. Voor wie het konijn als huisdier houdt klinkt dat natuurlijk niet leuk, maar als konijnen niet zo nuttig waren geweest, dan waren ze ook nooit zo gewoon geworden... In ieder geval is het konijn tegenwoordig alom populair als huisdier.

Konijnen

Konijnen in de natuur

Knaagdieren staan erom bekend dat ze zich goed aan veranderende omstandigheden kunnen aanpassen en dat geldt ook voor konijnen. Hoewel ze dus niet uit zichzelf de hoge en koude pyreneeën over staken, handhaven ze zich nu probleemloos in de natuur van ons koude kikkerlandje. Ze verdragen kou en nattigheid, maar kunnen ook goed omgaan met droogte en met warm weer. Dat je ze veel ziet op bedrijventerreinen en langs spoorbanen bewijst ook wel dat ze zich overal wel kunnen nestelen.

Konijnen: snelle voortplanting

Bijzonder aan konijnen is dat ze zich heel snel kunnen voortplanten. Dat talent is spreekwoordelijk geworden. Een kleine populatie konijnen kan ontzettend snel uitdijen. Maar die populatie kan ook snel weer inkrimpen als er een besmettelijke ziekte opduikt. De snelle voortplanting is dus ook nodig om tegen epidemieën opgewassen te zijn. De populatie kan zich steeds snel herstellen.

Wie konijnen als huisdier houdt zal natuurlijk willen voorkomen dat ze zich net zo snel voortplanten als in de natuur, want voor je 't weet zit je met een hele boerderij vol konijnen. Hou daarom goed in de gaten welke konijnen je bij welke konijnen in een hok plaatst. Veel mensen kiezen ervoor om geen rammelaar te nemen. Maar pas op: bij jonge konijnen is het niet altijd goed te zien of het een rammelaar of een voedster is. We horen vaak genoeg dat mensen daar pas later achterkomen – we hoeven vast niet uit te leggen hoe.

Konijnen: snelle voortplanting

Konijn als huisdier

Maar met de juiste voorbereiding is het konijn echt een geweldig huisdier. Konijnen zijn gezellige dieren die het leuk vinden om met andere konijnen te spelen, maar ook met mensen. Ze zijn intelligent en onthouden dan ook echt wie u bent. Een konijn hecht zich aan zijn baasjes. Daarom is het ook leuk om een konijn in de woonkamer te houden, al dan niet als aanvulling op een buitenren. Bij Huisdierenbazaar verkopen we zowel konijnenhokken voor binnen als voor konijnenhokken voor buiten.

Konijnen hebben aandacht nodig, ze houden immers van gezelschap, maar de verzorging van konijnen is verder vrij eenvoudig. Dat maakt konijnen ook een geschikt huisdier voor kinderen. Een ander voordeel is dat konijnen stil zijn: ze blaffen, miauwen of kraaien niet. Dat betekent dus niet dat uw konijn geen aandacht wil, dat wil dit huisdier echt wel. De grootste fout die konijnenbezitters begaan is het dier te weinig aandacht geven. Ook is het altijd leuk om wat konijnenspeelgoed te kopen, al is het maar om te kunnen zien hoe die lieve beestjes ermee spelen.

Konijn als huisdier

Konijnen en Huisdierenbazaar

Aandacht kunt u niet kopen in onze webshop, maar al het andere dat u nodig heeft om uw konijn gezond te houden wel. Neemt u maar een kijkje in ons ruime assortiment. We hebben konijnenvoer, we hebben konijnenpeeltjes, als gezegd hebben we ook hokken... Konijnen komen in onze winkel niks te kort!

Meer lezen over knaagdieren? Wij hebben ook uitgebreide informatie over hamsters, cavia's, muizen en ratten!