Ratten

Over haast alle huisdieren bestaan wel bepaalde vooroordelen, maar die over ratten zijn vaak uitgesproken negatief. Veel mensen vinden ratten eng en ze denken dan ook dat ratten vies, dom en agressief zijn. Wie ratten als huisdier houdt weet wel beter. Ratten zijn intelligente dieren waar je echt een band mee kunt opbouwen.

Ratten geschiedenis

Het negatieve imago van ratten zal wel samenhangen met hun rol in de geschiedenis. Ratten en mensen hebben altijd samen geleefd en op die manier zijn ratten betrokken geraakt bij zowel positieve als negatieve momenten in de geschiedenis. Het beruchtst is de rol die ratten zouden hebben gehad bij de verspreiding van de pest. Die ziekte kwam niet van de ratten zelf, maar van vlooien die van ratten op mensen oversprongen. De rol van de rat in deze periode is erg onduidelijk.

Wat in de lange geschiedenis van ratten en mensen in ieder geval opvalt is dat niet altijd dezelfde soort rat het talrijkst was. De rat die nu in het „wild” voorkomt, ook in onze steden, is de bruine rat, maar die soort is pas recent naar Europa gekomen. Vroeger was de zwarte rat veel normaler. Die is nu bijna geheel door de bruine rat verdrongen. Welke rat wordt nu eigenlijk waarvan beschuldigd?

Ratten

Ratten: intelligent en interessant

De negatieve associaties uit het verleden zijn dus eigenlijk vooral vaag, terwijl we de rat inmiddels beter kennen. Ratten zijn razend intelligent. Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.

Ratten zijn, omdat ze zo slim zijn, ontzettend fascinerende dieren. Eigenlijk lijken ze wel op mensen, in hun gedrag en in hun reacties op hun omgeving. Hoewel er zeker nog mensen zijn met negatieve gevoelens bij ratten, kijken we tegenwoordig toch wel met heel andere ogen naar deze intelligente beestjes. Ook omdat we inmiddels weten dat ratten gezellige huisdieren kunnen zijn.

De rat als huisdier

Ratten zijn gewild als huisdier omdat ze makkelijk te verzorgen zijn, prettig gezelschap zijn en een speelse natuur vinden. Ze zijn een geschikt huisdier voor kinderen. Ironisch gezien hun reputatie is dat ratten ook een hygiënisch huisdier zijn: het is eenvoudig om een rattenkooi schoon te maken. Het belangrijkste wat ratten nodig hebben is aandacht en gezelschap. Leest u ook eens onze extra informatie over rattenkooien.

Het gedrag van ratten is interessant om in de gaten te houden. Met hun oogjes houden ze alles in de gaten. Soms lijkt het alsof ze staren, helemaal stil – vaak doen ze dit om hun beeld scherp te krijgen. Ze zijn verder juist heel snel, op het gejaagde af. Ratten zijn erg actief, zolang ze gezond zijn. Ratten worden overigens niet heel oud.

De rat als huisdier

Ratten huisdierenbazaar

Bij huisdierenbazaar vindt u producten voor huisdieren, deze site is een webwinkel. Wij verkopen bijvoorbeeld rattenvoer, speelgoed voor ratten en voerbakjes voor uw rat. Maar behalve een webwinkel is het ook een encyclopedie, vol informatie over allerlei huisdieren, waaronder dus ratten. Heeft u vragen over ratten? Stel die dan aan ons, wij kunnen onze encyclopedie altijd uitbreiden, zodat u altijd vindt wat u zoekt. Datzelfde geldt voor onze webshop: bent u naar iets op zoek en vindt u het niet? Vraag het Huisdierenbazaar, we zullen dan zeker kijken of we het toch kunnen oplossen!

Naast informatie over en producten voor ratten, hebben wij ook pagina's over andere knaagdieren, zoals muizen, hamsters, cavia's en konijnen.

Knaagdier assortiment