Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Cavia's

In Nederland kennen we de cavia als huisdier, maar in Zuid-Amerika, met name in Peru, ligt dat wel anders. Daar ziet men cavia's als een lekkernij. Voor Nederlandse cavialiefhebbers is het een nare gedachte, maar in delen van de wereld worden cavia's gegeten. Dit is ook de reden geweest om de cavia ooit te domesticeren, vele duizenden jaren geleden: net als bijvoorbeeld kippen en konijnen werd dit dier eerst om een andere reden gehouden en pas in tweede instantie als huisdier.

In Nederland is de cavia in ieder geval een echt huisdier. Dat is zo sinds de 16e en 17e eeuw, toen de cavia's door handelaars uit Zuid-Amerika naar Europa werden gebracht. Ze waren toen een huisdier voor de rijke bovenklasse, geliefd omdat ze zo exotisch waren. Vanaf de 20e eeuw werd de cavia voor iedereen, en dat is het dier ook nu nog: een echte allemansvriend, onverminderd populair.

Cavia's houden

Eén van de redenen waarom cavia's zo populair zijn is hun gemakkelijkheid. Ze stinken niet of nauwelijks, sommige zijn zelfs in zekere mate zindelijk. U kunt ze ook buiten laten (niet in de winter). Cavia's zijn gezelschapsdieren die niet alleen gehouden moeten worden. Samen met een andere cavia zal uw cavia zich goed weten te vermaken. Wel is het altijd goed om uw cavia ook zelf aandacht te geven.

Bij het houden van cavia's zal veel aandacht uitgaan naar de huisvesting. Cavia's hebben grote caviahokken nodig, waarin ze zich vrijelijk kunnen bewegen, maar waarin ze ook plekjes hebben om zich terug te trekken, bij voorbeeld om te slapen. U kunt uw cavia in de zomer ook in een buitenren laten. Zo bezien lijken cavia's wel op konijnen. Ze worden soms ook samen gehouden, maar dat heeft toch niet de voorkeur: plaats cavia's bij cavia's.

Cavia's houden

Cavia's verzorging

Hoewel de verzorging van cavia's eenvoudig is, zult u wel op een aantal zaken moeten letten. Een punt van zorg zijn de nagels van de cavia, die erg lang kunnen worden (in gevangenschap slijten ze niet genoeg). Deze nagels moeten geknipt worden, maar dat is een secuur werkje. U kunt dit ook door uw dierenarts laten doen, maar met de juiste tips en met wat ervaring kunt u het zelf.

Andere verzorging betreft het schoonhouden van het hok. Doe dit minstens wekelijks. Let goed op het gedrag van uw cavia's: vaak plassen ze steeds op hetzelfde plekje, dat moet u dan ook echt blijven schoonhouden, het best vaker dan één keer per week. Zo voorkomt u geurtjes en blijven de cavia's gezond.

Ook de vacht kunt u verzorgen. Vooral bij langharige cavia's is dit van belang. Daarnaast mag de cavia zich natuurlijk niet gaan vervelen. Lees maar eens onze informatie over caviaspeelgoed.

Cavia artikelen

Huisdierenbazaar is een webshop voor huisdierenartikelen. Bij ons vindt u alles wat uw cavia nodig heeft. We hebben kwalitatief caviavoer, mooie caviakooien, lekkere snacks voor cavia's en natuurlijk ook caviaspeeltjes en extra's. Verwen uw cavia's met het ruime assortiment cavia-artikelen in onze online winkel, kies voor het beste voer, voor een ruim hok of met een zomerse ren… Huisdierenbazaar heeft bijna alles en als we iets niet hebben kunt u er altijd om vragen, dan doen we onze best voor u.

Huisdierenbazaar is ook een encyclopedie over huisdieren. We delen onze kennis graag met u en brengen op onze site dus ook informatie over cavia's samen. Heeft u vragen? Stel die ons gerust, dan geven we u graag een antwoord. Wellicht breiden we onze encyclopedie zelfs uit. Naast informatie over cavia's vindt u ook informatie over andere knaagdieren, zoals muizen, ratten of hamsters.

Cavia artikelen