Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Hamsters

Hamsters zijn fotogenieke beestjes die bijzonder populair zijn als huisdier. Ze hebben een schattig uiterlijk, maar ook een interessant karakter en volop energie. Hamsters zijn fascinerende dieren en alleen daarom is het al leuk om ze te houden. Het zijn ook nog eens vrij gemakkelijke huisdieren.

Hamsters in de natuur

In Nederland komen hamsters in het wild voor. Deze hamsters worden ook wel „korenwolven” genoemd. Ze leven vooral in Limburg, waar ze tunnels onder de grond graven. Deze hamsters zijn wel relatief zeldzaam in ons land. Om die reden worden ze ook beschermd.

In andere delen van de wereld komen andere soorten voor. De populaire goudhamster, ook wel Syrische hamster genoemd, komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar is daar inmiddels haast uitgestorven; gelukkig zijn er nog veel goudhamsters die als huisdier leven.

Hamsters

Hamsters geschiedenis

Hamsters komen in het wild vanouds veel voor, maar toch werden ze vaak nauwelijks opgemerkt. Hamsters zijn nachtdieren en leven ook nog 'ns vaak in holen en tunnels. Bovendien zijn ze ontzettend snel. De kans dat je een hamster in het wild zag was dan ook nooit erg groot. Juist dat zal hebben bijgedragen aan de populariteit van de hamster. Hamsters, met hun opvallende vacht en hun schattige uiterlijk, werden door de mens een bijzonderheid gevonden.

Mensen houden van bijzonderheden en om die reden zullen ze de hamster dan ook als huisdier zijn gaan houden. Dat ging moeizaam. Het bleek lange tijd erg moeilijk hamsters ook te laten voortplanten in gevangenschap, pas in de 20e eeuw slaagde men hier in. Toen werd de populariteit van de hamster als huisdier ook groter dan ooit.

Vroeger werden hamsters ook wel gevangen om hun mooie pels, waar bont van werd gemaakt.

Hamsters houden: moeilijk of makkelijk?

Hamsters zien eruit als lieve, vredige dieren die goed gezelschap zijn. Dit is maar ten dele waar. De natuur is hard en ook hamsters kunnen hard zijn. Ze verdragen geen soortgenoten in hun onmiddellijke nabijheid. Naar andere hamsters zijn ze dan ook erg agressief, ze kunnen de ander zelfs doden. Om die reden is het geen goed idee om meerdere hamsters in één hamsterkooi te houden.

Een andere moeilijkheid aan de hamster is dat het een nachtdier is. Overdag heeft u dus weinig aan het gezelschap van uw hamster. Wie de hele dag thuis is en veel tijd met z'n huisdier wil doorbrengen, zal om die reden ook niet voor een hamster kiezen. Maar wie 's avonds thuis is en overdag juist weinig tijd voor z'n huisdier heeft, doet z'n voordeel met het nachtritme van de hamster.

Verder zijn hamster toch echt vrij gemakkelijke huisdieren. Ze produceren weinig stank en verdragen veel soorten voeding. Kijk wel uit met vochthoudende groenten (sla bv.), daarvan kunnen ze diarree krijgen en dat is dodelijk voor hamsters. Zorg er verder voor dat uw hamster aan z'n lichaamsbeweging komt: hamsterspeeltjes in de hamsterkooi zijn een must. Denkt u bij speelgoed ook aan een hamsterbal. Voor meer informatie: lees onze pagina over hamsterspeelgoed.

Hamsters houden: moeilijk of makkelijk

Soorten hamsters

De populairste hamster is de goudhamster, die zo heet omdat de pels 'n gouden glans heeft. Inmiddels zijn er door het fokken ook „goudhamsters” met andere mooie kleuren, dus de term goudhamster is niet altijd meer toepasselijk. Om die reden wordt deze hamster nu ook wel Syrische hamster genoemd.

Naast de Syrische hamster bestaan er ook andere soorten die heel geschikt zijn als huisdier. Het gaat dan om de verschillende dwerghamsters: de Chinese dwerghamster, de Siberische dwerghamsteren de Campbelli-dwerghamster. Interessant zijn ook de roborovskihamsters, die minder agressief naar soortgenoten zijn, en daarom nog wel 'ns samen gehouden worden.

Hamsters bij Huisdierenbazaar

Huisdierenbazaar is een grote online dierenwinkel. Wij verkopen alle denkbare benodigdheden voor uw huisdier. Zo verkopen we dus ook handige spullen voor uw hamster: hamstersnacks, leuke speeltjes, gezond hamstervoer en verzorgingsproducten. U bestelt bij ons online en wij zorgen er dan voor dat uw bestelling snel geleverd wordt. Zo makkelijk is winkelen op internet immers... Ook voor andere huisdieren, zoals cavia's, konijnen, ratten, maar ook katten en honden hebben wij een hoop spullen in huis. Elke dierenliefhebber kan bij Huisdierenbazaar terecht.

Huisdierenbazaar is meer dan alleen een online dierenwinkel. Wij vinden het ook belangrijk om informatie te geven over huisdieren. Dat is niet alleen leuk voor wie een spreekbeurt doet over huisdieren, of voor wie gewoon interesse heeft, het is natuurlijk ook praktisch voor wie zijn huisdier zo goed mogelijk wil verzorgen en daar vragen over heeft. U kunt Huisdierenbazaar ook altijd zelf uw vragen stellen, wij helpen u graag.