Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Teek bij hond

Het is u misschien zelf weleens overkomen: u liep met mooi weer in het bos en u droeg alleen een korte broek. Toen u thuiskwam merkte u dat er een klein, donker stipje op uw been zat, wat uiteindelijk een beestje bleek te zijn: de teek. De kleinste teken zijn een millimeter groot en hebben zes poten, maar een volwassen teek heeft acht poten en kan wel een centimeter groot zijn. Teken komen voor in struiken en lage begroeiing, dus in de Nederlandse bossen maar ook in de duinen zijn er meer dan genoeg te vinden. Teken zetten zich met hun kop vast in de huid en zuigen zich vol met bloed, waardoor zij gaan opzwellen en licht van kleur worden. Zowel mens als dier kan de nieuwe gastheer worden van deze beestjes. Wanneer u een teek bij de hond ontdekt is het zaak de teek binnen 24 uur te verwijderen, voordat het zich vastzet in de huid van uw hond. U merkt vanzelf of uw hond last heeft van ongedierte, want hij of zij zal de geïrriteerde plekken gaan bijten en krabben. Het is sowieso het beste om na een wandeling, zeker als u in het bos heeft gelopen, uw hond direct op teken te controleren.

Het probleem is niet de geïrriteerdheid of de pijn die een tekenbeet kan veroorzaken, maar de ziektes die teken met zich meedragen en via een beet kunnen verspreiden. De meest bekende van die ziektes is de ziekte van Lyme. Kenmerkend voor deze ziekte is de rode ring of vlek die op de huid ontstaat rondom de tekenbeet. Deze irritatie verdwijnt vanzelf weer maar maakt plaats voor allerlei vervelende klachten die per persoon verschillen. Belangrijk, zowel voor mens als dier, is om in een vroeg stadium een antibioticabehandeling te krijgen. Niet behandeld worden kan ernstige gevolgen hebben, in het ergste geval kan het leiden tot verlamming. Maar als u uw hond iedere dag nadat hij of zij buiten is geweest (al is het alleen in de tuin) controleert op teken kunt u een hoop ellende voorkomen. Teken verwijdert u met een speciale tekenverwijderaar, een soort koevoetje. Dit koevoetje dient u om de teek heen te zetten en linksom te draaien tot de teek loskomt. Probeert u de teek los te trekken zonder te draaien, dan trekt u alleen het lichaam los maar blijft de kop vastzitten. U verwijdert daarmee de teek dus niet volledig. U hoeft geen alcohol of iets dergelijks te gebruiken om de teek te verdoven alvorens hem weg te halen.

Teek bij hond

Tekenbestrijding op Huisdierenbazaar.nl

Naast, uiteraard, de hierboven genoemde tekenverwijderaars verkopen wij nog een groot scala aan andere producten die u kunnen helpen teken bij uw hond te bestrijden of zelfs te voorkomen. De beste producten zijn echter degene die dit allebei doen. Bijvoorbeeld onze tekenbanden van Seresto. In principe zijn dit gewone halsbanden die een geurloze stof verspreiden die ervoor zorgen dat uw hond tot wel 8 maanden lang beschermd is tegen vlooien en teken. Overigens zijn deze halsbanden niet geschikt voor pups. Of anders de pipetten van het merk Advantix, die ook effectief zijn tegen allerlei andere schadelijke beestjes zoals muggen, vlooien en veel soorten vliegen. De duur van de werking van deze pipetten is vier weken. Uiteraard zijn de stoffen die bij deze middelen gebruikt worden om teken e.d. te doden niet schadelijk voor uw huisdier. De merken die op Huisdierenbazaar worden verkocht fabriceren alleen producten van hoge kwaliteit, die duurzaam en diervriendelijk zijn. Ook handig om in huis te hebben is de nazorg spray, speciaal voor tekenbeten. Deze spray kunt u op de geïrriteerde plekken waar uw hond is gebeten spuiten, zodat de huid zich daar sneller herstelt en er geen permanente beschadigingen achterblijven. Het laatste wat u wil is dat uw hond complicaties overhoudt aan een tekenbeet.

Tekenbestrijding op Huisdierenbazaar.nl