Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Welke hondenkoekjes zijn gezond?

Er zijn maar weinig dingen waar honden zo blij van worden als van eten. Het is dan ook vaak heel effectief om een hond te belonen met iets lekkers als hij zich goed gedraagt. Het is natuurlijk wel prettig als die beloning dan ook nog een beetje goed voor de hond is. Welke hondenkoekjes zijn gezond?

Wat vinden honden lekker?

Om te weten waarmee u uw hond goed kunt belonen, is het handig om te weten wat honden lekker vinden. Hoewel het af en toe lijkt alsof honden letterlijk alles eten (en dat in de praktijk ook wel vaak zo is), hebben ze meestal toch wel een voorkeur voor vlees. Honden zijn immers carnivoren. Dat is mooi, want vlees is daardoor ook gezond voor ze. Iemand die zijn hond wil belonen, kan dit dus prima doen met een hondensnoepje waar gedroogd vlees in zit. Ook een stukje vers vlees zal een hond niet snel laten staan.

Dit betekent echter niet dat honden alleen maar vlees lekker vinden. Er zijn ook vegetarische 

op de markt waar honden over het algemeen erg van genieten. Deze snacks worden over het algemeen gemaakt van verschillende soorten groenten en bonen. Vaak zijn vegetarische  dus ook nog eens graanvrij. Dat is mooi, want graan is helemaal niet zo goed voor honden. Ze kunnen dit maar slecht verteren en hebben daardoor kans buikpijn te krijgen als ze veel graan eten. Af en toe een hondenkoekje met graan is niet zo’n probleem, maar echt gezond is het niet.

Welke soorten hondenkoekjes zijn er?

Hondenkoekjes zijn grofweg te verdelen in drie groepen, al overlappen die wel met elkaar. Er zijn kauwsnacks, 

en snacks voor het gebit. Kauwsnacks zijn bijvoorbeeld , gedroogde varkensoren, munchy sticks of . Deze worden meestal gebruikt om de hond een tijdje zoet te houden. Een hond kan flink genieten van het kauwen op een taaie snack. Ook maakt de hond door het kauwen hormonen aan die hem helpen ontspannen. Een gestreste hond kunt u dus prima een bot of andere kauwsnack geven. Kauwsnacks bestaan in heel veel soorten en smaken.

Beloningssnacks zijn vaak ook bedoeld om lekker op te knagen, maar ze zijn veel kleiner en houden de hond dus maar kort bezig. Beloningssnacks zijn de snacks die het meest ‘hondenkoekjes’ of ‘hondensnoepjes’ worden genoemd. Deze worden veel gebruikt om honden gedrag aan te leren, of zelfs kunstjes. Aangezien beloningssnacks klein zijn, zijn ze makkelijk mee te nemen op een wandeling of training en is het niet zo erg om er een paar achter elkaar te geven wanneer de hond erg zijn best doet. De meeste honden doen graag trucjes als het lekker eten oplevert.

Snacks voor het gebit, of ‘

’, zoals ze ook genoemd worden, zijn snacks die door hun vorm en structuur helpen bij het schoon houden van de tanden van uw hond. Toegegeven, de meeste kauwsnacks kunnen dit ook, maar dentasticks worden er speciaal voor gemaakt. In deze categorie komt u ook de meeste snacks tegen waar geen vlees in zit. Zo zijn er vegetarische dentasticks in grappige vormen, maar ook kaassticks die speciaal voor honden ontwikkeld zijn. Dat is nog eens wat anders dan normale hondenbrokken! Zo houdt u de tanden van uw hond op een prettige manier schoon.

Wat kan ik het beste vermijden?

Zoals we al noemden, is graan dus een goed ingrediënt om te vermijden. Honden halen hier geen voedingswaarde uit en er bestaat dus de kans dat ze last van hun buik krijgen door graan. Met name tarwe geeft dit probleem. Daarnaast zijn allergieën altijd belangrijk om rekening mee te houden. De meest voorkomende voedselallergieën bij honden, zijn gericht op een bepaalde soort eiwit. Met name een allergie voor rundereiwit komt veel voor. Let ook op met lactose. Kaassticks voor honden klinken goed, maar als uw hond overgevoelig is voor lactose, kunt u ze toch maar beter links laten liggen.

Geeft u uw hond voor het eerst een kauwsnack, of heeft uw hond de gewoonte om heel hard te kauwen, of flink te schrokken? Dan is het een goed idee om de wacht te houden zolang hij aan het kauwen is. Honden slikken van nature vaak grote happen door, maar bij kauwsnacks kan dit ertoe leiden dat ze zich verslikken. In het ergste geval kunnen ze daarvan stikken. Houdt uw hond dus in de gaten terwijl hij aan het kauwen is, zodat u kunt ingrijpen als er per ongeluk iets vast komt te zitten in zijn keel.

Goede merken hondenkoekjes

We hebben nu wat dingen genoemd die u beter niet aan uw hond kunt geven. Wat is er wel gezond? Bij Huisdierenbazaar controleren we de merken die wij verkopen altijd goed op kwaliteit. Zo hebben we bijvoorbeeld 

in huis van , en . Onze vegetarische dentasticks zijn van Beeztees en . Heeft uw hond de neiging om zijn botten te verstoppen, of in één keer door te slikken? Dan kan het handvat van  een goed hulpmiddel zijn. Zo kan uw hond zijn bot veilig kauwen.

Het mooie aan Huisdierenbazaar, is dat u bij ons uw hondensnacks gewoon online kunt bestellen. Zo hoeft u niet meer naar de

, maar kunt u hondenkoekjes van dezelfde kwaliteit bestellen in uw lunchpauze, nog even snel voor het ontbijt of op elk ander moment dat u even een paar minuten over heeft.