Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Dieetvoeding voor katten met overgewicht

Veel mensen gaan wel eens op dieet. Meestal bedoelen ze daarmee dat ze minder of andere dingen gaan eten in de hoop gewicht te verliezen. Maar wat doen we als onze huisdieren overgewicht beginnen te krijgen? Nou, eigenlijk precies hetzelfde! Naast meer beweging en kleinere porties voer, is het namelijk een heel goed idee om uw huisdier dieetvoeding te geven als deze te dik aan het worden is. Op deze pagina vertellen we u alles wat u wilt weten over dieetvoeding voor katten met overgewicht. Mocht u hierna toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Veel mensen vinden dikke dieren er schattig uitzien, maar overgewicht is voor katten even ongezond als voor mensen. Als katten structureel te dik zijn, kunnen ze allerlei klachten oplopen. Door de extra druk op de gewrichten kunnen katten bijvoorbeeld artrose krijgen en ook diabetes is een groot probleem bij katten die lange tijd te dik zijn. Verder zijn traagheid, hart- en vaatziekten en blaasproblemen onderdeel van de risico’s. Het is daarom erg belangrijk om een kat op goed gewicht te houden. Soms is dit echter lastig, aangezien veel goedkoop kattenvoer ongezonde ingrediënten bevat.


 
 

Helpt dieetvoer altijd tegen overgewicht?

Overgewicht bij katten kan – net als bij mensen – verschillende oorzaken hebben. Structureel te veel of ongezond eten is natuurlijk een logische oorzaak, zeker als de kat te weinig beweegt. Echter kunnen ook andere problemen zorgen voor een toename van gewicht. Oudere katten hebben bijvoorbeeld veel minder calorieën nodig dan jonge en komen sneller aan. Door castreren of steriliseren kan het metabolisme van uw kat veranderen en kan hij of zij aankomen. Ook bepaalde ziektes kunnen oorzaak zijn van overgewicht. Ga daarom altijd eerst even langs de dierenarts voor u met een dieet begint.

Helpt dieetvoer altijd tegen overgewicht?

Het is natuurlijk een optie om uw kat gewoon minder voedsel te geven. Dit helpt meestal een beetje, maar zorgt er ook voor dat de kat meer honger gaat krijgen en meer gaat bedelen. Het is dus beter om dieetvoer te geven, dat wel de honger stilt, maar minder dikmakende stoffen bevat. Wel is het erg belangrijk om het juiste dieetvoer te kiezen. Als uw kat niet meer alle voedingsstoffen binnen krijgt die hij nodig heeft, bent u al helemaal ver van huis. Zoek daarom een goed merk dieetvoer en overleg zo nodig met de dierenarts.

Weet u niet zeker of uw kat overgewicht heeft? Dan kunt u natuurlijk professionele hulp inschakelen, maar vaak is het vrij eenvoudig te achterhalen. Waar u op moet letten, zijn de ribben van uw kat. Deze mogen niet zichtbaar zijn als uw kat gewoon stilstaat, maar moeten wel gemakkelijk te voelen zijn als u hem of haar oppakt. Kunt u de ribben wel zien? Dan heeft uw kat waarschijnlijk ondergewicht. Als u de ribben van uw kat niet of niet goed kunt voelen, heeft hij of zij overgewicht.


Welk dieetvoer helpt katten bij overgewicht?

Er zijn verschillende goede merken op de markt wat dieetvoer voor katten betreft. Bekend zijn bijvoorbeeld de merken Hill’s Prescription Diet en Royal Canin Veterinary. Bij Huisdierenbazaar voegen we daar graag nog een kwaliteitsmerk aan toe: Prins. Prins dieetvoer voor katten is een klinisch getest dieet dat in verschillende varianten te koop is. Dit merk heeft twee grote voordelen tegenover Hill’s en Royal Canin: Het is een stuk goedkoper en ook nog puur Nederlands.

Welk dieetvoer helpt katten bij overgewicht?

Voor katten met overgewicht kunt u het beste kiezen voor Prins NatureCare Diet Cat Weight Reduction & Diabetic Natvoer of Prins VitalCare Dieetvoeding Weight Reduction & Diabetic. Beide soorten Prins Veterinary Diet dieetvoer zijn geschikt voor katten met overgewicht en katten met diabetes. Ze bevatten namelijk ingrediënten die de suikerspiegel van de kat nagenoeg stabiel houdt. Dit is zowel voor katten met overgewicht als katten met diabetes een goede zaak. Een stabiele suikerspiegel betekent een stabiele hoeveelheid energie en een gezonder leven.

Het verschil tussen de twee soorten Prins dieetvoer die hierboven genoemd staan, is niet zo zeer de inhoud, maar de substantie ervan. Prins NatureCare is een natvoer, terwijl Prins VitalCare uit kattenbrokken bestaat. Dit betekent niet dat u per se een van de twee hoeft te kiezen. Prins NatureCare en Prins VitalCare dieetvoeding zijn namelijk heel goed te combineren. Deze producten van Prins kunnen een prima vervanging zijn voor bepaalde producten van Hill’s of Royal Canin, namelijk: Hill's PD Feline M/D, R/D, W/D, of Metabolic en ook voor Royal Canin VD Diabteic Obesity, Obesity Management, of Satiety Weight Management.


Dieetvoeding voor katten met overgewicht online kopen

Vaak is dieetvoeding voor katten alleen te krijgen bij de dierenarts. Huisdierenbazaar.nl doet echter zijn naam als online dierenspeciaalzaak eer aan door ook dieetvoer van hoge kwaliteit aan te bieden. Zoals hierboven vermeld staat, is Prins dieetvoeding in verschillende varianten te krijgen in onze webshop. We hebben niet alleen Prins dieetvoeding tegen overgewicht, maar ook voor andere gezondheidsklachten, zoals artrose of nierstenen. Aangezien dieetvoeding in feite een geneesmiddel is, is het vaak wel een goed idee om eerst te overleggen met uw dierenarts voor u ervoor kiest uw kat op een dieet te zetten.


Bent u naast kattenvoer nog op zoek naar andere spullen voor uw kat? Dan kunt u zeker ook in onze webshop terecht. Wij hebben alles voor huisdieren, van kattenbakken tot vogelkooien. In onze catalogus vindt u kattenspeelgoed, kattenmandjes, krabpalen, kattensnacks en nog veel meer. Klik gerust eens wat rond en kijk of u iets leuks vind voor uw favoriete viervoeter.