Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Dieetvoeding voor katten met diabetes

Niemand wil erover nadenken dat zijn of haar lieve huisdiertje last kan krijgen van een chronische ziekte, maar in sommige gevallen zal dat toch echt zo zijn. Diabetes bij katten komt voor en kan maar in weinig gevallen genezen worden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het leven van een kat met suikerziekte te verlichten en te zorgen dat hij of zij nog lang en gelukkig zal leven, ondanks de ziekte. Een belangrijk onderdeel van deze behandeling is dieetvoeding voor katten met diabetes. Deze dieetvoeding is vaak alleen te koop bij de dierenarts, maar bij Huisdierenbazaar kunt u ook gespecialiseerde dieetvoeding krijgen.

Diabetes, of suikerziekte, is een chronische ziekte waarbij het lichaam van de kat niet genoeg insuline aanmaakt. Deze insuline is nodig om glucose op te nemen in de cellen en energie op te wekken. Hierdoor zal de kat lusteloos worden, veel eten maar toch afvallen en na verloop van tijd nog ergere complicaties kunnen krijgen. Belangrijk is dus dat suikerziekte goed onder controle gehouden wordt. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling van diabetes bestaat uit insuline spuiten, maar ook een goed, gespecialiseerd dieet is letterlijk van levensbelang.


 
 

Hoe helpt dieetvoeding tegen diabetes?

In veel gevallen wordt suikerziekte (deels) veroorzaakt door overgewicht. In die zin is het dus altijd van belang uw kat een gezonde voeding te geven en er ook voor te zorgen dat hij of zij niet te veel eet – en genoeg beweegt. Als uw kat toch diabetes heeft gekregen, wordt zijn of haar dieet nog belangrijker. Het is namelijk vanaf dat moment zo dat de suikerspiegel van uw kat handmatig op orde gehouden moet worden via insuline-injecties. Deze insuline moet goed afgesteld zijn op de hoeveelheid suiker in het voer.

Het is daarom van belang dat de kat alleen nog maar voedsel eet met controleerbare suikers. Dit betekent bijvoorbeeld weinig zetmeel (want dit zijn langzame suikers die gemakkelijk de suikerspiegel veranderen) en juist veel vezels. Vezels zijn goed voor de darmen van de kat en zorgen daardoor juist voor een stabielere suikeropname. Hoe stabieler die opname, hoe makkelijker het is voor u als baasje om de suikerspiegel van uw kat in balans te houden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat uw kat niet te veel en ook zeker niet te weinig eet.

Hoe helpt dieetvoeding tegen diabetes?

Het is handig om een duidelijk ritme te hebben in wanneer uw kat mag eten. Als deze over het algemeen gewoon de hele dag brokjes heeft staan en mag eten wanneer hij of zij wil, dan kunt u dit zo houden. Zo niet, dan is het een goed idee om twee maaltijden per dag te geven. In de meeste gevallen zal twee keer per dag insuline gespoten moeten worden. Dit kan dan direct na de maaltijd gebeuren, waardoor u en uw kat direct een duidelijk ritme hebben en het gemakkelijker is de bloedsuikerspiegel te reguleren. Kattenvoer voor katten met diabetes kan overigens ook (in overleg met de dierenarts) gebruikt worden als dieetvoeding voor katten met overgewicht.


Welke soorten kattenvoer helpen bij diabetes?

Zoals we al gezegd hebben is het belangrijk om kattenvoer te geven met veel vezels en weinig suiker en koolhydraten. Wij begrijpen echter ook wel dat u niet de ingrediënten van alle soorten kattenvoer gaat lezen om hier achter te komen. Het gespecialiseerde dieetvoer dat u in onze webshop kunt vinden is van Prins. Voor katten met diabetes raden wij Prins NatureCare Diet Cat Weight Reduction & Diabetic Natvoer aan of Prins VitalCare Dieetvoeding Weight Reduction & Diabetic aan. Beide soorten dierenvoer zijn speciaal ontwikkeld voor katten met overgewicht of diabetes.

Het grootste verschil tussen de NatureCare en de VitalCare dieetvoeding is de substantie van het kattenvoer. Simpel gezegd: de NatureCare lijn bestaat uit natvoer, terwijl de VitalCare uit kattenbrokken bestaat. Welke van deze twee het beste is, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Dit hangt af van de smaak van uw kat. Beide producten bevatten alle voedingsstoffen die een kat met diabetes nodig heeft. Natvoer voor de kat wordt vaak gebruikt als een speciale, lekkere traktatie. Dat kan met Prins ook, want de brokken en het natvoer zijn goed te combineren binnen een dieet.

Welke soorten kattenvoer helpen bij diabetes?

Prins is in de wereld van het dieetvoer voor katten misschien nog een wat minder bekende naam. Veel dierenartsen raden eerder de grote merken Hill’s Prescription Diet of Royal Canin Veterinary aan. Prins heeft echter een even hoge kwaliteit als deze merken, maar is een stuk goedkoper. De hierboven genoemde producten van Prins zijn prima vervangers voor bijvoorbeeld Hill's PD Feline M/D, R/D, W/D, of Metabolic en ook voor Royal Canin VD Diabteic Obesity, Obesity Management, of Satiety Weight Management. Natuurlijk is het altijd een optie om uw dierenarts om raad te vragen als u zoekt naar geschikt dieetvoer.


Dieetvoer voor katten met diabetes online kopen

Zoals we hierboven al zeiden, is Prins kattenvoer gemakkelijk te krijgen via Huisdierenbazaar. Via onze webshop heeft u met een paar keer klikken al een mooie voorraad aan gespecialiseerd dieetvoer besteld. Onze levering is snel en betrouwbaar: In de meeste gevallen heeft u het kattenvoer de volgende dag al in huis. Zelfs als u er op het laatste moment achter komt dat het kattenvoer bijna op is, is er dus nog geen man overboord. Surf gewoon naar Huisdierenbazaar.nl en haal het kattenvoer waar uw kat dol op is.

Prins heeft overigens niet alleen dieetvoer voor suikerziekte, maar ook dieetvoer voor katten met huid- en vachtproblemen, dieetvoeding voor katten met gewrichtsproblemen en dieetvoeding voor katten met nierproblemen. Bij Huisdierenbazaar hebben we niet alleen dieetvoer voor katten, maar ook heel veel andere producten. Zo vindt u bij ons mooie kattenmandjes, kattenbakken, krabpalen en nog veel meer producten voor katten en andere huisdieren.

Dieetvoer voor katten met diabetes online kopen