Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Hoeveel moet mijn kitten eten?

Een kitten hebben is de droom van veel kinderen en – gelukkig voor hen – ook van een boel volwassenen. Er is weinig leuker dan een energiek, pluizig bolletje dat door het huis rent. Maar waar haalt het bolletje zijn energie vandaan? Uit  kattenvoer natuurlijk. Hoeveel moet een kitten eigenlijk eten en wanneer is het verstandig om over te stappen op ander kattenvoer?

Wanneer begin ik met brokjes?

Een kitten die net geboren is, drinkt natuurlijk nog melk bij zijn of haar moeder. Als u zelf een nestje heeft, raden we aan de moeder in deze periode  kattenvoer voor kittens te voeren. Hierin zitten extra voedingsstoffen die de kittens goed kunnen gebruiken zolang ze in de groei zijn. Via de spijsvertering van de poes komen deze voedingsstoffen in de melk terecht, waardoor de kittens ze binnenkrijgen. Ook voor drachtige katten is kittenvoer een prima idee. Zwangere katten hebben sowieso meer calorieën nodig en ook deze zitten in kittenvoer.

Ontvang 2.500 spaarpunten

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang eenmalig spaarpunten.

Poezen zogen meestal tussen de 5 weken tot 3 maanden. Dit is ook afhankelijk van de fokker, die de jonge kittens kan gaan bijvoeren met bijvoorbeeld pap. Vanaf 4 weken is het voor kittens mogelijk om vaste brokjes te eten. Dit is ook het moment dat u, wanneer u een nestje heeft, dus kunt beginnen met kittenvoer. Aangezien kittens dan nog melktanden hebben, is het vaak handig de brokjes aan te lengen met warm water, zodat ze zachter worden. Wanneer het gebit gewisseld is, kunt u de brokjes gewoon geven zoals ze zijn.

Dosering van kittenvoer

Als het gaat om de dosering van  kattenvoer voor kittens, kunnen we ten eerste zeggen dat kittens veel vaker eten dan de meeste volwassen katten. Volwassen katten krijgen meestal twee keer per dag voedsel. Voor kittens is het veel gezonder om zo’n 5 tot 6 keer per dag eten te krijgen. Zo kunnen ze eten in kleinere porties, waardoor het voer makkelijker te verteren is. In de loop van zo’n 24 weken kunt u dit afbouwen naar 2 keer per dag.  Kattenbrokjes kunt u de hele dag laten staan, maar let op dat de kittens niet meer eten dan zou moeten.

Hoeveel u precies per maaltijd moet geven, verschilt per kat en per merk kattenvoer . Daarnaast zit er ook nog een groot verschil in hoeveelheid tussen brokjes en natvoer . Bij de meeste merken staat een richtlijn voor de hoeveelheid voedsel die u per dag moet geven. Als uw kitten van een groot ras is, kunt u wat meer geven dan dit en bij een klein ras juist wat minder. Mocht u natvoer en brokjes door elkaar geven, let er dan goed op dat de hoeveelheden blijven kloppen en nu niet per ongeluk te veel of te weinig voeding geeft.

Verder is het erg belangrijk dat kittens genoeg schoon drinkwater krijgen. Over het algemeen hebben katten per kg lichaamsgewicht 50 ml water nodig. Dat betekent dat een kat van 500 gram zo’n 25 ml water nodig heeft. Zorg dat er altijd ergens vers water klaar staat voor uw kitten en verschoon dit vaak genoeg. Veel katten hebben van nature de neiging om te weinig te drinken, aangezien ze in de natuur hun vocht voor een deel uit hun prooi halen. Als dit bij uw kat ook aan de hand is, kan het helpen om (soms) natvoer te geven.

Bestel het beste voer voor kittens
Nieuw
Amanova Cat Sterilised Lamb & Sardines Grain Free 85 gram
€ 1,52
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
Nieuw
Amanova Cat Sterilised Fish & Turkey Grain Free 85 gram
€ 1,52
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
Nieuw
Amanova Cat Sterilised Chicken Pouch Grain Free 85 gram
€ 1,52
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
Nieuw
Amanova Cat Kitten Chicken & Fish Pouch Grain Free 85 gram
€ 1,52
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
Nieuw
GRATIS VERZONDEN!
Amanova Cat Sterilised Fish Delicacy Grain Free 1,5 kg
€ 20,34
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)
Nieuw
GRATIS VERZONDEN!
Amanova Cat Sterilised Fish Delicacy Grain Free 4 kg
€ 44,44
Voor 17.30 uur besteld, vandaag verzonden MA t/m VR. (PostNL)

Wat is er speciaal aan voer voor kittens?

Kittens krijgen meestal speciaal kattenvoer, omdat deze ingrediënten anders zijn dan voer voor volwassen katten. Het is belangrijk dat voer voor kittens een goede vet-eiwit balans heeft, want dit zijn de ingrediënten die kittens nodig hebben om te groeien. Zo’n 32% eiwit op 13% is een gezonde verhouding. Dit zijn veel hogere verhoudingen dan u zult zien bij  goedkoop kattenvoer uit de supermarkt. Gelukkig verkopen wij in onze  dierenspeciaalzaak kattenvoer van goede merken, met lekker veel dierlijke ingrediënten. Dat is mooi, want goede voeding is heel belangrijk, zeker voor kittens die in de groei zijn.

Daarnaast is het belangrijk dat de juiste mineralen in het kattenvoer zitten. Mineralen zoals fosfor, calcium, magnesium, zink en ijzer zijn allemaal essentieel voor het goed ontwikkelen van spieren, botten en organen. Dit wordt dan ook vaak toegevoegd aan voer voor kittens. Dit moet wel in de juiste verhoudingen gebeuren. Het voer met de meeste calcium is bijvoorbeeld niet per se het beste voor de botten – sterker nog, katten kunnen flinke groeipijn krijgen van te veel calcium. Natuurlijk zullen kwaliteitsmerken hier rekening mee houden en de mineralen in de juiste hoeveelheden toevoegen aan hun kattenvoer.

Wanneer stap ik over op voer voor volwassen katten?

Dit was een hoop informatie over voor voor kittens, dus de volgende vraag is waarschijnlijk: wanneer zijn mijn katten geen ‘kittens’ meer en kunnen ze over op normaal kattenvoer? De meeste katten zijn volgroeid als ze 6 maanden oud zijn, maar hun lichaam is dan nog steeds in ontwikkeling. Ze kunnen daarom op dat moment de extra mineralen nog steeds goed gebruiken. Na zo’n 12 maanden kunt u geleidelijk overstappen op kattenvoer voor volwassen katten. Meng hiervoor in de loop van een paar dagen een steeds grotere hoeveelheid adult kattenvoer door het kittenvoer en maak de overstap niet in één keer.

Meer weten over de verzorging van kittens en katten in het algemeen? Lees dan verder in onze  Q&A of in onze huisdierenencyclopedie . Wilt u direct voer voor kittens kopen? Dat kan ook, in onze webshop.