Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Honden uitlaten


Wie een hond heeft, komt veel buiten, want honden moeten uitgelaten worden. Dat moet omdat ze buiten hun behoefte doen, maar ook omdat honden veel beweging nodig hebben, die ze binnenshuis onvoldoende krijgen. Honden uitlaten is dus belangrijk voor het welzijn van de hond, maar ook voor het baasje is het gezond: regelmatig bewegen en veel buiten zijn is immers goed voor mens én dier.

Bij Huisdierenbazaar houden we best van ‘n leuke woordspeling op zijn tijd, maar de dubbelzinnigheid van “uitlaten” is meer dan alleen een een grapje. Uitgelaten worden is letterlijk een uitlaatklep voor uw hond, die zo veel energie kwijt kan, maar ook spanning. En zeker, honden houden ervan om naar buiten te gaan, daarop reageren ze letterlijk uitgelaten – en die vreugde wil geen baasje zijn hond ontzeggen. 
 

Honden uitlaten: hoe vaak?

Bij het uitlaten van de hond denken we vaak in de eerste plaats aan de ontlasting. De vraag: “Hoe vaak moet je de hond uitlaten?” wordt dan gelijkgesteld aan: “Hoe vaak moet de hond zijn of haar behoefte doen?” Twee à drie keer per dag, is daarop het zakelijke antwoord. En anders merkt u het wel. Maar uitlaten is meer dan toiletbezoek. Bij honden uitlaten gaat het toch ook echt om de hoeveelheid lichaamsbeweging en dan wordt vooral belangrijk hoe láng de wandeling eigenlijk is.

Stel, u volgt het advies op om uw hond drie keer per dag uit te laten. ‘s Ochtends, ‘s middags, ‘s avonds. Maar u maakt telkens een rondje van vijf minuten. Dat is voor veel honden te weinig (kleine honden hebben natuurlijk minder lichaamsbeweging nodig dan grote). Probeer minstens één lange wandeling per dag in te plannen. Daarmee doet u uw hond een groot plezier en uiteindelijk uzelf ook, want die wandeling is óók goed voor ons mensen.

Honden uitlaten: hoe vaak?

We krijgen wel eens de vraag: wat als het regent? Een buitje is voor uw hond geen probleem, maar honden lijken ook op dit punt wel op mensen: ze zijn er meestal niet dol op. Gelukkig regent het in Nederland nou ook weer niet zó vaak, ook al klagen we er graag over. Een keer een korter rondje omdat het “hondenweer” is hoeft geen enkel probleem te zijn. Dat haalt uw hond vanzelf wel weer in.


Honden uitlaten met de hondenriem

De hondenbezitter ontkomt er niet aan zijn hond uit te laten met de hondenriem. Honden moeten vaak aan de lijn, zeker in stedelijke gebieden. De hondenriem stelt u ook in staat uw hond te sturen in zijn gedrag en eventuele ongehoorzaamheid direct te corrigeren. Dit hoort bij de opvoeding van de hond. Als u tijdens uw wandeling andere honden tegenkomt en er ontstaat ruzie, dan kunt u uw hond met de hondenriem eenvoudig bij u houden. Hondenriemen worden meestal bevestigd aan de halsband van de hond.

Honden uitlaten met de hondenriem

Hondenriemen, ze zijn nodig, maar niet altijd even leuk. Het is zo’n mooi gezicht om de hond vrijelijk te zien bewegen… Waar honden aan de lijn moeten, zal de riem niet af kunnen, maar u kunt uw hond wel meer vrijheid geven door te investeren in een goede hondenriem, of zelfs in een hondentuigje, dat comfortabel om het lichaam van uw hond zit en voor veel minder ergernis bij het dragen zorgt. Huisdierenbazaar heeft verschillende riemen en tuigen voor u te koop. Een rollijn zorgt er bijvoorbeeld al voor dat uw hond vrijelijk kan bewegen, maar u hem toch bij u kunt houden als het nodig is.


Honden uitlaten in de vrije natuur

Buiten de bebouwde kom kunt u uw hond echt vrij laten. Natuurgebieden zijn geweldig voor ze: ze kunnen grote afstanden rennen en zullen genieten van de frisse lucht en de relatieve stilte (honden horen in de stad immers nog veel meer geluiden dan wij!). Houd wel rekening met de regels, tijdens het broedseizoen mogen honden vaak niet los. Als u de gelegenheid heeft om door de week naar zo’n gebied te gaan, dan is dat ook fijner dan het weekend, omdat het in het weekend drukker is (en er ook meer andere honden zijn).

Mocht u nou eens ver van huis willen lopen met de hond, dan is het wel zo handig om het eerste stuk niet lopend te doen. Bekijk eens onze hondenfietskarren, hondenbuggy's of hondenfietsmanden. Mocht u de hond echt een eind mee willen nemen, dan kan een autobench ook nuttig zijn.

Honden uitlaten in de vrije natuur

Hondenriemen bij Huisdierenbazaar

In de vrije natuur mag de hondenriem af, maar u houdt hem natuurlijk wel bij zich, voor de zekerheid. Een goede hondenriem is een prettig hulpmiddel waar u altijd op kunt rekenen en waar uw hond tegelijk geen last van heeft. Huisdierenbazaar verkoopt deze riemen en tuigjes, zoals we hierboven al zeiden. Natuurlijk zijn er meer dingen handig bij het uitlaten. Zo hebben wij ook hondenpoepzakjes. Neem gerust een kijkje in ons assortiment.

Hondenriemen bij Huisdierenbazaar

Huisdierenbazaar is een online dierenwinkel met een heel groot aanbod hondenproducten. Dat varieert van riemen en kwalitatief hondenvoer tot gespecialiseerde producten, waaronder dieetvoer zoals Prins dieetvoer of andere soorten gezond hondenvoer. Het kan dus geen kwaad om ons te onthouden! Behalve een winkel is onze website ook een encyclopedie met veel gedetailleerde informatie over honden en over andere huisdieren.

Wilt u graag uw hond lekker in de tuin laten rondrennen? Wij hebben ook een mooi assortiment hondenluiken voor u!