Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Konijnen spreekbeurt

Als je een konijn hebt, dan weet je vast ook veel over konijnen. Waarom zou je dan niet eens een spreekbeurt over konijnen houden? Je kunt je klasgenoten dan alles vertellen over je konijn en als je ‘t goed doet, krijg je er ook nog ‘n mooi cijfer voor. Huisdierenbazaar vindt het geweldig als jij een spreekbeurt over een huisdier houdt, dus wij helpen je heel graag.

De Huisdierenbazaar ken je misschien wel omdat je ouders wel ‘ns iets bij ons bestellen. We zijn een online dierenwinkel, wij verkopen ook spulletjes voor konijnen. Maar behalve een winkel zijn wij ook een online encyclopedie, een plek waar je heel veel informatie vindt over allerlei huisdieren – dus ook over konijnen. Voor je konijnenspreekbeurt moet je dus ook bij ons zijn. Op deze pagina geven we een kort overzicht van alles wat je over konijnen kunt vertellen.

Konijnen spreekbeurt onderwerpen

Voor je begint met het verzamelen van weetjes over konijnen, kun je het beste al bepalen welke onderwerpen je wilt bespreken. Je kunt niet álles over konijnen vertellen, dan zou je spreekbeurt veel te lang duren. Je moet in ieder geval die dingen zeggen, die echt belangrijk zijn. Wat eten konijnen, wanneer slapen ze, hoe gedragen ze zich? Je kunt ook dingen vertellen over het verzorgen van je konijn.

Een interessant onderwerp is de geschiedenis van het konijn. Je kunt vertellen dat het konijn oorspronkelijk uit Spanje komt en pas later door mensen naar Nederland is gebracht (na de Romeinse tijd). In Nederland kwamen toen al wel hazen voor, wilde dieren die ‘n beetje op konijnen lijken. Konijnen en hazen zijn verschillende dieren, maar ze zijn wel verwant, net als katten en tijgers, of paarden en ezels.

Konijnen spreekbeurt onderwerpen

Info over konijnen

Info over konijnen vind je heel makkelijk op internet, bijvoorbeeld op deze website, maar het is soms lastig om alle info op een rij te zetten. Dat hebben wij daarom voor je gedaan. Nou ja, niet álle info – maar toch heel wat leuke weetjes. Dit kun je zeker zeggen tijdens je konijnen-spreekbeurt:

  • Het vrouwtjeskonijn heet voedster. Het mannetjeskonijn heet rammelaar. Vaak zeggen mensen kortweg “ram” tegen een rammelaar, als is “ram” ook het woord voor een mannelijk schaap.
  • Konijnen zijn knaagdieren. Met hun tanden kunnen ze noten openmaken. Ze kunnen ook door hout heen knagen.
  • Andere knaagdieren zijn hazen, hamsters, cavia’s, muizen en ratten. Deze dieren lijken ook wel ‘n beetje op konijnen.
  • Mensen zijn konijnen als huisdier gaan houden omdat ze konijnen aten! Ook nu nog wordt konijn wel gegeten, net als bv. kip, of varken. Maar tegenwoordig is het veel gewoner om konijnen te houden omdat ze lief en schattig zijn.
  • Konijnen zijn gezellige dieren. Ze houden er niet van om alleen te zijn. Ze vinden aandacht fijn. Je kunt ze met andere konijnen samen zetten, maar ook mensen vinden ze leuk gezelschap. Let wel op: mannetjeskonijnen (rammelaars) maken veel ruzie met elkaar, twee rammelaars in één hok is dan ook niet zo’n goed idee.
  • Konijnen zijn dol op kinderen. Als ze de kans krijgen, nemen ze er zelf ook heel veel! Konijnen kunnen meerdere nestjes per jaar krijgen. Hierdoor worden het er snel heel veel. Dat is in huis niet handig, maar in de natuur wel: samen sta je sterk!

Ook nu nog komen konijnen veel voor in de natuur. Als konijnen ontsnappen overleven ze gewoon in het wild en dan krijgen ze daar kinderen. Vooral in de duinen en in bossen leven veel konijnen, maar als je goed oplet zie je ze ook in de stad, bijvoorbeeld langs het spoor, of op bedrijventerreinen. Het zijn echte overlevers!

Konijnen spreekbeurt voorbeelden

Om je spreekbeurt levendiger te maken kun je voorbeelden geven van de dingen die je voor je konijn doet. Wat voor eten geef je je konijn? Neem wat van dat voer mee en laat je klasgenootjes eraan ruiken! Hoe maak je het hok schoon? Heeft je konijn een ren in de tuin? Daar kun je foto’s van laten zien.

Ook op de website van Huisdierenbazaar vind je foto’s die je mag gebruiken voor je spreekbeurt over konijnen.

Spreekbeurt tips

Foto’s, goede voorbeelden, leuke weetjes en iets over de geschiedenis vertellen: die tips gaven we je hierboven al. Een andere tip om je spreekbeurt beter te maken is: niet oplezen. Voorlezen maakt een spreekbeurt al gauw saai. Het is beter om een kort lijstje met punten te maken, waar je dan af en toe op kunt kijken. Je verhaal vertel je dan gewoon uit je hoofd. We hopen dat je zo een goed cijfer krijgt voor je konijnen-spreekbeurt!

Konijnen spreekbeurt voorbeelden

Konijnen & Huisdierenbazaar

Huisdierenbazaar is een dierenwinkel op internet. We geven heel veel informatie over konijnen en andere dieren, maar we verkopen ook gewoon konijnenvoer, konijnenhokken en andere spulletjes voor huisdieren. Misschien hebben je ouders al eens bij ons gewinkeld. Als je later nog andere info over dieren zoekt, kun je altijd weer een kijkje komen nemen op Huisdierenbazaar.nl!