Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Dieetvoeding voor honden met artrose


Dieetvoeding voor honden met artrose

Eén van de klachten waar honden het vaakst last van hebben, is artrose, of gewrichtsproblemen in het algemeen. Artrose is een probleem waar vooral oudere honden last van krijgen, maar zij zijn niet de enige. Zo ongeveer 20% van de honden boven de 12 maanden lijdt aan een vorm van artrose. Echt te genezen is artrose vooralsnog niet, maar het is zeker mogelijk om artrose te verlichten en één van de manieren om dat te doen is via dieetvoeding voor honden met artrose. Zo kunt u uw lieve huisdier wat verlichting geven bij deze vervelende aandoening.


Artrose is een gewrichtsprobleem waarbij het kraakbeen van één of meerdere gewrichten beschadigd is en daardoor de gewrichten niet meer goed beschermd. De botten schuren daardoor in zekere mate tegen elkaar aan, wat veel pijn op kan leveren. Artrose wordt meestal langzaamaan erger, omdat de slijtage zichzelf versterkt. Als het kraakbeen niet genoeg wordt aangemaakt, raakt er ook meer beschadigd. Daarnaast gaan honden met artrose vaak verkeerde manieren van bewegen aanleren om te pijn te vermijden. Ook dit kan zorgen voor verergerde artrose of andere gezondheidsklachten.

 
 

Hoe kan dieetvoeding helpen tegen artrose?

Voor artrose is niet echt een geneesmiddel. Wel is het goed mogelijk om het verergeren van deze aandoening te vertragen. Hiervoor zijn een aantal opties. Ten eerste is het belangrijk om de bewegingen van uw hond in de gaten te houden. Rechtlijnige en constante bewegingen zijn veel beter dan plotselinge of zijwaartse bewegingen. Een stukje rennen of – nog beter – zwemmen is dus prima, maar wilde trekspelletjes of bijvoorbeeld spelen met een frisbee kunt u beter niet meer doen. Zorg er wel voor dat uw hond genoeg blijft bewegen, want van te veel stil zitten zal de pijn ook erger worden.

Hoe kan dieetvoeding helpen tegen artrose?

Beweging heeft ook nog een ander belangrijk voordeel: het zorgt ervoor dat uw hond niet te zwaar wordt. Hoe meer gewicht er op de gewrichten van uw hond staat, hoe sneller de slijtage natuurlijk gaat. Ook hondenvoer is hierbij belangrijk. Hondenvoer voor honden met gewrichtsproblemen is dus altijd in meer of mindere mate gericht op het zorgen dat uw hond een gezond gewicht houdt. Zo heeft hij genoeg energie om alles te doen wat een hond doet op een dag, maar worden zijn gewrichten niet meer belast dan nodig is.

Daarnaast bevat hondenvoer voor honden met artrose vaak omega-3 vetzuren. Deze hebben een ontstekingsremmende werking, wat erg nuttig is omdat gewrichten met slijtage vaak erg gevoelig zijn voor ontstekingen. Daarnaast houden omega-3 vetzuren bepaalde enzymen tegen die het kraakbeen afbreken, waardoor de slijtage flink afgeremd kan worden. Op die manier is dieetvoeding dus een goed hulpmiddel voor honden die te kampen hebben met artrose (en andere gewrichtsproblemen).


Welke hondenbrokken zijn hier geschikt voor?

Lang niet elk hondenvoer is specifiek gericht op het vertragen van slijtage van de gewrichten en ook niet elk hondenvoermerk heeft een lijn met omega-3 vetzuren. Bij Huisdierenbazaar hebben we ons vertrouwen gelegd in Prins dieetvoeding. Dit is een Nederlands merk van honden- en kattenvoer, dat naast regulier dierenvoer ook een uitgebreid assortiment aan dieetvoer heeft. Voor honden met artrose raden wij Prins ProCare Croque Dieetvoeding Mobility en Prins ProCare Dieetvoeding Spieren en Gewrichten aan. Beide soorten hondenbrokken bevatten de benodigde voedingsstoffen om het leven van uw hond met artrose wat lichter te maken.

Welke hondenbrokken zijn hier geschikt voor?

Het verschil tussen de twee lijnen Prins hondenvoer zit hem in het woord ‘Croque’. Prins heeft twee manieren van hondenbrokken maken. De normale versie is een geperst hondenbrok. Geperst hondenvoer is compact, bij lage temperatuur bereid en bevat dus heel veel voedingsstoffen die gemakkelijk te verteren zijn. De ‘Croque’-lijn is geëxtrudeerd, waardoor de brokken wat groter en vooral veel krokanter zijn. Dit is handig voor honden die de neiging hebben snel te eten en slecht te kauwen. Dergelijke hondenbrokken zijn eventueel ook nog te combineren met de anti-schrokbak voor honden, om zo het verteerproces te verbeteren.

Wellicht heeft u veel gehoord over Hill’s Prescription Diet of Royal Canin Veterinary, of heeft u hier al ervaring mee. Wij kunnen verzekeren dat het dieetvoer van Prins van dezelfde kwaliteit is als deze twee bekende merken. Het Prins dieetvoer voor honden met artrose is een prima vervanging voor Hills PD J/D Canine of alternatief voor of Royal Canin VD Mobility. Een groot voordeel aan Prins, is dat het relatief goedkoop is vergeleken bij deze andere merken van gespecialiseerd dieetvoedsel. Dezelfde gezondheid voor minder geld dus.


Dieetvoer voor honden met artrose kopen

Gespecialiseerd dieetvoer kunt u over het algemeen kopen bij een dierenarts. Dit heeft als voordeel dat u zeker weet dat het goed is voor uw hond, maar als nadeel dat het vaak duurder is en meer tijd kost om te halen. Op Huisdierenbazaar verkopen wij hetzelfde dieetvoer als de dierenarts voor minder geld en kunt u het gewoon bestellen vanuit uw luie bureaustoel. Dieetvoer dat u bij ons bestelt, zal in de meeste gevallen de volgende dag al voor de deur staan. Snel en gemakkelijk dus!

Bij Huisdierenbazaar kunt u niet alleen gespecialiseerd dieetvoer kopen, maar ook andere hulpmiddelen voor honden met artrose. Zo hebben we orthopedische hondenbedden van verschillende hoog aangeschreven merken, maar ook loopplanken voor honden. Die kunt u vinden bij onze ‘transport en op reis’-sectie. Dit soort hulpmiddelen verlichten de druk op de gewrichten van uw hond en zullen hem helpen lang en gelukkig te leven.

Prins heeft ook nog andere soorten dieetvoer in de aanbieding. Op onze site vindt u bijvoorbeeld dieetvoeding voor honden met huid- en vachtproblemen, dieetvoeding voor honden met overgewicht en dieetvoeding voor honden met een allergie.

Dieetvoer voor honden met artrose kopen