Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Dieetvoeding voor honden met huid- en vachtproblemen

Dieetvoeding voor honden met huid- en vachtproblemen

Bij honden is hun algehele gezondheid voor een groot deel af te lezen aan de gezondheid van hun huid en vacht. Honden die ziek zijn, zullen vaak een doffere vacht hebben of zelfs schrale, rode plekken waar minder of geen vacht meer zit. Als u dit ziet bij uw hond, is het natuurlijk belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Deze kan vaststellen waar de huidproblemen vandaan komen en uw hond eventueel een dieetvoeding voor honden met huid- en vachtproblemen aanraden. Voor sommige soorten huid- en vachtproblemen is een dieet namelijk de beste oplossing en zal uw hond binnen korte tijd weer een mooie, volle vacht hebben.

Huidproblemen bij honden kunnen verschillende oorzaken hebben. Veel honden hebben last van een vorm van atopie. Dit is een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt, pollen of andere huisdieren. Ook allergieën voor vlooien of teken zijn een belangrijke oorzaak van huidproblemen, en natuurlijk voedselallergie. Verder kan het bij huidproblemen gaan om een infectie, bijvoorbeeld als de hond zich ergens aan gesneden heeft, of het kan een symptoom van een andere ziekte zijn. Het is hierom belangrijk niet zomaar aan een dieet te beginnen, maar altijd hulp te vragen van een dierenarts.

 
 

Hoe helpt dieetvoeding tegen huidproblemen?

In de alinea hierboven wordt al wel duidelijk dat dieetvoeding lang niet altijd de oplossing is, als het gaat om huidproblemen. In veel gevallen zullen er andere zaken nodig zijn, zoals medicijnen tegen allergie, een goede vlooienband of een behandeling van de dierenarts. Ook het gebruik van andere verzorgingsproducten, zoals hondenshampoos, kan veel oplossen. Heeft uw hond echter een voedselallergie, dan kan het juiste dieetvoer voor honden met een allergie wel een enorm verschil opleveren. Wij zien vaak genoeg dat honden die eenmaal begonnen zijn met dieetvoer weer een prachtige volle, glanzende vacht krijgen.

‘Voedselallergie’ is een vrij algemene term natuurlijk en u vraagt zich misschien af hoe één soort hondenvoer een oplossing kan zijn voor al die allergieën. In de praktijk is het zo dat bepaalde allergieën bij honden veel vaker voorkomen dan andere. Zo zijn bijvoorbeeld erg veel honden allergisch voor eiwitten die afkomstig zijn van rund. Eend is daarentegen een soort eiwit die bijna alle honden probleemloos kunnen eten. Bij het ontwikkelen van hypoallergeen dieetvoer wordt met dit soort statistieken rekening gehouden.

Over het algemeen zal in hypoallergeen hondenvoer maar één soort eiwit gebruikt worden en zo mogelijk ook één koolhydraatbron. Ingrediënten zoals rund en tarwe zullen vermeden worden en vervangen worden door bijvoorbeeld eend en rijst. Hier zijn veel minder honden allergisch voor, wat de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind. Natuurlijk is het met dergelijke maatregelen nog steeds mogelijk dat uw hond allergisch is voor het dierenvoer. Als dat zo is, kunt u het beste naar de dierenarts stappen. Wellicht weet hij of zij een ander dieetvoer waar uw hond wel tegen kan.


Welk dieetvoer helpt bij huid- en vachtproblemen?

Aangezien de meeste huid- en vachtproblemen die opgelost kunnen worden met dierenvoer worden veroorzaakt door een allergie, is hypoallergeen hondenvoer de way to go. Bij Huisdierenbazaar bieden wij het dieetvoer van Prins aan. Prins is een Nederlands merk dat hoogwaardig dieetvoer voor honden en katten maakt – naast normaal hondenvoer en kattenvoer. Voor honden met huid- en vachtproblemen hebben wij Prins ProCare Dieetvoeding Huid en Darm Hypoallergeen en Prins ProCare Croque Dieetvoeding Skin & Intestinal Hypoallergenic in de aanbieding. Beide kunnen geleverd worden in grotere of kleinere zakken.

Het verschil tussen deze twee producten is niet alleen het feit dat de ene in het Nederlands en de andere in het Engels geschreven wordt. De ‘Engelse’ variant is een ‘Croque’ hondenbrok, waarmee Prins bedoelt dat het krokante hondenbrokken zijn. Deze zijn wat groter en steviger dan de geperste blokken van de ‘Nederlandse’ lijn. Zowel krokante als geperste brokken hebben voordelen. Krokante brokken zorgen dat de hond goed moet kauwen en zijn eten beter verteerd. Geperste brokken liggen minder zwaar op de maag en zorgen dus ook minder snel voor buikpijn.

Misschien heeft u al eerder gehoord van andere merken dieetvoer en vraagt u zich af waar deze zijn in het verhaal. Bekend zijn vooral Hill’s Prescription Diet en Royal Canin Veterinary Diet. Beide zijn inderdaad kwalitatief hoogstaande soorten dieetvoer, maar vaak lastiger te vinden en vrij duur. Prins is een dieetvoeder van gelijke kwaliteit en biedt een prima vervanging voor Hill's dieetvoeding of een alternatief voor Royal Canin. Zo kan Prins voor huid- en vachtproblemen bijvoorbeeld een goed alternatief zijn voor:


  • Hill's Prescription Diet Canine D/D
  • Hill's Prescription Diet Canine Z/D
  • Hill's Prescription Diet Canine I/D
  • Royal Canin Veterinary Diet Gastro Intestinal
  • Royal Canin Veterinary Diet Hypoallergenic Sensitivity Control
  • Royal Canin Veterinary Diet Skin Care
  • Royal Canin Veterinary Diet Anallergenic
  • Royal Canin Veterinary Diet Skin Support

Waar kan ik dieetvoeding voor honden met huid- en vachtproblemen online kopen?

Het dieetvoer van Prins kunt u eenvoudig online kopen in onze webshop. Bij Huisdierenbazaar zijn we er trots op dat we alleen de beste merken hondenvoer en andere spullen voor huisdieren verkopen. In onze catalogus vindt u naast het dieetvoer dat we hierboven aangeraden hebben, ook nog gespecialiseerd dieetvoer voor honden met andere kwalen. Daarnaast hebben we ook nog gezelligere producten, zoals hondenspeelgoed, hondenmanden en zelfs hondenfietskarren. Alles wat uw hond nodig heeft om een gelukkig leven te leiden, kunt u vinden in onze online dierenspeciaalzaak.

Ook voor andere problemen hebben wij Prins dieetvoer in huis, zoals dieetvoer voor honden met artrose, overgewicht of diabetes.

Waar kan ik dieetvoeding voor honden met huid- en vachtproblemen online kopen?