Krabpaal

Als mensen denken aan benodigdheden voor katten, zijn er waarschijnlijk drie dingen die als eerste voor de geest komen: een kattenbak, kattenvoer en natuurlijk een krabpaal. Elke katteneigenaar kent het beeld van een kat die volledig uitgerekt aan de krabpaal hangt en natuurlijk het geluid van de nageltjes in het sisaltouw. Het hoort er nu eenmaal bij, als u een kat heeft. Lees op deze pagina meer informatie over kattenkrabpalen, waar ze goed voor zijn en welke u het beste kunt kopen.

Waarom krabben katten?

Voordat we het gaan hebben over krabpalen, is het misschien interessant om eens te kijken waarom katten eigenlijk krabben. Het ziet er een beetje raar uit, natuurlijk, of zelfs overbodig. Waarom zou je zoveel energie verspillen aan het aanvallen van een paal met touw? Katten hebben echter meerdere redenen om te krabben, die allemaal van nature belangrijk zijn.

Ten eerste gebruiken katten het krabben als een manier om territorium af te bakenen. Door te krabben geven ze aan dat een bepaalde plek van hun is. Andere katten zien dit aan de krassen die achtergelaten zijn, maar kunnen het ook ruiken. In de poten van een kat zitten namelijk geurkliertjes die een voor mensen onruikbaar spoor achterlaten. Andere katten ruiken dit wel. Verder is het krabben voor de katten een manier om hun nagels te verzorgen. Helemaal vreemd moet dit niet klinken: mensen knippen of veilen hun nagels ook als die te lang worden. De nagels van katten groeien in laagjes en door het krabben laten de bovenste, oudste lagen los. Zo blijven de nagels van katten mooi scherp en gezond.

Als laatste reden kan nog genoemd worden dat katten het krabben gebruiken om hun spieren uit te rekken. Als katten krabben, strekken ze zich helemaal uit en nemen ze de vreemdste houdingen aan. Dit is een goede manier om hun spieren los te maken en om soepel te blijven.

Waarop moet ik letten bij krabpalen?

Met deze informatie in het achterhoofd, is het niet heel lastig om te bepalen waar u op moet letten bij het uitkiezen van een krabpaal. Ten eerste moet de paal natuurlijk van goede kwaliteit zijn. Katten zetten er vaak hun nagels in, dus u wilt niet het risico lopen dat u elke maand een nieuwe krabpaal moet kopen. Een goedkope krabpaal klinkt misschien heel aanlokkelijk, maar als deze niet van goede kwaliteit is, bent u er uiteindelijk toch meer geld aan kwijt. Dan kunt u beter meteen een wat duurdere, stevige krabpaal kopen.

Verder is de maat van de krabpaal erg belangrijk. Zoals gezegd, houden katten ervan zich helemaal uit te strekken tijdens het krabben. Dit betekent dat de krabpaal hoog genoeg moet zijn om dat mogelijk te maken: grote katten hebben een grote krabpaal nodig en kleine katten kunnen toe met een kleine krabpaal. Mocht u niet zeker zijn over de maat van uw krabpaal, koop dan liever een wat grotere. Katten krabben ook aan bomen, dus een te grote krabpaal zult u niet snel in huis hebben. Een te kleine is een groter probleem.

Dan is het nog de moeite van het vermelden waard, dat krabpalen niet de enige optie zijn als het om krabben gaat. Heeft u erg veel of juist erg weinig ruimte? Of krabt uw kat liever horizontaal dan verticaal? Dan is een krabpaal misschien niet de meest gewenste oplossing. Lees hieronder verder over andere mogelijkheden wat krabben betreft.

Krabplankjes en andere krabmeubelen

Wie een klein huis heeft, maar een grote kat, kan niet zomaar een kleine krabpaal kopen. Hiervoor moet dus een andere oplossing gevonden worden. Veel mensen kiezen dan voor een krabplankje, in plaats van een krabpaal. Een krabplankje kan vastgemaakt worden aan andere meubels of aan de muur. Daarmee neemt hij weinig ruimte in en kan hij zo hoog opgehangen worden als uw kat nodig heeft om zich helemaal uit te strekken. Ook voor horizontale krabbers kan een krabplankje een uitkomst zijn, door deze niet vast te maken aan de muur, maar aan de vloer. Als u juist meer ruimte in huis heeft en een enkele krabpaal een beetje karig vindt voor uw kat, kunt u ook kiezen voor een krabton of krabmeubel. Krabtonnen en krabmeubelen zijn groter dan normale krabpalen en bestaan vaak naast een of meerdere krabgedeeltes ook nog uit een plekje waar de kat zich kan terugtrekken.

Krabplankjes en andere krabmeubelen

Zo heeft u dus een krabpaal en kattenmandje in één. Voor katten die graag klimmen en op onderzoek uitgaan zijn krabtonnen en krabmeubelen heel geschikt.

Krabpaal kopen

Allemaal leuk en aardig, deze informatie, maar uiteindelijk komt u natuurlijk in een webshop om kattenspullen te kopen. Dat kan bij ons gelukkig ook. Onze catalogus heeft een uitgebreide verzameling aan krabpalen en andere krabmeubelen. Daarnaast hebben we ook allerhande andere spullen voor katten, zoals kattenvoer, kattensnacks, kattenspeelgoed, voer- en drinkbakjes voor katten en nog veel meer. Klikt u vooral eens wat rond in ons assortiment.

Bij de meeste producten staat een uitgebreide beschrijving, over het materiaal, gebruik en andere specificaties. Mocht u toch nog vragen hebben, dan bent u altijd welkom bij onze klantenservice. Voor algemene informatie over katten, kattenspullen of andere huisdieren, kunt u ook verder lezen in onze huisdierenencyclopedie.

Krabpaal kopen

Krabpaal assortiment