Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Welk hondenvoer is milieuvriendelijk?

Natuur, milieu en klimaat zijn thema’s die voor veel mensen erg belangrijk zijn. We kunnen ons dan ook zeker voorstellen dat huisdierenbaasjes op zoek zijn naar hondenvoer dat niet alleen goed is voor hun eigen hond, maar ook voor de rest van de wereld. Milieuvriendelijk hondenvoer kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Welk hondenvoer is milieuvriendelijk?

Hondenvoer met oog voor de natuur

Merken hondenvoer  kunnen op verschillende manieren bezig zijn met de natuur. Meestal uit zich dit vooral in een interesse voor het natuurlijke dieet van de hond. Toch zorgen veel merken er ook voor dat hun producten minder vervuilend zijn voor het milieu of beter zijn voor andere dieren. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de Canadese merken  Acana en Orijen , die beide van dezelfde producent zijn. In het hondenvoer van Acana en Orijen worden alleen ingrediënten gebruikt uit de omgeving van de fabriek. Zo wordt de milieubelasting door het vervoer flink verminderd.

Ook letten deze twee merken goed op waar ze hun vis vandaan halen. Overbevissing is een groot probleem voor veel vissoorten. Het is dus fijn om te weten dat Acana en Orijen hier aandacht aan besteden bij het kopen van vis. De milieuvriendelijke aanpak wordt door Acana en Orijen ‘Biologically Appropriate’ genoemd. Echter, deze twee merken hebben wel een nadeel: ze komen uit Canada en worden nergens anders geproduceerd. Dit betekent dat de brokjes altijd geïmporteerd moeten worden. Zo’n reis per vliegtuig of boot zorgt natuurlijk voor een heleboel uitstoot.

Hondenvoer uit Nederland

Het is daarom voor veel mensen die op zoek zijn naar milieuvriendelijk hondenvoer een logische keuze om te kijken naar hondenvoer dat in Nederland geproduceerd wordt. Een ander voordeel hieraan is dat Nederland (en de EU in het algemeen) vrij strenge veiligheidseisen aan voeding stelt. Dit betekent niet dat Europees hondenvoer altijd gezonder is, maar de kans op  gezond hondenvoer is wel groter dan bijvoorbeeld bij hondenvoer uit de VS. Er zijn gelukkig genoeg producenten van  hondenvoer in Nederland, dus zelfs binnen dit kleine landje heeft u nog genoeg keuze.

Een aantal Nederlandse merken hondenvoer waar we bij Huisdierenbazaar heel tevreden over zijn, zijn Smolke , Prins , CaroCroc Farmfood en Greenheart . Al deze merken leveren hoge kwaliteit en dat tegen een goede prijs. Daarom vindt u ze ook allemaal terug in onze top tien hondenvoer . Van deze Nederlandse merken is vooral Greenheart erg begaan met het milieu. Greenheart gebruikt namelijk voor de verpakkingen alleen maar biologisch afbreekbare materialen. Dat geldt voor hun zakken hondenvoer, maar ook voor hun plastic bakjes. Greenheart doet wat dat betreft de naam dus zeker eer aan. Zo draagt dit merk bij aan een vermindering van vervuiling.

Is biologisch hondenvoer goed voor de natuur?

Een van de dingen waar bij ‘milieuvriendelijk’ vaak aan gedacht wordt, is biologische voeding. Er bestaat echter ook veel discussie over de vraag of biologisch eten wel echt zo goed is voor het milieu. Om dit te bepalen, moet er namelijk met een heleboel dingen rekening gehouden worden. Een voordeel aan biologische landbouw, is dat er geen schadelijke bestrijdingsmiddelen voor gebruikt worden. Biologisch gehouden vee krijgt ook geen overbodige medicijnen toegediend. Hierdoor komen er veel minder schadelijke stoffen in de natuur terecht, wat onder andere goed is voor de biodiversiteit.

Aan de andere kant is biologische landbouw langzamer en levert het minder op per hectare. Daardoor is er dus gemiddeld meer uitstoot van broeikasgassen en is er ook meer water en andere grondstoffen nodig voor het verbouwen van gewassen of verzorgen van vee. Het ligt er wat dat betreft dus maar net aan wat u belangrijk vindt wanneer u kijkt of iets ‘goed voor de natuur’ is. Wel is het zo dat vee op biologische boerderijen een veel beter leven heeft dan op reguliere boerderijen. Dat is ook zeker iets om in overweging te nemen.

Mocht u ervoor kiezen om  biologisch hondenvoer te kopen, dan kunnen wij het merk  Schesir aanbevelen. Schesir is een Italiaans merk dat 100%  biologisch dierenvoer produceert. Dit betekent dat zowel de dierlijke als de plantaardige ingrediënten in dit hondenvoer voldoen aan de Europese normen voor biologische landbouw. Schesir hondenvoer is daarmee niet alleen hondenvoer met aandacht voor de natuur, maar ook nog eens heel gezond hondenvoer. U weet namelijk zeker dat er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen in zitten en het vlees geen overbodige antibiotica bevat. Op veel manieren ‘ natuurlijk hondenvoer ’ dus.

Zorg dat uw hond gezond eet!

Het is natuurlijk erg goed om bij het kiezen van hondenvoer ook op andere dingen te letten, zoals de milieuvervuiling die het hondenvoer veroorzaakt. Zorg er echter wel altijd in eerste instantie voor dat uw hond gezond eet. Hondenvoer met veel graan is weliswaar minder belastend voor het milieu (want graan verbouwen is nu eenmaal minder belastend dan veeteelt), maar dat maakt het zeker niet de beste keuze voor uw hond. Zoek daarom altijd een merk dat hondenvoer van hoge kwaliteit maakt, ook als u extra aandacht aan het milieu wilt besteden.

Meer weten over de merken in onze catalogus? In onze  huisdierenencyclopedie hebben we over de meeste van onze merken een pagina gemaakt, met allerlei informatie. Hier kunt u meer lezen over de filosofie van de verschillende merken hondenvoer en kunt u er een uitkiezen die goed past bij wat u zelf belangrijk vindt. Voor specifieke vragen of persoonlijk advies, kunt u natuurlijk ook onze klantenservice contacteren. Daar helpen we u graag verder.