Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Huisdieren met een allergie

Net als mensen, kunnen huisdieren aan een allergie lijden. Merkt u dat uw kat of hond onverklaarbare kale plekjes, korstjes of wondjes heeft? Of opvallend vaak aan de oren krabt en met het hoofd schud? Dan heeft uw huisdier hoogstwaarschijnlijk jeuk of andere huisklachten.

Soorten allergie

Huisdieren met een allergie zijn vaak gevoelig voor een stof uit hun omgeving, dit heet atopie. Vaak is het dier allergisch voor pollen of huisstofmijt, net als veel mensen dat zijn. Ook kunnen huisdieren een voedselallergie hebben. Maar het is ook mogelijk dat uw hond of kat last heeft van een bacteriële infectie of schimmelinfectie.

Bij katten is atopie de meest voorkomende allergie. Bij honden kan ook een hormoonstoornis jeuk veroorzaken, zoals door een te langzaam werkend schildklier of de ziekte van Cushing. Honden kunnen ook last hebben van zogeheten puppyschurft. Beide diersoorten kunnen ook last hebben van een vlooienallergie. In dat geval kan goede bescherming tegen vlooien helpen. Voor jeuk en een gevoelige huid is er altijd wel een onderliggende oorzaak. Om het probleem te verhelpen moet de oorzaak eerst gevonden worden. Daarvoor kunt u het best advies inwinnen bij de dierenarts.

Allergieën behandelen

Wanneer de oorzaak van de klachten is vastgesteld, kan de allergie behandeld worden. In sommige gevallen kunnen de allergenen simpelweg vermeden worden. Dit is vooral van toepassing in het geval van contactallergieën.

Indien het een infectie betreft, kan uw dierenarts medicatie voorschrijven. Bij huidklachten kan er ook speciale shampoo gebruikt worden. Bij atopie is de meest doeltreffende behandeling misschien wel hyposensibilisatie. Dit is een medische behandeling waarbij uw hond of kat kleine doseringen van de allergeen ingespoten krijgt. Zo ontstaat er gewenning en zullen de klachten niet meer optreden.

Speciale voeding bij allergie

Naast huidklachten kunnen er ook darmklachten optreden als oorzaak van een voedselallergie. Heeft uw hond of kat last van veel braken en/of diarree? Dan is de kans groot dat er sprake is van een voedselallergie. Het is echter ook goed mogelijk dat een voedselallergie huidklachten geeft. Sommige honden krijgen bijvoorbeeld een vettige, stinkende huid.

Het is van groot belang de oorzaak van de allergie vast te stellen en deze aan te pakken. Alleen zo kunt u erop vertrouwen dat uw huisdier blijvend klachtenvrij zal zijn. Mocht er een voedselallergie worden vastgesteld en moet u overschakelen op ander kattenvoer of hondenvoer, dan kunt u gelukkig kiezen uit een ruim assortiment hypoallergeen dierenvoer. Er zal gerust iets bij zitten dat uw kat of hond lekker vindt. Kijk voor ons assortiment bij onze categorieën dieetvoer voor katten en dieetvoer voor honden. In onze huisdierenencyclopedie leest u meer over hypoallergeen hondenvoer en hypoallergeen kattenvoer.

Speciale voeding bij allergie

Graanvrij en glutenvrij dieet

Veel huisdieren hebben baat bij een graanvrij en glutenvrij dieet. Voor zowel honden als katten heeft het merk Canagan kwalitatief hoogstaande voeding dat aan deze eisen voldoet. U kunt hierbij kiezen tussen brokken en natvoer. Ook andere merken verkopen graanvrij voedsel. Voor hondenvoer kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Acana (Vooral hun merk 'Orijen') Carnilove, CaroCroc, Smølke, Natual Health hondenvoer en nog veel meer merken. Veel van deze merken verkopen ook graanvrij voer voor katten, zoals Acana, Carnilove en Natural Health. Ook Nutram, en Orijen maken graanvrij voer voor katten.  Voor honden met een gevoelige huid kunt u ook bijvoorbeeld kiezen voor het speciale dieetvoer van Prins. Deze merken en variaties hypoallergeen hondenvoer en hypoallergeen kattenvoer zijn gewoon te koop via Huisdierenbazaar.nl.