Hulp nodig?
Mailen/vragen?
Winkelmand Mandje
Huisdierenencyclopedie

Graanvrij dierenvoer

Bij het ontwikkelen van dierenvoer wordt er uiteraard gekeken naar wat er gezond en noodzakelijk is voor uw huisdier. Heeft u een knaagdier? Dan zal het dierenvoer vooral bestaan uit granen en zaden. Bij vogelvoer zult u ook veel zaden aantreffen. Het beste hondenvoer en kattenvoer is uiteraard heel anders samengesteld. In veel gevallen is dit namelijk graanvrij dierenvoer. Op deze pagina leggen we u precies uit waarom graanvrij dierenvoer zo goed is, waar het graan door vervangen wordt en welke merken graanvrij dierenvoer er zijn.

  • 100% graanvrij hondenvoer en kattenvoer
  • Geschikt voor carnivoren
  • Dierenvoer van de beste merken

Waarom graanvrij dierenvoer?

Het klinkt misschien een beetje overdreven: ‘graanvrij dierenvoer’, alsof het gaat over een dieet-hype. Maar in het geval van honden en katten is graanvrij voedsel vaak echt veel beter. Waarom? Omdat honden en katten van nature carnivoren zijn. Dit betekent dat ze in de natuur eigenlijk alleen maar vlees en dierlijke producten eten. Bij katten is dit nog wat sterker aan de hand dan bij honden. Hierdoor is hun spijsvertering er niet op aangepast om plantaardige producten te verwerken. Dit is goed te zien aan de lengte van de darmen: kattendarmen zijn maar 2 of 3 meter lang. Vergelijk dat eens met de 7-8 meter van een mens of de meer dan 40 meter van een koe!

De lengte van die darmen is belangrijk, omdat darmen de voedingsstoffen uit eten halen. Om het simpel te zeggen: granen en andere plantaardige producten zijn gewoon heel taai. Het duurt lang om granen te verteren en in het spijsverteringssysteem van een hond of kat is daar geen tijd voor. Het komt er dus in feite op neer dat honden en katten nauwelijks voedingsstoffen uit granen halen en er in sommige gevallen zelfs buikpijn of een allergische reactie van krijgen. Granen voegen daarom maar weinig toe aan dierenvoer.

Waarom zit er normaal gesproken graan in dierenvoer?

Nadat u dit gelezen heeft, vraagt u zich wellicht af waarom er dan normaal wel graan in dierenvoer zit. Het antwoord is eigenlijk heel flauw: graan is goedkoop. Voor het maken van stevige hondenbrokken of goed, vullend natvoer voor de kat, is er nu eenmaal een bindmiddel nodig dat maar lastig uit dierlijke producten gemaakt kan worden. Merken goedkoop hondenvoer en goedkoop kattenvoer kiezen daarom vaak voor graan als vulstof. Als u hierop let is het ook heel makkelijk de kwaliteit van dierenvoer te achterhalen: hoe meer graan erin zit, hoe lager de voedingswaarde.

Er zijn gelukkig ook manieren om graan in dierenvoer te omzeilen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw hond of kat vers vlees of diepvriesvlees te geven. Hiervan weet u zeker dat het voor 100% uit dierlijke ingrediënten bestaat en dat uw kat of hond er van zal genieten. Nadeel van vers vlees is dat het erg duur is vergeleken bij hondenbrokken of kattenbrokken. Veel mensen kijken daarom liever naar merken hondenvoer of merken kattenvoer die graanvrij dierenvoer maken.

In dit dierenvoer wordt het graan vervangen door een ander, makkelijker verteerbaar ingrediënt. Granen zijn erg lange vezels die daarom meer problemen opleveren dan andere plantaardige producten. Graanvrij kattenvoer of graanvrij hondenvoer gebruikt daarom vaak producten als (zoete) aardappel, erwten of linzen als vulstof. Deze ingrediënten zijn lichter verteerbaar, waardoor ze niet alleen minder kans geven op buikpijn, maar ook nog daadwerkelijk iets toevoegen aan het dieet van uw hond of kat. Zeker voor huisdieren met een allergie voor granen of gluten is dit een ware uitkomst.

Merken graanvrij dierenvoer

Graanvrij hondenvoer en graanvrij kattenvoer wordt gemaakt door verschillende merken. In ons assortiment op Huisdierenbazaar.nl vindt u bijvoorbeeld graanvrij hondenvoer van Carnilove, Naturis, Canagan, Riverwood en Orijen, om maar eens een paar merken te noemen. Ook graanvrij kattenvoer hebben we in grote aantallen in huis. Hoe veel keuze u per merk heeft, ligt aan het merk. Bij sommige merken, zoals Smølke of Prins, valt graanvrij dierenvoer onder het speciale voer en is er maar één optie. Andere merken, zoals Orijen, Riverwood en Canagan, maken uitsluitend graanvrij dierenvoer en bieden daarom veel keuze.

Welk merk graanvrij dierenvoer u kiest ligt natuurlijk aan uzelf. Misschien heeft u goede of slechte ervaringen met bepaalde merken, of vindt u de verpakking van een soort hondenvoer of kattenvoer gewoon heel aantrekkelijk. Het lezen van de ingrediëntenlijst is altijd een goed idee. Mocht u meer willen weten over onze merken hondenvoer of merken kattenvoer, dan kunt u even in onze huisdierenencyclopedie kijken. Hier vertellen we meer over de filosofie van de merken die wij verkopen, en wat zij het belangrijkste vinden bij het ontwikkelen van dierenvoer.

Graanvrij dierenvoer kopen

Zoals we hierboven al hebben gezegd, verkopen we op Huisdierenbazaar.nl graanvrij dierenvoer van verschillende merken. U kunt dit dierenvoer gemakkelijk bij ons bestellen, vanuit uw eigen luie stoel. Online shoppen is lekker snel en gemakkelijk en in de meeste gevallen zal het dierenvoer de volgende dag al bij u voor de deur staan. Heeft u vragen over onze diensten of producten? Dan kunt u kijken of deze beantwoord worden in de huisdierenencyclopedie. Zo niet, neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen u graag verder.

Bij Huisdierenbazaar verkopen we naast graanvrij dierenvoer nog een heleboel andere spullen voor honden en katten. Wat dacht u van een nieuwe kattenbak, hondenmand, krabpaal, looplijn of katten- of hondenspeeltje? Bekijk snel ons assortiment om uit te vinden wat we allemaal hebben!